Derűsek, őrültek, kilovaglók – Így olvasunk mi

2021. augusztus 30. 18:01

Tolsztoj, Weöres, Hajnóczy... következnek Nizalowski Attila kedvenc könyvei a Mandiner új sorozatában!

2021. augusztus 30. 18:01
null
Nizalowski Attila

A Mandiner hetilap most következő, századik lapszáma alkalmából különleges tartalmakkal készülünk az olvasók számára. A napokban szerzőink ajánlják tíz kedvenc könyvüket olvasóinknak – szívből ajánljuk, böngésszék, kommentálják, csevegjünk róluk, s várjuk olvasóink könyves listáit is!

Az összes könyvajánló ezen a linken keresztül érhető el (a napokban sorra érkeznek az újabb listák).

 

***

NIZALOWSKI ATTILA

James Gleick: Káosz: Egy új tudomány születése (1987). Tanulmányok a mikro- és makrokozmoszról, az emberi kíváncsiságról és egy új tudomány születéséről.

Lev Tolsztoj: Háború és béke (1865). A szeretet kis könyve óriási történelmi tablóval.

Weöres Sándor: Bóbita (1955). Könyv anyukáknak és apukáknak, hogy minden új porontyukkal azonnal szót érthessenek.

Isaac Bashevis Singer: A sátán Gorajban (1933). Az őrület könyve, ami a nyájba sereglett, emberségét vesztett emberek tombolását festi meg.

Truman Capote: Hidegvérrel (1965). Az irracionálist kutató, felleltározó regény, melynek végén csak kirajzolódik az emberi.

Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiából (1979). Az önmaga ellen fordult lélek szenvedésének szürke és rövid krónikája.

Hamvas Béla: A bor filozófiája (1998). Az életöröm és a derű könyve, úgyszintén fricska az ateisták kobakján.

Fekete István: Hajnal Badányban (1942). A legszebb gyermekkönyv, amit felnőtteknek írtak szerelemről, családról, munkáról és elmúlásról.

A. C. Bhaktivedánta Szvámi Prabhupáda: Bhagavad Gita, úgy ahogy van (1972). Két írás, úgy ahogy van.

Daniel Defoe: Moll Flanders örömei és viszontagságai (1722). Az emberi kiszolgáltatottság, akarat és szeretet regénye, a legszebb női regény.
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2021. augusztus 30. 20:25
Az olvasás nálunk családi hagyomány volt, amiért szívből hálás vagyok. Ez azt jelentette, hogy ott volt az összes Verne, J.F. Cooper, Dumas, Jókai, és minden magyar klasszikus, de a Tolsztoj összes is, amit, sajnos, nem olvastam. Megpróbálok néhány olyan könyvet ajánlani, amelyek még nem tűntek fel más listákon. Egy kivétellel: Marcus Aurelius: Elmélkedések, megérdemli, hogy duplán ajánljam. Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok, Napoleon kedvenc könyve, nem véletlenül. Cervantes: Don Quijote, Márai azt írja a naplójában, hogy Szerb Antal a halálos ágyán ezt a könyvet tartotta a legjobbnak, ehhez nem kell további kommentár. Ernst von Salomon: Der Fragebogen, az amerikaiak részletesen kikérdezték a foglyaikat, a nácitalanítás miatt, von Salomon pedig átfogó választ ad, több mint ezer oldalon. Az évszázad könyve. A Gárdonyi összes, tudom, ez így nem korrekt, de képtelen vagyok egy könyvet kiragadni. Francois Furet: Egy illúzió múltja, nagy hatással volt rám, ráadásul közvetlenül Stephen Koch után olvastam, (Kettős szerepben, feltétlen ajánlat!), egy dupla csavar. S hányan vannak akiktől nem tudok jó lelkiismerettel csak egy könyvet javasolni: Kosztolányi, Szép, Dosztojevszkij, Melville, Twain, Thomas Wolfe (nem szabad Tom Wolfe-vel összetéveszteni, bár az is írt néhány jó könyvet), Raspail, és azok akik most nem jutnak az eszembe. Olvasni jó, nagyon jó!
apika2
2021. augusztus 30. 19:38
Hm, sajnos nem mindegyiket olvastam, de van pár ismerős. Fekete István nálam is top.
yanoo
2021. augusztus 30. 19:05
A Hajnóczy A halál kilovagol Perzsiából gyerekkorom ( na jó , tini kezdete) meghatározó olvasmánya volt. gyakorlatilag elolvastam mindent tőle, ezután jött Bólya Péter. Elhatároztam, hogy rocksztár leszek és alkoholista. Egyik sem jött össze 100%-osan.Fekete Istvántól pedig bármi. Zseniális író elképesztő szókinccsel. Azóta csak Krasznahorkait találtam hozzáfogható szókincsű írónak. Talán Száraz Miklós György súrolja alulról ezt a szintet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!