Karikó közvetlen munkatársának előadását is követhetjük online a Magyar Tudomány Ünnepén

2021. november 08. 09:19

Honnan érkezhet a koronavírus utódja, és hogyan készüljünk fel rá? Milyen lépések előzték meg a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztését? Kémia a csillagok között és csillagközi kémia a laborban – Hogyan segítik a laboratóriumi kísérletek az asztrofizikai megfigyelések megértését? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Magyar Tudományos Akadémia a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozata alkalmával. Az eseménysor ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a vírushelyzetre tekintettel online követhető.

2021. november 08. 09:19
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A tudomány mindig is elengedhetetlen szerepet töltött be az emberiség életében. Most, a járvány idején még inkább láthatjuk, hogy szerepe – nem túlzás azt állítani – élet-halál jelentőségű. Nem véletlenül választották az egy hónapon át tartó programsorozat idei mottójának: ezt: a „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”. „A tudomány figyelmeztetett a COVID-19-járványra és arra, mi várhat még ránk. A tudósoknak köszönhetjük napjaink egyik legfontosabb tudományos módszerét, a genomszerkesztést, amely határtalan lehetőségek előtt nyitja meg az utat a gyógyításban, a növénynemesítésben vagy a kórokozók elleni küzdelemben. A tudomány ad eszközt a kezünkbe a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a károk mérsékléséhez és az élhető globális környezet megteremtéséhez is” – olvashatók azok a témák, amiket a programsorozat egy hónapon át a tudomány jeles képviselői, világszerte elismert tudósok előadásaiban jár körül.

A rendkívül színes programok közül nehéz is kiemelni csak egyet-egyet. A Covid-19-járvány miatt a legaktuálisabbnak mégis a Vakcinák és a Covid-19-sztori Vakcinák és a Covid-19-sztori című tűnik, amely pénteken este hat órakor kezdődik, és előadója nem más, mint Karikó Katalin közvetlen munkatársa, Pardi Norbert. Nekik köszönhetjük azt a „csomagolóanyagot”, amelyik eljuttatja a sejtekbe a Pfizer SARS-Cov-2 elleni oltóanyagát.

Pardi előadásában bemutatja a vakcinák jelentőségét, működését, típusait, kifejlesztésük lépéseit,

kitérve a sikeres fejlesztés közben felmerülő akadályokra. Előadásában az mRNS-vakcinára mint a pandémia visszaszorításában kulcsfontosságú új generációs vakcinatípusra összpontosít, bemutatja az oltóanyagok kifejlesztésének főbb állomásait, valamint működésük módját és jövőbeli alkalmazási lehetőségeiket.

A genomszerkesztés határtalan lehetőségei

A vakcinákon túl a járvány gazdasági hatásairól is szó esik a programsorozaton. Halmai Péter közgazdász, az MTA levelező tagja a november 8-i esti előadásán bemutatja a Covid-krízis transzmissziós csatornáit, a világkereskedelmi folyamatok, a nemzetközi pénzügyi feltételek alakulását, és szól a járvány hatásainak korlátozásáról, valamint a kilábalás előmozdításának lehetőségeiről is.

Szó lesz továbbá a genomszerkesztés határtalan lehetőségeiről és jogi korlátairól is egy másik előadásban. A keresztezéssel nemesített mexikói Borlaug-búza több millió embert mentett meg az éhhaláltól az 1970-es évek közepén Indiában. A 21. században a precíziós nemesítésé, vagyis a genomszerkesztésé lehet a főszerep az egész emberiséget fenyegető éhínség elleni küzdelemben. A genomszerkesztés páratlan felhasználási lehetőséget nyújt a mezőgazdaságon kívül is,

nem véletlenül ért kémiai Nobel-díjat a forradalmi technológiai felfedezés 2020-ban.

Hogyan javítható Budapest levegőminősége?

A klímaváltozás kapcsán a budapesti levegőminőség lehetséges javításáról lesz szó. A városi légszennyezettség és éghajlat folyamataiban fontos, néha döntő szerepet játszanak az aeroszol részecskék, amik egyrészt kockázatot jelentenek az emberi egészségre, másrészt viszont ellensúlyozzák a globális felmelegedést. Nélkülük nincsenek felhők vagy csapadék. A levegő minősége összetett kémiai, fizikai, meteorológiai folyamatok és földrajzi adottságok eredményeként alakul ki. Salma Imre előadásában megmutatja, hogyan lehet eligazodni ebben a belsőleg kölcsönható, komplex rendszerben Budapest esetén, és hogyan lehet benne kapcsolatokat, illetve ok-okozati összefüggéseket felfedezni.

A programsorozatról itt részletesen tájékozódhat, ide kattintva lehet követni élőben az előadásokat.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2021. november 08. 11:12
OFF: A Fudan Egyetem Gyermekkórházában hozták létre Kína első multidiszciplináris klinikáját TRANSZNEMÜ GYEREKEK és serdülők számára. A Fudan! Érted??! A Fudan! Noboszdmeg!
Rugo
2021. november 08. 10:25
"A tudósoknak köszönhetjük napjaink egyik legfontosabb tudományos módszerét, a genomszerkesztést, amely határtalan lehetőségek előtt nyitja meg az utat a gyógyításban, a növénynemesítésben vagy a kórokozók elleni küzdelemben." --- csakúgy, mint a maghasadás határtalan lehetőség a jóra - de az ember valahogy mindig megtalálja a módját, hogy gonoszra használja
Rugo
2021. november 08. 10:18
"Nekik köszönhetjük azt a „csomagolóanyagot”, amelyik eljuttatja a sejtekbe a Pfizer SARS-Cov-2 elleni oltóanyagát." --- Svéd kutatók legújabb nem-humán kísérletes eredménye szerint az mRNS vakcina által szervezettel termeltetett tüskefehérje DNS kettős spirál törést okoz és akadályozza az alapvető fontosságú DNS javítás folyamatát, így akár daganat vagy egyéb rendellenességek kialakulásához is hozzájárulhat. Egyébként a „csomagolóanyagot” úgy tudom, hogy egy kanadai gyógyszercég fejlesztette ki. Nanolipid burok, amely "léket" vág a sejthártyán - tudja valaki, hogy mi lesz a sorsa a nanolipidnek az emberi szervezetben? - mert, hogy a szervezet nem tud vele mit kezdeni, az hótziher. Egy újabb színvonalas írás kedves Noémitől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!