Ferenc lesz a legjobbfej pápa?

2013. december 25. 09:34

És még azt is megtudtuk róla, hogy korábban kidobóként is dolgozott éjszakai bárokban.

2013. december 25. 09:34
Iván András, Tóth Gergely

„A pápai ruhájában is az egyszerűséget preferáló Ferenc pápa már többször egyértelművé tette, hogy csuklóból utasítja el a formaságokat. Az egyház élén is próbálja a lehető leginkább megőrizni korábbi életmódját, ennek megfelelően nem akart beköltözni a vatikáni pápai lakosztályba, hanem a Szent Márta-házban maradt, ahova még pápaválasztó bíborosként érkezett. Otthonában – a régi kolostori hagyománynak megfelelően – minden gond nélkül együtt étkezik a menzán a ház többi lakójával.


Az autóválasztásban is az eddigieknél sokkal nagyobb szerénységet vár el a papoktól és apácáktól, de ebben is példát mutat, a hivatalos pápamobilokat kizárólag a protokolláris alkalmakkor választja. Egyébként sokkal kevésbé feltűnő autóval jár, 29 éves, 30 lóerős lepattant Renault 4-ese gyorsan a pápa egyszerű életvitelének szimbólumává vált. Ferenc a takarékosság jegyében nyáron azt is bejelentette, hogy nem megy nyaralni, és még a Castel Gandolfó-i nyári rezidencia helyett is inkább a Vatikánban maradt.

Gesztusokból nincs hiány
 
Ferenc rengeteg gesztusával is mély együttérzésről tett tanúbizonyságot kilenc hónapnyi pápasága alatt. Már rögtön megválasztása után, nagycsütörtökön ellátogatott egy fiatalkorúak számára fenntartott börtönbe, ahol a mise után elítéltek lábát mosta meg. A bűnösök felé tanúsított gesztussal a korábbi pápai gyakorlatot is felforgatta. A pápa ugyanis hagyományosan a római Szent János-bazilikában először idősebb paptársaik lábát mossák meg – utalva az apostolainak lábát megmosó Jézus történetére. De Ferenc nem csak a bűnösöket, de a testi deformációtól szenvedőket is intim közelségébe engedi: magához ölelte, megcsókolta és megáldotta például egy ritka genetikai betegségben, neurofibromatózisban szenvedő férfi csomókkal és tumorokkal teli fejét, majd pedig egy arc nélküli embert szorított magához.
 
Mulatságos jelenet volt, amikor a pápai trónra engedett egy kisfiút, aki a Szent Péter téren megjelenő családok előtt mondott beszéde közben somfordált oda hozzá. Őrei először el akarták vezetni a fiút, aki azonban ragaszkodott a pápához. Ferenc ezért hagyta, hogy végig mellette maradjon. De Ferenc 77. születésnapja is feledhetetlenre sikerült, a pápa ugyanis december közepén négy hajléktalannal ünnepelt egyikük még a kutyáját is magával vihette a Vatikánba – de az őt kiszolgáló személyzetet is megvendégelte.”
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2014. március 30. 13:29
Vagy azzal akarják hitünket szegni, hogy megjelennek és ostobaságaikkal beszólnak. Az a gyanús, amikor a hitetlen antikrisztus minősítgeti a Szentatyát. Honnan veszik ezek a csávókák a bátorságot?
Fahrenheit 451
2014. január 06. 16:06
"A Szentszék ENSZ képviselője felszólalásakor emlékeztetett a Dél-Szudánra váró nagy kihívásokra, ahol számos katolikus él. Ezek közül kiemelte a menekültek ellátásának problémáját, akik száma több százezerre tehető, továbbá az AIDS és más fertőző betegségek terjedése miatti egészségügyi vészhelyzetet, végül pedig a két évtizeden át tartó háború utáni újjáépítési feladatokat."
tetigi
2013. december 28. 04:46
Bezzeg a milliárdos kádkőgyáros, aki a szívére szorított kézzel szokta énekelni, hogy "Fel, fel, te éhes proletár!", (én meg ilyenkor majd megszakadok a röhögéstől), most készül szétosztani a vagyonát a szegények között. Vagy: rosszul tudom?
egysegelem
2013. december 28. 04:46
Hany hadosztalya van a papanak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!