Pannonhalmán találkozhat a római pápa és az orosz pátriárka

2013. november 13. 11:13

Vatikáni értesülések szerint Bécs és Bari mellett Pannonhalma is szerepel Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának lehetséges helyszínei között.

2013. november 13. 11:13

A katolikus és az orosz ortodox egyház vezetője semleges területen találkozhatna egymással, amely Bari olasz város, Bécs vagy Pannonhalma lehetne – írta pénteken a La Repubblica olasz napilap. A Ferenc pápa és Kirill pátriárka közötti történelmi találkozó hírét Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi felelőse jelentette be Rómában.

A La Repubblica vatikáni tudósítójának jelentése szerint az orosz ortodox egyház küldötte kedd este, az olasz főváros orosz kultúrintézetében egy könyvbemutatón kijelentette, hogy a Ferenc pápa és Kirill pátriárka közötti találkozó dátuma közeli lehet.

„Még nem a pápa oroszországi látogatásáról beszélünk, hanem egy ezt megelőző találkozóról semleges területen” – fogalmazott Hilarion. Hozzátette, a helyszínről még nem született döntés. A La Repubblica a lehetséges semleges helyszínek között a dél-olasz Barit említette, ahol orosz ortodox templom található, valamint Bécs városát és a pannonhalmi apátságot.

Hilarion vatikáni látogatásával egy időben a moszkvai patriarkátuson Angelo Scola milánói érseket fogadták. Ferenc pápa november 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadja a Vatikánban. November végén Vincenzo Paglia érseket, a Család Pápai Tanácsának elnökét várják Moszkvába. 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2014. augusztus 15. 20:59
Az intolerancia jegyében már a mostanihoz hasonló bírálatok születtek nálunk II.János Pál pápa látogatása alkalmával is. S nincs ez most sem másképpen, a magyar ugar dicséretére. Várszegi pannonhalmi apát már évtizedek óta fáradozik azon, hogy Pannonhalma helyet adjon egy ilyen valóban történelmi jelentőségű találkozónak. Amennyiben itt tartanák azt meg, annak hazánkra nézve is lehet kedvező diplomáciai, külpolitikai hozadéka. Az ortodox egyház, ami sok tekintetben visszanyerte politikai befolyását is az orosz államra nézve, illetve azt a külpolitikában szívesen alkalmazza segéderőként maga Putyin is - tessék emlékezni a NATO Szerbia elleni támadására, az egész térségi konfliktusra, amelynek háttér diplomáciájában az orosz és a szerb ortodox egyház komoly szerepet játszott - egy komoly politikai erőteret képez. Az orosz ortodox egyház keményen bírálja a katolikusokat a prozelitizmus vádja miatt, de ezen túl fognak lépni. Putyin egyébként olaszországi látogatása egyik állomásaként fogja felkeresni a Vatikánt, amit fontos tényezőnek tekint világpolitikai színtéren is. Ugye azt se felejtsük el, hogy a Pápa írt egy levelet Putyin elnöknek Szíria kapcsán, s orosz kezdeményezésre szerencsére elmaradt az amerikai és francia agresszió.
kamasuka
2014. május 05. 10:48
Rapid-Bari 0:0, X Pannonhalma-Bari 0:0 X Rapid-Pannonhalma 0:1 2
kispufi
2014. április 02. 13:00
ez a klerikálfasizmus jusson a tótawé fülébe, majd ad nekik, mint mestere a haldokló János Pálnak.
3M..
2013. december 27. 15:59
Mit mire?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!