Lengyel parlamenti vita az abortuszról

2016. szeptember 27. 21:27

Az erősen katolikus Lengyelországban eddig is szigorúan vették az abortuszt, ám most előfordulhat, hogy még szigorúbbak lesznek a törvények. Vagy nem.

2016. szeptember 27. 21:27

Európai és világviszonylatban is kijelenthetjük, hogy a lengyel abortusztörvény az egyik legszigorúbb: az 1933 óta érvényben lévő jogszabály szerint mindössze három esetben végezhetnek abortuszt. Ezek: amennyiben az anya élete vagy egészsége a várandósság miatt veszélyben van; amennyiben prenatális vizsgálatok kimutatják, hogy a magzatnak súlyos genetikai vagy egyéb visszafordíthatatlan károsodása van; valamint amikor fennáll a gyanúja annak, hogy a terhesség bűncselekmény következménye.

Ez a helyzet megváltozni látszik. A múlt héten két, civil szervezetek által benyújtott kezdeményezés érkezett megvitatásra a lengyel parlamentbe. Az „Abortusz stop!” című tervezet mintegy 450.000 aláírással került a honatyák elé, míg a liberálisok által benyújtott tervezet „Mentsük meg a nőket” címmel 215.000 aláírást gyűjtött össze.

A parlamenti vitában mindkét fél megszólalt. Az életvédő szervezet szerint az abortusz ártatlan gyermekek megölése. Rámutattak arra az anomáliára is, hogy változatlan törvényi háttér mellett ma tízszer annyi abortuszt végeznek Lengyelországban, mint 15 évvel ezelőtt — vagyis a három kivételt egyre tágabban értelmezik.

A liberálisok szerint a teljes abortusztilalom barbár és embertelen megoldás. Elutasítják, hogy egy nő vetélése miatt börtönbe kerülhessen.

A pártok véleménye a témában eltérő. Általánosságban elmondható, hogy a honatyák bizonytalanságukat fejezték ki afelől, hogy tudnának a jelenleg is hatályos törvénynél igazságosabbat, szélesebb körben elfogadottabbat alkotni.

A pénteki vita eredményeként az „Abortusz stop!” civil kezdeményezés projektjét további kidolgozásra küldték a parlamenti bizottságokba, míg a képviselők első olvasás után elvetették a baloldali javaslatot, a „Mentsük meg a nőket” projektkezdeményezést.

A vita alatt kezdődtek az úgynevezett fekete tüntetések: a szimbolikusan feketébe öltözött nők azt szeretnék, ha saját testük felett maguk rendelkezhetnének.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!