Találunk vagy építünk

2018. február 01. 13:56

Vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet.

2018. február 01. 13:56
Hannibal Barkasz

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

Vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet.”

Hannibal Barkasz: Tradicionálisan neki tulajdonított mondás az Alpokon való átkelés előtt.

 

Hannibal Barkasz (Kr. e. 247 – Kr. e. 183) karthágói politikus, hadvezér. Nevéhez fűződik a második pun háború (Kr. e. 218. –  Kr. e. 211) során, az Alpokon elefántokkal való átkelés. A Hannibal által alkalmazott harcászati technikákat mind a mai napig tanítják. A cannaei csata iskolapéldája a bekerítésnek és a teljes megsemmisítésnek, alapjául szolgált több modern kori hadművelet megtervezésének, még az öbölháborúban is.

 

-------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a [email protected] címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2018. február 01. 18:06
Italia a mai Nápoly-ig görög volt. A karhagóiak segítettek a rómaiaknak , (tengeri blokáddal elzárták a görögöket Itáliától), elfoglalni Dél -Itáliát. Ezek után azt gondolták, hogy a nemrég leigázott görögök, majd segítenek nekik a rómaiak ellen. Nem jött be.
Akitlosz
2018. február 01. 16:02
"Hannibal te tudod, hogy hogyan nyerjél meg egy csatát, de nem tudod, hogy mihez kezdj a győzelemmel." / Maharbal / Hannibal lovasságának a parancsoka, miután Hannibal megnyerte a Cannae-i csatát, de nem volt hajlandó kihasználni a sikert és Róma ellen vonulni, így hiába nyert meg bármennyi csatát, a háborút végül elveszítette. A korban volt egy olyan íratlan szabály, hogy ha egy háborúban az egyik fél 3 csatát nyer zsinórban, akkor a másik félnek illik békét kérnie. Hannibal erre alapozott, csakhogy a rómaiak, - szemben Karthagóval - totális háborút vívtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!