Magyarországon minden intenzív terápiás szakorvos ért a lélegeztetőgépekhez

2020. szeptember 20. 08:16

Magyarországon nincs olyan intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember, aki ne értene a lélegeztetőgépek kezeléséhez – nyilatkozta Madurka Ildikó aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos szombaton a közmédiának.

2020. szeptember 20. 08:16
null

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársa hozzátette: az egyes lélegeztetőgépek típusával való megismerkedés igényelhet pár nap betanulást, de az elv mindenhol ugyanaz.

A lélegeztetőgépek az oxigénhiányos, károsodott tüdejű betegek oxigenizációját segítik. Az intenzív terápiás szakorvosok egyetemi és a szakvizsgához szükséges tanulmányaik alapján ismerkednek meg a lélegeztetés elveivel, a lélegeztetőgépek használatával. Rajtuk kívül az osztályon dolgozó szakápolók is ismerik a gépeket, de azok beállítása, hogy a lehető legkisebb károsodás mellett a lehető legjobban oxigenizálják a betegeket, az intenzív terápiás szakorvos feladata, közölte.

Hangsúlyozta: Magyarország a járvány kitörése előtt is jól állt lélegeztetőgépekből, jobban, mint az olasz Lombardia tartomány, mert sok új beszerzés történt, aminek eredményeként több új, egy-két évnél fiatalabb lélegeztetőgép állt rendelkezésre.

Azt mondta: nem romlott el lélegeztetőgépük, de annyi tartalék van, hogy az sem jelentene gondot. Ezért nem látja szükségesnek, hogy egy műszaki szervizes szakember napi 24 órában jelen legyen a  lélegeztetőgépek mellett.

(MTI)
 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. szeptember 21. 15:44
Az lehet,csak nagyon kevesen vannak...
fogas paduc
2020. szeptember 21. 08:49
Egy orvost pillanatok alatt ki lehet képezni a lélegeztetőgép használatára, még ha pszichiáter, akkor is.
nempolitizálok
2020. szeptember 20. 14:56
Magyarországon minden kommunista és libsi is ért a lélegeztetőgépekhez.
Megtalálta
2020. szeptember 20. 13:50
Magyarországon minden politikus ért a lélegeztetőgépekhez. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!