Bukott-e a Fidesz a CEU-ügyön? Miért nem ugyanazt mutatják a felmérések?

2017. május 05. 09:19

Véleményem szerint érdemes megnézni az adatfelvétel időpontját is, ez most nagy jelentőséggel bír: Závecz április 11-20, Republikon április 7-19, Tárki április 13-26, Medián április 21-26. A CEU-ügy hatása könnyen lehet, h csak ápr 20-a után vált jelentőssé.

2017. május 05. 09:19
Róna Dániel

„Kijött a Tárki felmérése, amelyben a Fidesz nem vesztett szavazókat szignifikáns mértékben. Hogy lehet, h a Mediánnál visszaesett, nem is keveset, másoknál (még Republikon és Závecz) meg nem? »Erre varrjon gombot a Valóság!« (index)

Először is, a Medián friss felmérésében én is közreműködtem: a januári napirend-elemzést meg kívánjuk ismételni, ezért egyeztettünk Hann Endrével az erre vonatkozó kérdésekről. 

Véleményem szerint érdemes megnézni az adatfelvétel időpontját is, ez most nagy jelentőséggel bír: Závecz április 11-20, Republikon április 7-19, Tárki április 13-26, Medián április 21-26.

A CEU-ügy hatása könnyen lehet, h csak ápr 20-a után vált jelentőssé. Ápr 9-én volt a legnagyobb tüntetés, de utána is volt még jónéhány. Sok értelmiségi és politikusi tiltakozás (ezek között sok jobboldali) is csak ezután történt meg. Ezeknek a hatása még talán nem érződött annyira a Republikonnál, Závecznél, és még a Tárkinál sem, a Mediánnál viszont már igen.

Furcsa lehet a rendszeres hírfogyasztóknak, de az állampolgárok jó része csak több napos, sőt nemritkán hetes késéssel értesül egy adott ügyről - az is gyakori, hogy valaki még mindig a több héttel ezelőtti ügyet tudja csak felidézni, a frissebb események elkerülték a figyelmét. És akkor még annak is kell időt hagyni, hogy feldolgozzák az emberek az adott hírt. Nem úgy megy ez, hogy meghallom mi történt, és a következő másodpercben már egyből el is döntöttem, hogy nem szavazok a korábban kedvelt pártomra. 

Ez szerintem a jelenleg leginkább kézenfekvő magyarázat.”

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2017. május 06. 20:17
A "CEU-ügy" a magyar emberek 90 százalékát nem érdekli. A többség azt sem tudja mi az ördög az a CEU. CEU-val nem lehet kormányt buktatni.
csurcsányi
2017. május 05. 22:17
Dani! Régebben volt,hogy a medián telefonon hívott közvélemény kutatás kapcsán, felmérő udvariasan jelezte előre,hogy kb 8-10 perc lesz a felmérés,van erre ennyi időm.Amikor a pártreferenciát kérdezte és én válaszoltam neki ezután rejtélyes módon a vonal megszakadt 1 perc után.Ezután a médián soha nem jelentkezett nálam,na ennyit a Hahn féle közvélemény kutatokról.
edvind johnsson
2017. május 05. 18:08
Remélem nem jön értem a fekete autó!
balbako_
2017. május 05. 17:22
Jó ez is egy magyarázat, de mi magyarázza, hogy csak ők mérték túl a Fideszt Január, február márciusban? És most azt mérik amit a többi, csak náluk ez esés. Mi az ok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!