Fél évszázad után megújul a ráckevei Savoyai-kastély

2021. január 14. 22:17

Pánczél Károly képviselő bejelentette, hogy 456 milliós forintos kezdőtámogatással nagy mértékű turisztikai fejlesztés indul el Ráckevén.

2021. január 14. 22:17
null

A ráckevei Savoyai kastély sorsa meglehetősen zaklatott volt az évszázadok során. Bár hazánk első igazi, tisztán barokk kastélya, alig 30 éven át szolgálta gazdáját. A Magyarország török alóli felszabadításában jeleskedő Savoyai Jenő herceg utód nélkül halt meg, így a kastély halála után a királyi udvar tulajdonába szállt, és gyakorlatilag ettől kezdve jórészt kihasználatlanul tengődött. 

A huszadik század különösen sanyarúan bánt a jeles műemlékkel, így az 1970-es években, már jórészt romos állapotából, analógiák és töredékek alapján rekonstruálták az épületet. A restaurációt követően a Magyar Építész Szövetség művésztelepeként szolgált a rendszerváltásig, majd szálloda lett belőle. 

„Fél évszázad után megújul a ráckevei Savoyai-kastély” – jelentette be Vereckei Zoltán a település polgármestere, aki beszámolt arról is, hogy még idén elkészülnek a felújítás tervei. Az épület három éve üres, állapota – főleg a melléképületeknél – rohamosan romlik. 

A mai napot a „győzelem napjának” neveze Pánczél Károly a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki hosszú évek óta keresi a megoldást a turisztikai szempontból értékes, ám kihaszánlatlan épület hasznosítására. A jelenlegi kormányhatározat szerint 456 millió forintos kezdőtámogatással komplex turisztikai fejlesztés indul Ráckevén. Ezzel egy időben, párhuzamosan újul meg a Csepel szigetet átszelő, H6-os MÁV-HÉV vonal is. A mostani támogatásból újítják fel a település HÉV végállomását.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai ügynökség vezérigazgató-helyettese az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy „a főváros közelsége a turisták számára vonzóvá teszi a települést, és jó döntést hoztak, amikor döntés született a Savoyai-kastély felújításáról”. 

Vereckei Zoltán polgármester a lapnak azt mondta: „nagyon fájó pontra adott orvoslást a kormány, hiszen több mint két éve bezárt a település ikonikus épülete”. A nagy mértékű beruházás során a Savoyai-kastélyban 4 csillagos wellness szállodát hoznak létre, emellett múzeumi kávézó és látogatóközpont nyílik a kastélyban, valamint a környező park is megújul. A városka főutcája, a műemlékekben gazdag Kossuth Lajos utca új külsőt kap.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2021. január 15. 00:22
rohadt orbán-mészáros-oktatatás-oltásterv-...........mindenki éhezik, ezek meg kastélyra költenek....hány demokratikus vakcinát vehettünk vóna ebbű......?
EBart0k
2021. január 14. 22:32
A Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram keretében eddig 18 kastély és 15 vár újult meg. Hozzájárulnak a kistérségek gazdaságának az élénkítéséhez, a munkahelyteremtéshez és a vidékfejlesztési célokhoz.
EBart0k
2021. január 14. 22:29
Ez sem stadion.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!