Külső partnereket keres az EU, hogy nagy mennyiségben tudjon lőszert beszerezni

2023. március 04. 15:15

Az ukrán hadseregnek szánt újabb fegyverzettámogatás és saját haderőfejlesztése miatt az Európai Unió nagy tételben próbál lőszergyártási megrendeléseket lekötni, a beszerzések kimaxolása érdekében nem uniós országokat akar bevonni az üzletbe.

2023. március 04. 15:15
null

***

Az uniós országok nagy logisztikai problémája, hogy az ukrán hadsereg folyamatos fegyverzetbeli támogatása azzal fenyeget, hogy saját hadseregeik képességei gyengülhetnek ezzel. Ennek elkerülésére az EU alacsonyabb áron megvehető lőszerszállítmányok beszerzését tervezi Ukrajna katonai megsegítésére, miközben fel akarják futtatni az európai lőszergyártást.

Brüsszel 1 milliárd eurós keretet különített el arra, hogy 155 milliméteres lövedékeket vegyen

az Ukrajnának átadott lövegek számára. A lőszerbeszerzési logika szerint minél több állam csatlakozik a lőszervásárlási projekthez, annál nagyobb pénzügyi kerettel rendelkeznek majd, így nagyobb készleteket nyomottabb áron tudnak megvásárolni a fegyverzetpiacon – írja uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva a Politico.

A nagy uniós lőszerüzlet

Az Európai Tanács 2021-ben hozta létre az Európai Békekeret nevű alapot a biztonsági projektek finanszírozására. Az ukrajnai háború kirobbanása óta ebből a pénzalapból tudnak visszatérítéseket igényelni azok az uniós tagállamok, amelyek fegyvereket ajándékoztak az ukrán hadseregnek. Eddig 3,6 milliárd eurót hívtak le az alapból a támogató államok.

A tervezett közös lőszeradásvételre szánt tagállami vagy külső állami befizetéseket ide várja majd az EU, és a közös pénz birtokában az EU fog szerződést kötni a fegyvergyártókkal.

A külső államok bevonását a közös közbeszerzési tervbe Észtország kezdeményezte. Az észt védelmi minisztérium szerint

Oroszország egy nap alatt több lövedéket lő el a harcok során, mint amennyit egy hónap alatt az egész európai hadiipar előállít,

számításaik szerint Ukrajnának 4 milliárd euró értékben van szüksége lőszerutánpótlásra ahhoz, hogy partiban tudjanak maradni a a fronton a mennyiségi fölényben lévő ellenfelükkel szemben.

Az eddig 1 milliárdos keret és a 4 milliárdos igény között jelentős a különbség, a projekt ezt az űrt próbálja majd kitölteni az új lövedék-rendelésekkel.

Kiket nyerhetnek meg az ügynek?

Az uniós portál szerint Kanada és Norvégia lehetnek az első nem uniós államok, amelyek csatlakozhatnak a nagy uniós fegyverbeszerzési üzlethez. Eddig azonban sem a kanadai, sem a norvég védelmi minisztérium nem erősítette meg hivatalosan az elhatározását. Ami biztos, hogy Norvégia 22 millió euróval támogatja az uniós alapot, elsősorban azért, hogy ukrán katonák kiképzését finanszírozzák belőle.

A közösködésnek azonban vannak ellenzői, ezek közül az első Franciaország, amely

csak úgy támogatja a projektet, ha az elkülönített összeget csak európai fegyvergyártóktól való vásárlásra fordítják.

Párizs attól tart, hogy ha bevonják Kanadát, akkor nemsokára megjelenik majd az Egyesült Államok is, ha pedig amerikai részvétel lenne, akkor már nem az európai gyártóktól fogják beszerezni a lőszert, de Amerika nélkül is sérülne az európai érdek, miután mind Kanada, mind Norvégia is rendelkezik fegyvergyártó vállalatokkal, így EU-n kívülre vinné a beszerzési pénzeket.

A franciák mellett más uniós államok is azt preferálják, hogy a beszerzések így vagy úgy, de járuljanak hozzá az európai fegyvergyártás fellendítéséhez.

--

Nyitókép: Gépfegyver és lőszerek egy ukrán katonánál március 3-án Bahmutban  –  forrás: Anatolii Stepanov / AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. március 04. 23:20
Kész szerencse, hogy Putyin elnök a békét szereti, nem akar háborúzni.
Burdisgarage
2023. március 04. 22:50
Még a kúlsöségekre sem adnak, annyira magabiztosak a dolgukban, ez a szomorú. Legalább adnák meg a módját, egy kisz színház vagy valami.
kaffogó hebrencs
2023. március 04. 18:53
Küldjünk lgbt meséskönyveket, abból nincs hiány.
Szabó Tamás
2023. március 04. 18:35
"..Külső partnereket keres az EU, hogy nagy mennyiségben tudjon lőszert beszerezni..." Most lőszert, aztán majd katonát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!