Személyi titkár: „Megszakadt Benedek pápa szíve” Ferenc pápa egyik rendelkezése miatt

2023. január 05. 10:12

A tridenti rítusú mise elleni lépések miatt megszakadt XVI. Benedek szíve – nyilatkozta Georg Gänswein érsek, a volt pápa személyi titkára egy német dokumentumfilmben.

2023. január 05. 10:12
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A tridenti rítusú mise elleni lépések miatt megszakadt XVI. Benedek szíve – nyilatkozta Georg Gänswein érsek, a volt pápa személyi titkára egy dokumentumfilmben, melyet Guido Horst, a Die Tagespost szerkesztője készített.

Ferenc pápa lényegében visszafordította a tridenti mise XVI. Benedek általi, 2007-es liberalizációját (Summorum Pontificum) a 2021-es apostoli levéllel, Traditionis Custodesszel és azt azt követő Responsa ad dubiával.

A hetvenes évek liturgikus reformjával megújított szentmise mai változata, a Novus Ordo mellett sokáig csak püspöki engedéllyel lehetett bemutatni a tridenti rítust (az 1962-es misekönyv szerint). Benedek pápa ezt törölte el, sőt bátorította a tridenti rítust megismerését. A régi rítus lett a római rítus „rendkívüli”, a Novus Ordo a „rendes” formája. Ferenc pápa azonban visszautalta a rítus bemutatásának lehetőségéről való döntést a püspökök kezébe. Sőt, a misén kívüli rítusokat (házasság, keresztelő, bérmálkozás, temetés, stb.) sem lehet bemutatni rég rítusban.

 Az elterjedt vélekedéssel szemben a fő különbség nem az, hogy a régi rítust latinul van és „háttal”, azaz kelet felé fordulva, a hívekkel egy irányba mutatják be, ugyanis a Novus Ordo is „alapesetben” latinul szól és kelet felé celebrálják, a népnyelv és a nép felé fordulva való bemutatás pusztán engedélyezve van. A régi rítus tehát nem pusztán a Novus Ordo latin változata, sokkal többről van szó.

Georg Gänswein azt nyilatkozta a Die Tagespost-filmben: „Úgy hiszem, megszakadt Benedek pápa szíve, mikor olvasta az új motu propriót, mert a szándéka az volt, hogy segítse azokat, akik egyszerűen otthonra találtak a régi rítusban, hogy egy belső  békét találjanak, liturgikus békét, és eltávolítsa őket Lefebvre szkizmájától. És ha belegondol, hogy a régi mise hány évszázadon volt a lelkiélet és virágzás forrása sokak számára, beleértve sok szentet is, lehetetlen azt gondolni, hogy már semmit sem tud nyújtani.”

Hozzátette: „Ne feledjük el, hogy sok fiatalember, aki jóval a II. Vatikáni Zsinat után született, és nem igazán érti a drámát, ami körülvette a zsinatot, és akik az új misét ismerték, kétségtelenül lelki otthonra és lelki kincsestárra találtak a régi rítusban is. Elvenni ezt a kincset az emberektől – nos, ezzel nem tudok megbékélni.”

A nyugati világban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és az angolszász országokban virágzik a régi rítus, Angliában a legtöbb püspök engedélyezte a régi rítus használatát, és nem származott ebből megosztottság. Az exorcisták is gyakran hatékonyabbnak találták az 1962-es rítusokat.

Nyitókép: AFP

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ChAPs
2023. január 10. 15:57
The Church has been struggling with evangelism and making an appeal to youngsters to become priests. In the past 50 years, I have seen a sharp decline in attendance, which in turn translate to a loss of revenue and the closing of seminaries due to decreased enrollment. The Synod was intending to address to the crisis of organized religion in general and make the rituals more appealing to the new generation. I remember my mother being utterly upset about the discontinuation of the Latin Mass, although she didn't know Latin herself. Eventually, she did find peace with the new format though. The dilemma has been and remains to be how the Church can preserve relevance in this ever-changing materialistic world. Where the focus should be? Teaching, rituals, community, evangelism, social involvement, or something new? How fast the Church should change because changes always ruffle some feathers. Navigating the vessel of the Church on these dangerous waters is no small task for any priest. The historical role of the Church is indubitable, the influence of the Vatican and the local priesthood will remain significant; we must do our best to support our Pope whoever that might be at the present.
Sámson
2023. január 09. 23:06
Az biztos, hogy nagy ellentét volt a két öregúr között. A katolikusok egyik fele Benedek felé húzott, a másik fele pedig a Ferenc művésznevet felvevő pápa felé. Most már csak a Feri van, de úgy olvastam ő is kacsintgat a nyugdíj felé, ha már ez így divatba jött a Vatikánban.
Rigor_mortis
2023. január 07. 02:33
xy
almaska
2023. január 06. 09:09
"A tridenti rítusú mise elleni lépések miatt megszakadt XVI. Benedek szíve – nyilatkozta G. G. érsek, a volt pápa személyi titkára egy német dokumentumfilmben." Az érsek állítása nem túlzás és amit egyszerűbben úgy lehet mondani hogy XVI. Benedek megértette a keresztény katolikus egyház felülről lesz szétverve pápai segítséggel és ő sajnos nem tudja megakadályozni. Szóval ő volt talán az utolsó pápa aki még építette a katolikus egyházat. Tisztelt XVI. Benedek nagyon sokan imádkoznak azért mert közbenjárásod a felső hatalomnál talán a csoda segítségével megakadályozható az amit embernek nem volna szabad megtenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!