A Magyar Tudományos Akadémia kivizsgálja, hibázott-e az OMSZ

2022. augusztus 24. 18:40

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke közleményben jelezte, kivizsgálják az ügyet.

2022. augusztus 24. 18:40
null

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke közleményben jelezte, Magyarország alapvető érdeke, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatát a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, a tőle elvárható legnagyobb gondossággal, a kormány, a tudományos közösség és a társadalom bizalmára érdemesen lássa el.

Híradásokból arról értesült a közvélemény, hogy az idei augusztus 20-ai ünnep kapcsán az OMSZ feladatellátása súlyos kormányzati kritikát kapott”

– jelezte Freund, majd úgy folytatta, a részletek azonban nem ismertek kellő mértékben ahhoz, hogy arról állást lehessen foglalni és orvoslására javaslatot lehessen tenni.

Az MTA elnöke felkérte Geresdi István egyetemi tanárt, az MTA doktorát, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága elnökét, hogy bizottságával készítsen jelentést a történtekről. Két kérdésre kell választ találniuk:

  • Az augusztus 20-ára vonatkozó előrejelzés kapcsán a rendelkezésére álló eszközök, szoftverek és adatok birtokában az OMSZ az adott helyzetben elvárható gondossággal járt-e el?
  • Milyen módon tud támogatást adni a tudományos közösség (egyetemi és kutatóintézeti műhelyek, akadémiai testületek) az OMSZ közfeladatainak ellátásához?

Palkovics László hétfőn mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az OMSZ elnökét, illetve szakmai elnökhelyettesét. Utóduk, Hanyecz László az elnöki pozíció betöltéséig látja majd el a feladatát. Az atv.hu azt is megemlíti, hogy Hanyecz László idén április 1-től dolgozik az OMSZ-nál gazdasági vezetőként.

Kapcsolódó:

Kiváló meteorológusaink vannak, klímakutatással bővülhet az OMSZ feladatköre – Palkovics László a Mandinernek

Tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladatom, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsam a feltételeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat működésében voltak hiányosságok az elmúlt években – mondja a Mandinernek Palkovics László. A miniszter azt állítja: nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette a két vezetőt, és a jövőben sem kíván a kormány beleszólni az OMSZ munkájába. BŐVEBBEN...

Tudós ember nem ítéli meg a kollégái tevékenységét, miniszterként azonban feladatom, hogy egy intézmény megfelelő működéséhez biztosítsam a feltételeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat működésében voltak hiányosságok az elmúlt években – mondja a Mandinernek Palkovics László. A miniszter azt állítja: nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztette a két vezetőt, és a jövőben sem kíván a kormány beleszólni az OMSZ munkájába. ...

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. augusztus 26. 14:55
A lipsik imándnak folyton hibáztatni valakit. Aztán meg ha az illető a hibáért büntetést kap, akkor az a bajuk. 2006-ban legalább az ügyeletest rúgták ki. AKkor 5-en meghaltak. Most nem halt meg senki szerencsére, mert vihar sem volt. A politika eredményekkel dolgozik, eldöntendő kérdésre pedig igen/nem válaszokat vár.
Dorset Naga
2022. augusztus 26. 13:54
Kenegetnék kicsit és utána tupíroznák a szart.... Ennyire képesek. Ha meg odacsap a kormány akkor meg sírnak mint a fürdős kurva.
Gecorbi
2022. augusztus 26. 05:36
Remélem, az OMSZ lesz olyan tökös, hogy szombatra is vihart mond!
Gecorbi
2022. augusztus 26. 05:34
Tűzijáték augusztus 20 +ÁFA napján. Igazi O1G üzenet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!