Merre tart a közoktatás? – Konferencia az együttműködés jegyében

2019. február 12. 02:10

Mi várható az új NAT-ban? Mik a tanuláságai és várható fejleményei a pedagógus-életpályamodellnek? Hogy lehet a kereteket kicsit tágítva, az élménypedagógia eszközeit bevinni a tantermek falai közé? Hol tart a modern óvodapedagógia? A köznevelés aktuális kérdéseivel foglalkozik az Első Kisvárdai Köznevelési Konferencia.

2019. február 12. 02:10
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A nagy ágazatok közül egyértelműen az oktatásban zajlottak le a legnagyobb szabású reformok az elmúlt években: létrejött a pedagógusok előmeneteli rendszere, elkezdődött egy közoktatási szakértői bázis kialakítása, emellett a tankönyvpiac sokat vitatott szűkítése, monopolizálása is megtörtént. Létrejött a KLIK, megszűnt az iskolák önálló gazdálkodása, illetve számos, a modern pedagógiai irányzatokat bemutató konferencia és továbbképzés is szárba szökkent. 

Jelenleg a NAT átalakítása van terítéken, az első véleményezési kört követően ősszel alakul ki a végleges dokumentum. Pár évvel a reformok megindulása után ezért is kínálkozik most jó alkalom áttekinteni, hol is tartunk, mik a jövő várható kihívásai. Az Első Kisvárdai Köznevelési Konferencia szervezői épp ezért arra törekedtek, hogy a közoktatás minél több szegmensét áttekinthessék szakterületükön jártas előadók segítségével.

A rendezvény főszervezője és egyik előadója Mudriné Resku Szilvia óvodapedagógus, a digitális oktatás szakértője. (Interjúnk vele itt olvasható.) Ő elmondta, céljuk volt

annak az együttműködésnek lemodellezése, ami az oktatás különböző színterei, külső és belső szereplői között ideális esetben megvalósul.

Oktatáspolitikusok, pedagógusok, városvezetők, irányítók, más szóval tapasztalt szakemberek találkozásának ad helyet a konferencia. Hagyományteremtő kezdeményezésünk a jövő lehetőségeit vázolja, emellett platformot szeretnénk teremteni a köznevelés különböző színtereinek megismeréséhez, a pedagógusok motiváló találkozásához.” – mondta le lapunknak Mudriné.

Az előadók között lesznek a honi oktatáspolitika irányítói, Hajnal Gabriella, a Nemzeti Alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos, a Klebelsberg Központ elnöke, illetve Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal vezetője. A pedagógusok képviseletében Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke és Iszák Tibor alelnök lesz jelen, és előad Bíró Gábor, a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium intézményvezetője is.

Felszólal továbbá Seszták Miklós kormánybiztos, illetve Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere is, aki a városvezetéssel karöltve a konferencia megvalósulását is lehetővé tette. A szakképzés oldaláról érkezik Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke.

Végül pedig az élménypedagógiai irányába tágítja az előadások sorát Balatoni József történelemtanár, akit Jocó bá néven ismer az ország (vele is beszélgettünk), illetve jelen sorok írója, a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjának képviseletében.

A rendezvény Facebook-oldala folyamatosan frissül, regisztrálni pedig ezen az oldalon lehet.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robipecs
2019. február 12. 09:30
FAKENEWS: nincs olyan, hogy közoktatás, lassan 10 éve köznevelés van. Tessék már tudomásul venni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!