Ferenc pápa felemelte a szavát a pénzpiac zsarnoksága ellen

2013. május 17. 15:22

A világgazdaság reformját és a szegények segítését sürgette Ferenc pápa csütörtökön elmondott beszédében.

2013. május 17. 15:22

A pápa a Vatikánban fogadott nagykövetek előtt vázolta fel a katolikus egyház gazdasági nézeteit. Többek között Luxemburg és az afrikai Botswana szentszéki diplomatája nyújtotta át megbízólevelét az egyházfőnek. A megválasztásakor a szegényeket segítő Assisi Szent Ferenc nevét választó egyházfő kijelentette: „embertelen” ideológia húzódik a gazdasági válság mögött. „Bizonyos ideológiák a piacok és a pénzügyi spekuláció abszolút függetlenségét szorgalmazzák, megtagadva ezzel az államok ellenőrzési jogát a közös jó érdekében” – fogalmazott a pápa, aki „gazdasági diktatúráról” és „a piac zsarnokságáról” beszélt. Hangsúlyozta, hogy ez a zsarnokság „láthatatlan, gyakorta virtuális, egyoldalú és beavatkozási lehetőség nélkül diktálja törvényeit”.

A mai világ „aranyborjúja az idolként imádott pénz”, „a hatalmi és birtoklási vágy határtalanná vált”, a „csápjaival terjeszkedő korrupció és az egoista adócsalás világméreteket öltött”. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy ezzel egy időben a világ többsége „bizonytalanságban él gyászos következményekkel”. Hozzátette, hogy az „ember fogyasztási cikké vált, amelyet elhasználnak, majd eldobnak”. Ez „antropológiai válsághoz” vezet, „betegséget, félelmet, elkeseredést teremt, és elfojtja az élet örömét” – jelentette ki az egyházfő. A pápa szerint az etika segíthet: az erkölcs adhat „egyensúlyt és emberségesebb társadalmi rendet biztosító” gazdasági reformokat. A pápa a javaknak a szegényekkel való megosztását sürgette és szemléletváltást a politika részéről: „a pénz arra kell, hogy ezzel szolgáljunk, nem arra, hogy ezzel kormányozzunk” – mondta.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2013. május 18. 01:53
Amuit a Pápa mond, az nagyjából megeggyezik a klasszikus kapitalizmus megteremtőinek elképzeléseivel. Megjegyezném: Kálvin is azt mondta, hogy a haszonnak egyenlő arányban kell megoszlania a tőke tulajdonos és a munkát ténylegesen végző /azaz a tőkét hasznosító / között. És ezt -ami a protestáns etikára épűl- fogalmazta meg gazdasági jelszavakkal Keynes és Max Weber. Egyidejüleg az állam fontosságát és elsőbbségét a spontán piaccal.
regiszter
2013. május 17. 23:08
Az, s ráadásul kommunista.
rumtzeiss
2013. május 17. 23:08
Vén hülye...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!