Böjte atya, Rost Andrea, Budapest-körkép, V4-mérleg – itt a Mandiner 100. lapszáma!

2021. szeptember 02. 08:00

Milyennek látja a magyarság jövőjét Böjte Csaba? Mi az elmúlt tíz éves magyar kormányzati korszak és a harmincéves V4-együttműködés mérlege? Nagy Budapest-riport és afgán-pakisztáni körkép, s még sok minden más a jubileumi, százoldalas Mandinerben!

2021. szeptember 02. 08:00
null

A századik lapszámot százoldalas, bővített kiadással ünnepli szerkesztőségünk! Ennek apropóján Szalai Zoltán főszerkesztőnk köszönti az olvasókat, szerzőink pedig arról vallanak, hogy mit jelent számukra a Mandiner.

Csapatunktól könyvajánlót olvashatnak (kedvenc könyveik listáit a Mandiner.hu-n olvashatják itt), korábbi interjúalanyainkat pedig arra kértük, mondják el gondolataikat hetilapunkról, valamint arról, hogyan látják közös dolgainkat.

Közélet

Emlékeznek még az első lapszámunkra? Két éve Böjte Csabával indultunk el, és most úgy gondoltuk, ünnepi lapszámunkból sem hiányozhatnak a gondolatai. A dévai árvák védelmezőjével, ferences szerzetessel beszélgettünk az evangélium radikalitásáról, a progresszív kereszténységről, Ferenc pápáról és a Kárpát-medencei tündérkertről. „Az igazi keresztény attitűd cselekvő, építkező” – fogalmaz interjúnkban.

Mi a 2010 utáni kormányzás eddigi mérlege? Mit kínál ezzel szemben az ellenzék? Milyen állapotban van a magyar társadalom? Van-e helyünk az Európai Unióban? Giró-Szász András politikai tanácsadóval, történésszel, Lánczi András filozófussal és Róna Dániel politológussal beszélgettünk.

– hangsúlyoza Lánczi András. 

Agresszív, szer- és alkoholfüggő koldusgalerik, közterületeket újra ellepő hajléktalanok – egyre több félelemre okot adó jelenség, az általános kosz és az elhibázott közlekedéspolitika miatt háborog Budapest lakossága. Megnéztük, hogy miként amortizálódott az utóbbi időben a főváros. „A hajléktalanok minden korábbinál nagyobb számban lepték el Budapestet” – olvasható összeállításunkban.

Róna Dániel szerint a verseny erősen korlátozva van, a választások nem tisztességesek, míg Giró-Szász András többek között azt emelte ki: „a rendszerváltás óta először e kormányzás ideje alatt kezdett el kimutathatóan növekedni a nemzeti vagyon”.

Gali Máté, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa Pap Milán: A párttal, a néppel... Eszmék és politikai mozgósítás a Kádár-korszakban című könyvét ajánlja, Hajdú András, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatója pedig az afgán helyzet kapcsán ír a demokráciaexportról. 

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a semlegességnek álcázott liberális ideológia mélylélektanáról ír publicisztikájában.

Külhon & Külföld

Egy néptáncos művészettörténész, aki huszonnégy évesen vált Sepsiszentgyörgy alpolgármesterévé: Külhon rovatunkban Vargha Fruzsinával beszélgettünk indíttatásáról, kihívásokról és a 21. századi városvezetésről. 

Az európai közösség egyik legerősebb érdekérvényesítő csoportja lett mára a V4. Külföld rovatunkban számvetést olvashatnak arról, hol is tart országaink együttműködése.

– olvasható összeállításunkban.

Mi is pontosan a saría? Világos jogrendszer, általános erkölcsi iránymutatás vagy a korlátlan önkény eszköze? Sayfo Omart, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének kutatóját kérdeztük arról, mi vár az afgánokra a tálib megszállás után. 

Van egy ország, amely nélkül a tálibok sosem vették volna be Afganisztánt – de valójában maga sem tudja, érdeke-e támogatni az iszlamista szervezetet. Pakisztán játszmáinak nyomába eredtünk. 

Kína lehet Közép-Ázsia új játékmestere? – Magyar Ágnes Zsófia, a Danube Institute vezető kutatója ezt a kérdést járja körül véleménycikkében a nyugati hatalmak afganisztáni kivonulása kapcsán.

Precedens & Makronóm

Erőszak vagy fenyegetés árán egyben tartani az európai integrációt nem demokratikus megoldás – mondja Rajko Knez, a Szlovén Köztársaság Alkotmánybíróságának elnöke, akivel Precedens rovatunkban olvashatnak interjút az európai integrációról. „Nem tudok elképzelni mindenre kiterjedő egységesítést” – hívja fel a figyelmet.

– írja publicisztikájában Orbán Balázs miniszterhelyettes, aki szerint Európa csak akkor tanúsíthat önállóságot, ha képes stratégiai érdekeit érvényesíteni.

Mit kell tennünk azért, hogy 2030-ra hazánkat azon öt európai ország közé vezessük, ahol a legjobb élni és dolgozni? Makronóm rovatunkban György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár írását olvashatják.

Sport

Mostani lapszámunk a 100-as jegyében íródott, ezért a világbajnoki selejtezők folytatása előtt felütöttük a 100 magyar focimese című képzeletbeli könyvet, és felidéztünk belőle néhány gondolatot a százszor egekbe emelt és százszor elátkozott labdarúgó-válogatottunkkal kapcsolatban. 

Emellett Csisztu Zsuzsa riportját olvashatják az aranyérmes Illés Fanni paralimpikonról.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely Pankaj Mishra indiai balos esszéista könyvét ajánlja, aki szerint a liberális demokráciáknak nemcsak a világképük, de az önképük sincs átfedésben a valósággal. 

A rovatban Kiss László nyáridéző tárcáját olvashatják, a Feminens oldalán pedig Hegedüs Rékát, az Otthon Segítünk Alapítvány vezetőjét ismerhetik meg. 

Szolnok, Csepel, Bécs, Milánó, New York – hogy csak néhány fontos állomást említsünk Rost Andrea a teljes világon átívelő pályájából. Noha sokáig ódzkodott az operaénekléstől, végül megadta magát a sorsának. Élet rovatunkban hivatásról, régi emlékekről, új álmokról, családról, otthonról, lemondásokról és a szolnoki templom évszakonként változó illatáról beszélgettünk. 

– fogalmaz interjúnkban.

A rovatban Gerhard Richter nagyszabású kiállítását és az Ars Sacra filmfesztivált ajánljuk.

A tárcát Száraz Miklós György írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Rajcsányi Gellért, a mandiner.hu főszerkesztőjének írása Gaius légiós tűnődéseiről Contra-Aquincum bástyáján Róma 1021. esztendőjében.

 

Nyitókép: BS

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fpéter
2021. szeptember 02. 12:42
Remek! Megveszem. Sok sikert!
matykox
2021. szeptember 02. 10:37
Asszem archiválom ezt a számot a könyvtárukban - plusz jó Christmas - ajándék lesz a család ifjai számára!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!