Shilling és erkölcs

2018. február 06. 16:00

Tegyen csak kísérletet. Menjen ki az utcára, adjon az egyik embernek leckét a helyes erkölcsökről, a másiknak meg adjon egy shillinget, meglátja melyik fogja jobban megbecsülni.

2018. február 06. 16:00
Samuel Johnson

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Tegyen csak kísérletet. Menjen ki az utcára, adjon az egyik embernek leckét a helyes erkölcsökről, a másiknak meg adjon egy shillinget, meglátja melyik fogja jobban megbecsülni.”

James Boswell: Doktor Johnson élete, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1984, p. 111.

 

Samuel Johnson angol író, műfordító (1709. szeptember 18., Lichfield, Nagy-Britannia – 1784. december 13., London) A fiatal Johnson kezdetben magántanár, később írással próbálkozik, majd szellemi alkalmi munkákból él, úgymint műfordítás vagy parlamenti tudósítások stilizálása. Igazán híressé az első angol értelmező szótár megalkotásával válik: A Dictionary of English Language, 1755. James Boswell skót író tudatosan keresi, majd elnyeri barátságát, az általa írt rendkívül érdekes életrajz a szerzőt is beemeli az angolszász irodalom klasszikusai közé. A könyvből kiderül, hogy Johnsont nem csupán irodalmi munkássága tette halhatatlanná, hanem műveltsége, szellemessége, eredeti véleményalkotása, amely társaságok kedvelt és népszerű tagjává tették. Aki pedig arra keresi választ, hogy miért válhatott az angol világnyelvvé a mögötte lévő kultúra erejével, ebből részben megkaphatja. A terjedelmes életrajzot még nem fordították le teljes egészében magyar nyelvre, csak válogatások jelentek meg eddig.

Az idézetet köszönöm Mészáros György (Semmelweis Egyetem) olvasónknak.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. február 06. 21:38
"Tegyen csak kísérletet." Felszólító mondat végére felkiáltójelet kell tenni. Ilyent-e: ! Tehát nem pontot. És ez még csak nem is maxima, maximum csak magna, de még annak is nagyon parva.
Csomorkany
2018. február 06. 19:49
Attól is függ, mit jelent a megbecsülés. Aki erkölcsi prédikációt tart nekem, azt lehet, hogy útálni fogom, de valamilyen módon tartós hatást fog gyakorolni rám. Aki pénzt ad nekem, annak megköszönöm, és utána elfelejtem.
afterall33
2018. február 06. 16:24
Ezt valami szöveg összefüggések közé kéne helyezni, mert így igen lapos egy mondás. Persze kinek van ahhoz cérnája...
pemete jakab
2018. február 06. 16:17
"az egyik embernek leckét a helyes erkölcsökről" Az erkölcsi nevelés nem leckéken keresztül hatékony, hanem tetteken keresztül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!