Ferenc pápa: A napkeleti bölcsek a mai emberiség jelképei

2015. január 06. 14:27

Isten nem a világi hatalomban, hanem a szeretet alázatában mutatkozik meg – mondta Ferenc pápa kedden Vízkereszt ünnepén a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén, hozzátéve: „a napkeleti bölcsek jobban hittek Isten jóságában, mint a hatalom látszólagos csillogásában”.

2015. január 06. 14:27

Isten nem a világi hatalomban, hanem a szeretet alázatában mutatkozik meg – mondta Ferenc pápa kedden Vízkereszt ünnepén a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.

 
Ferenc pápa a három király Betlehembe való érkezéséről szólva homíliájában hangsúlyozta, hogy a napkeleti bölcsek az Istent kereső mai embereket jelképezik. „A napkeleti bölcsek azonban jobban hittek Isten jóságában, mint a hatalom látszólagos csillogásában” – hangoztatta az egyházfő. Hozzátette: Heródes volt a hatalom képviselője, aki embertársában kizárólag vetélytársat volt képes látni, Isten azonban „nem a világi hatalomban, hanem a szeretet alázatában mutatkozik meg”. 
 
Vízkereszt (Epifánia) napján az egyház Jézus megjelenését és a háromkirályok látogatását ünnepli a Betlehemben született gyermek Jézusnál. Olaszországban piros betűs munkaszüneti nap, amelyen a Befana vízkereszti boszorkány ajándékot hoz a gyerekeknek. A Szent Péter-bazilika felé vezető sugárúton jelmezes felvonulással idézték fel a lóháton érkező háromkirályok jelenetét és nem hiányoztak a rút vízkereszti boszorkányok sem. 
 
A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa a keleti katolikus és ortodox egyházak híveit is köszöntötte az általuk január 7-én ünnepelt karácsony alkalmából.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2015. január 10. 17:02
1. A szeretet látóvá tesz / "jó dolog" / . ezért mindenki szereteben felméri a hivatását . Például , Teréz anya nővérei , a Szeretet Miszionáriusai , túl jónak találták a nekik felkínált romos józsefvárosi lakást ... 2.Szent Pál okosan-tanulságosan fogalmaz : tudok bővelkedni , s szűkölködni . Jó ha van / sok / pénzed , de a szíved ne tapadjon hozzá ...
magnamater
2015. január 07. 18:24
Alighanem igazad van.
Sulammit
2015. január 07. 16:13
Nincs új a nap alatt. Ez bizony régen is így volt.
magnamater
2015. január 07. 14:31
Eddig mindég lelkesen helyeseltem Ferenc pápa okos szavának, de szerintem az emberiség jelenleg nem mutatkozik bölcsnek, inkább mohónak, erőszakosnak, kegyetlennek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!