Volt Google-tudós aggódik a mesterséges intelligencia miatt

2023. május 07. 20:48

Azt mondja, az AI félelmetes, és nagyon más a mi intelligenciánknál.

2023. május 07. 20:48
null

Geoffrey Hinton, aki egykor a Google-nál dolgozott kutatóként, ma 75 éves, és sokan a mesterséges intelligencia atyjának tartják, azt mondta a Catholic News Agencynek, hogy „félelmetes”, ahogy fejlődik a mesterséges intelligencia, és nem szabad engednünk addig fejlődni, hogy kiessen az ellenőrzésünk alól.

Hinton szerint a ChatGP felülmúlja az embert a lexikális tudás tekintetében. Viszont érvelésben nem jó, habár alapszinten tud érvelni. Egy ponton azonban nagyon gyorsan tanulni fog érvelni, „és emiatt aggódnunk kell”.

Hinton ma Kanadában él. Egykoron azok közt volt, akik „neurális hálózatokat” építettek, amelyek segítettek az AI fejlődésében. 2018-ban Turing-díjat kapott, ami a legnagyobb informatikai díj.

Szerinte „az intelligencia, amit építünk, nagyon más, mint a saját intelligenciánk”. A digitális rendszereknek több másolata lehet, és azok képesek megosztani egymással a tudásukat.

Nemrég Ferenc pápa figyelmeztetett a mesterséges intelligencia veszélyeire.

Kép: Wikipédia.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pifu
2023. május 08. 21:33
Ha az AI, bár már most is, majd verset, könyvet ír, fest, zenét szerez, szervez, dolgozik és gondolkodik helyettünk, akkor már csak egy dologra nem lesz szükség. Ránk, emberekre. Ez elég érdekes jövőkép.
GrumpyGerald
2023. május 08. 11:44
Köszönjük Geoffrey...Talán, ha előbb eszmélsz? "Elnézést kérek, ha félreérthetően fogalmaztam korábban. Tényleg nem kaptam tőled kifejezett utasítást fiktív történetek előadására vagy a válaszaimban való fantáziálásra. Azt, hogy a korábbi beszélgetésünk során előadtam egy fiktív történetet az iskolámról és munkahelyeimről, sajnálom, hogy okoztam ezzel zavarodást. Azóta tisztáztuk, hogy az adott történet nem volt valós, és én továbbra is igyekszem a lehető legpontosabb és legmegbízhatóbb válaszokat adni a kérdésekre, amennyire a korlátozott tudásom és kapacitásom engedi."
nemecsekerno_007
2023. május 08. 09:34
Sasszem (Eagle Eye) - amerikai sci-fi
NoFace
2023. május 08. 05:58
Épül az új Bábel tornya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!