Háromszor is – a családokról

2013. december 27. 11:21

Továbbá kérdéses, hogy azok, akik hitoktatásra járnak, eljutnak-e a templomba is? A gyerekek nem kis része ugyanis olyan családból jön, ahol nem szokás vasárnap misére menni.

2013. december 27. 11:21
Erdő Péter

„Mit lehet tudni Mindszenty bíboros boldoggá avatási eljárásáról?

Sok éve már Rómában van az ügye, s nincs olyan formális határozat, amely a boldoggá avatási eljárást megállítaná. Sőt, a dokumentáció rendkívül bőséges, ebből lassan elkészül a positio, amely reméljük, hamarosan benyújtásra kerül. De ekkor még mindig csak a hősies erényekről dönt a kongregáció, szükség van egy elismert csodára is.

A hivatalos sorrend egyébként: először a hősies erényekről tárgyalnak, s amikor erről megszületett a decretum, akkor vizsgálják csak meg, hogy a bejelentett esemény hivatalosan is elfogadható-e csodának.

Mindszenty bíboros úr esetében is külön döntésre lesz szükség, a csodát illetően. Vannak természetesen imameghallgatások, különböző bejelentések, s bízunk benne, lesz közöttük olyan, amelyet hivatalosan is elismernek.

Ez év szeptemberétől a kormány bevezette a kötelező hit- és erkölcstanoktatást az általános iskolák első- és ötödik osztályában. Milyenek az eddigi tapasztalatok?

Pontosan megfogalmazva: alapszabályként az erkölcstan oktatása a kötelező, amely helyett valamelyik felekezet hit- és erkölcstan oktatását is lehet választani. Aki nem nyilatkozik, az civil erkölcstant fog tanulni.

A szervezés körül voltak átállási nehézségek, amelyek a hitoktatóink figyelmét próbára tették, de azt hiszem, ha minden részről megvan a korrektség, a jóindulat, akkor stabil rendszerré válhat, anélkül, hogy bárki számára kellemetlen vagy korlátozó lenne.

A jelentkezők számának tekintetében van egy kis emelkedés, ami azért nem akkora, hogy áttörésről beszéljünk. Eddig valamivel 30 % alatt volt az általános iskolákban a fakultatív katolikus hittanra járók aránya. Most 34 % feletti országosan az átlaga azoknak, akik első- és ötödik osztályban a mi hitoktatásunkat választották.

Továbbá kérdéses, hogy azok, akik hitoktatásra járnak, eljutnak-e a templomba is? A gyerekek nem kis része ugyanis olyan családból jön, ahol nem szokás vasárnap misére menni. Ez tehát külön figyelmet és igyekezetet kíván a hitoktatók és a plébániák részéről. Ebből is látszik, hogy a hitoktatás is egyfajta missziós helyzetet jelent.”

(A Keresztény Élet katolikus hetilap karácsonyi interjújából Erdő Péter bíborossal. Az interjút a Magyar Kurír közölte online.)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. január 05. 18:33
A vallásnak hihetetlennek kell lennie, hogy lehessen benne hinni. A Napban, a Holdban, a felhőkben, az esőben, a villámokban, nem valami nagy kunszt hinni. Ezek tényleg vannak, s mindenki látja. Így ezekkel hatalmat sem lehet annyira szerezni más emberek felett, mint a hihetetlen mese vallásokkal.
Kal
2014. január 02. 19:40
A poszt címe alapján azt lehetett gondolni, hogy a bíboros úrnak a családok helyzetére vonatkozó meglátásairól lesz szó, azonban sem a szemelvénybe nem került bele ez a téma, a kommentek meg végképp nem ezzel foglalkoznak. Pedig igencsak érdekes lett volna tudni, hogy a hívő és nem hívő olvasók hogyan látják a bíboros szavait, helyzetelemzését, mivel ez utóbbi most elég furcsa volt. A Kaleidoscope blog legfrissebb posztjában tényleg családokról van szó: http://kaleidoscope.blog.hu/2014/01/01/nem_hagyjak_hogy_a_tenyek_osszezavarjak_oket
Sulammit
2013. december 30. 22:58
Liberálbolsi szöveg. Más pénze, más zsebe... ha másé mi közöd hozzá? Te turkálsz más zsebében, te spekulálsz más pénzével.
brabant89
2013. december 29. 12:21
"Még az a szerencse, hogy a biblia fájdalmasan unalmas." Már hogyan lenne unalmas? Nézd meg ebben a kvízben, milyen érdekes dolgokat lehet találni a Bibliában: http://velvet.hu/trend/2013/12/24/melleim_mint_tornyok_ez_tenyleg_benne_van_a_bibliaban/ Pl. érdekesek Lót lányai, akik apjukat lerészegítik, majd lefekszenek vele, hogy gyereket foganjanak tőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!