Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bajnai: Elfordul Európától a kormány

2012. szeptember 03. 12:22

A volt kormányfő a Pénzügykutató Zrt. és a XIII. kerületi önkormányzat konferenciáján azt mondta: „a gazdasági csodához”, egy ország gyors felzárkózásához kormányokon átívelő, közös társadalmi célok szükségesek. Bajnai szerint az ország végletes kettészakítottságát okozhatja, ha a kormánypártok előzetes regisztrációhoz kötik a választási részvételt.

2012. szeptember 03. 12:22

Bajnai Gordon szerint az országnak ma a nemzetet megosztó, haladásellenes, a szolidaritást elvető és Európától elforduló kormánya van. A volt miniszterelnök úgy véli, azoknak, akik az ország gyarapodásában érdekeltek, az elmúlt két és az azt megelőző nyolc év hibáiból is tanulva olyan célrendszert kell megalkotniuk, amely a következő negyedszázadban a kormányzati politika alapja lehet. Bajnai úgy véli: a rendszerváltáskor Magyarországnak voltak közös céljai: a demokrácia, a piacgazdaság, a szolidaritás és az európai integráció, de ezek mára megkérdőjeleződtek.

A konszenzus felbomlásához hozzájárult, hogy az ország több cikluson keresztül fenntarthatatlan politikát folytatott, ám a közös célok felmondásában a Fidesz volt a leghatékonyabb – jelentette ki Bajnai Gordon, aki szerint a mostani kormánypárt kétségbe vonta az ellenoldalhoz tartozók nemzeti elkötelezettségét, modernizációellenes tábort szervezett, kormányra jutva felmondta a társadalmi szolidaritást, végül megkérdőjelezte Magyarország húsz éve folytatott szövetségi politikáját.

Bajnai Gordon szerint az ország végletes kettészakítottságát okozhatja, ha a kormánypártok előzetes regisztrációhoz kötik a választási részvételt. Az intézkedés szerinte azzal a súlyos következménnyel járna, hogy a bizonytalan, kevésbé tudatos választópolgárok, miután alkotmányos jogukat korlátozták, a jogállam határait feszegető módon próbálják meg érvényesíteni érdekeiket. A regisztráció előírása azt üzenné, hogy hatalomra lehet jutni komplett társadalmi csoportok érdekeinek és igényeinek a figyelembevétele nélkül, hogy vannak, akiknek a képviseletével nem érdemes foglalkozni, akik „nem részei a politikai hazának” – jelentette ki Bajnai Gordon. Szerinte ez a társadalom mentális és szociális kettészakítottságának intézményesítése lenne, ami tovább rontaná a közös célok megtalálásának esélyét.

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2012. szeptember 04. 12:18
Miért pont róluk? Más neveket nem ismersz?
heep
2012. szeptember 04. 07:52
"a rendszerváltáskor Magyarországnak voltak közös céljai: a demokrácia, a piacgazdaság, a szolidaritás és az európai integráció" Igen az országnak valóban ezek (is) voltak a céljai. A ballibnek is voltak céljai: lopás, korrupció, privatizálás, off-shore, multik (bankok) korlátlan hatalma. Hát ezért (is) letettek elzavarva 2010-ben.
zolinho723
2012. szeptember 04. 07:17
Ha Bajnai mosópor akkor a vezér cián a népnek.
pic
2012. szeptember 04. 07:11
Bajnaival az a fő bajom, illetve az egyik bajom, mert több is van, hogy előhúzzák a kalapból, mint a bűvésza nyulat. Nem munkával, töb éves közvetlen részvétellel a hazai politikában dolgozza fel oda magát ahova szeretne jutni, ez mondjuk a miniszterelnökség, hanem összeülnek egy páran és kigondolják, hogy itt ez a nem túl ellenszenves, középszerű figura, és megcsináljuk. Hát nekem ne adják el mint egy mosópont. Volt ő már miniszterelnök is miniszter is a Gyurcsány kormányban. Tudjuk mire "képes". Most ne csináljanak úgy, mintha most jönne a Holdról a nagy tehetségével, amit eddig senki sem látott, de megígérik, hogy ő aztán mindent tudni fog és elhozza a Kánaánt. Kösz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!