Stratégiai prioritások: sztárkosarast cserélt fegyvernepperre a Fehér Ház Abu Dhabiban 

2022. december 09. 14:18

Orosz titkosszolgálati berkekben is elismert fegyverkereskedőt cserélt a Fehér Ház egy eredményes női kosárlabdázóra. A világ most azon tűnődhet: megérte a fogolycsere?

2022. december 09. 14:18
null

December elsején megállapodott egymással a Fehér Ház és a Kreml, hogy fogolycsere keretében hazajuttatja Brittney Grinert, a WNBA nyolcszoros all-star kosárlabdajátékosát és Viktor But orosz fegyverkereskedőt. A fogolycsere december 8-án rendben lezajlott az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dhabiban – adta hírül csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

, később azonban kiderült: „egyet egyért"-típusú csere lesz belőle.

A fogolycserét követően a CBS értesülései szerint Grinert egy San Antoniói kórházba szállították egészségügyi átvilágításra, néhány órája pedig az elnöki Twitter-fiók is hírt adott arról, hogy „Brittney hazatért”. 

 

A kosárlabdázó mellett egy tengerészgyalogos veterán is hazatérhetett volna

Brittney Grinert a moszkvai Seremetyjevó nemzetközi repülőtéren fogta el az Orosz Szövetségi Vámszolgálat február 17-én. A hírek szerint

a hatóság kábítószert (kivonatolt koncentrátumként tárolt hasisolajat) talált a kosárlabdázó poggyászában.

Időközben Oroszország megtámadta Ukrajnát, ez a körülmény pedig a szokásosnál is bonyolultabbá tette a Griner fogva tartása kapcsán egyébként megszokott tárgyalásokat.

Márciusban egy moszkvai bíróság május 19-éig hosszabbította meg Griner előzetes letartóztatását, elutasítva a kosárlabdázó kérelmét a házi őrizetre vonatkozóan. Habár jogi képviselője ezt cáfolta, az Insider értesülései szerint

a több mint 205 centiméter magas sportoló panaszkodott fekhelyének kényelmetlenségére a zárkában.

A cellán Griner két, szintén angolul beszélő, szintén kábítószerbirtoklás miatt fogva tartott társával osztozott az NBC értesülései szerint.

Előzetes letartóztatását később többször is meghosszabbították, végül augusztus 4-én kilenc év letöltendő szabadságvesztésre és ezer rubel pénzbüntetésre ítélte az orosz bíróság. Ezt megelőzően, július közepén kezdtek el konkretizálódni az információk arra vonatkozóan, hogy Grinert (és Paul Whelan veterán tengerészgyalogost) Viktor But fegyverkereskedőre cserélné a Fehér Ház.

December 1-jén dőlt el, hogy végül „egyet egyért” típusú cserét hajtanak végre a felek, december 8-án pedig But és Griner végül hazatérhetett. Paul Whelan orosz fogságban maradt; ennek kapcsán a Biden-kormányzat hangsúlyozta, hogy az adminisztráció „soha nem adja fel”.

But „karrierjét” Hollywood is megénekelte

A halál zsoldosa”, „a háború ura”, „a fegyverkereskedelem Bill Gates-sze” – Viktor But személye ilyen és ehhez hasonló becenevekkel fűződött össze a közvéleményben – írja a The Guardian. A fegyverkereskedő hazatérhetett – az, ahogy az orosz média keretezi, „anyaországba” –

most pedig az egész világ a fogolycsere költségeit és hasznait találgathatja.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy But hadászati értesülései felbecsülhetetlen értékkel bírnak a Kreml számára. A pletykák szerint hat nyelven beszélő, eredetileg szovjet tolmácsnak kitanított Viktor But hadnagyi rendfokozatot szerzett a szovjet hadseregben az 1980-as évek végén. A Szovjetunió összeomlását követően flottányi szovjet gyártmányú harci repülőgépre sikerült rátennie kezét, amellyel szinte azonnal a fegyverkereskedelem csúcsára tört. 

Az elmondások szerint az elkövetkező évtizedek során But álhatott többek között az afganisztáni tálibok, a Sierra Leone-i Forradalmi Egységfront, a libériai Charles Taylor-rezsim, az angolai Unita felfegyverzése mögött. Részben ennek is köszönhető, hogy a legendák szerint

Emiatt a nyugati közvélemény Viktor Butot a világ legkeresettebb bűnözői körében tartja számon.
Butot egy bangkoki luxushotelben kapták el 2008-ban, egy USA által szervezett különleges elfogási akció keretei között. Négy évvel később egy New York-i bíróság ítélte 25 év szabadságvesztésre. 

Ezt követően Moszkva minden eszközzel But repatriálásán dolgozott.

Andrej Szoldatov orosz oknyomozó riporter is úgy vélekedik, hogy bár Viktor But titkosszolgálati beágyazottsága pontosan nem ismert, a fegyverkereskedőt a legfelsőbb orosz körök is respektálják.

Borítókép: Brittney Griner, a WNBA női kosárlabdázója (B) és Viktor But fegyverkereskedő (J). Saeed KHAN, EVGENIA NOVOZHENINA / AFP / POOL

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. december 09. 16:54
Ez a But csak ugyanazt csinálja mint az USA, amikor fegyvert ad el.
Backstab
2022. december 09. 16:40
Lezbikus tragya
Backstab
2022. december 09. 16:33
Gratulalunk a Bidennek a feketet haza vitte a feheret ott hagyta. De nincs rasszizmus naluk. Feher rasszizmus
Kanyar
2022. december 09. 16:12
A cserén világosan látszik mik az érintett országok prioritásai. Moszkva egyre lejjebb süllyed. Lehet még ennél lejjebb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!