Amit nem bocsátok meg

2018. január 24. 08:20

Egy társadalmat teremtettek, amelyben az embert az alapján ítélik meg, amit mond és nem az alapján, amit tesz.

2018. január 24. 08:20
Armin Mohler

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

 „Amit nem bocsátok meg a liberálisoknak, az az, hogy olyan társadalmat teremtettek, amelyben az embert az alapján ítélik meg, amit mond (vagy ír), és nem az alapján, hogy ki is ő valójában. De mivel ez így még mindig nagyon metafizikai, pontosabban is elmondom: egy társadalmat teremtettek, amelyben az embert az alapján ítélik meg, amit mond és nem az alapján, amit tesz.”

Armin Mohler: Gegen die Liberalen. Schnellroda: Antaios, 2010, p. 9.

 

Armin Mohler (1920-2003) svájci író, filozófus, publicista, ő alkotta meg a „konzervatív forradalom” fogalmát Karl Jaspersnél írt doktori értekezésében 1949-ben. Fiatal korában Ernst Jünger német író titkáraként dolgozott. 1964-től 1985-ig a Carl Friedrich von Siemens Stiftung igazgatója volt, amellyel hosszú évtizedekre a német tudományos élet és mecenatúra egyik legbefolyásosabb szereplője lett. Az 1970-es évektől Franz Josef Strauss bajor miniszterelnök és a CSU tanácsadója lett, Strauss több híres beszédének szövegét ő írta. Mohler meglátása alapján a liberális demokrácia egy hazugságon alapul, amely többre becsüli a szavakkal kimondott liberális rendszerhez való hűségesküt, mint az emberek valós cselekedeteinek megítélését.

 

-------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a [email protected] címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2018. január 24. 11:31
Volt kitől tanulniuk: "Writing is action, whether we admit it or not" Tehát "Az írás az tett, akár elismerjük, akár nem" (George Soros: Opening the Soviet System, 1990, 3.old.)
A teremburáját
2018. január 24. 10:58
Na persze, mert azt amit mond/ír azt ki lehet forgatni eredeti értelméből! S akinek ez a célja, az meg is teszi! Lásd Fletóékat a "köteles beszéddel"!
noMores
2018. január 24. 10:09
Orban megmondta, nem a hulyesegeit kell hallgatni, hanem azt figyelni, amit tesz: kistafirozza a haverjait, befogadja a menekulteket. Na erre a fideszesek? “Az szamit, amit mond!” Hulyek ezek mind:)
noMores
2018. január 24. 09:40
Lasd: nyugaton leborulnak orban elott, mikozben ket marokkal tomi a haverjai meg a sajat zsebet a kozosbol. A sajat liberalis szemellenzosseguk miatt nem veszik eszre a minicezar tenykedeseit. Ezek azt hittek, a magyarok fullbecsuletes nep. Hat tiszta hulyek:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!