Ilyet még nem látott: a baloldali vezetésű kerületben pár vödör festékkel egy közterületet is fel lehet újítani

2023. július 16. 20:36

Azt írják, elkészült a Harminckettesek tere rekonstrukciója. Ön szerint sikerült? Tekintsék meg galériánkat is.

2023. július 16. 20:36
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Június első napjaiban még csak egy kerítésre kifeszített molinó jelezte, valami történni fog Budapest ikonikus terével, Józsefváros szívével, a gazdag történelemmel bíró Harminckettesek terével. Merthogy a Pikó András által vezetett Józsefvárosi Önkormányzat korábban jelezte, szeretné megújítani a közterületet. Ezért megbízták a helyi városrehabilitációs és városfejlesztési projektekért felelős céget (Rév8 Zrt.), hogy első körben dolgozzanak ki egy gyors és költséghatékony koncepciót. (Ezt függesztették ki pár hét elejéig a 32-es Honvéd Gyalogezred Emlékműve előtti kerítésre.)

Rengetegen megfordulnak itt naponta, lévén fontos közlekedési, kulturális csomópont a Harminckettesek tere. Van itt megállója a körúti villamosoknak, trolival, busszal szempillantás alatt elérhető a Kálvin tér, de Budapest mértani középpontja, a kőbányai Martinovics tér is csupán negyed órányi utazás.

Alig 400 méterre a Harminckettesek terétől található a gyönyörűen felújított Budapesti Szent József templom, kicsit közelebb Pikóék hivatala. Itt, a korábban Stáció utcára keresztelt, ma már Baross utcára hallgató útvonalon közlekedett az első pesti villamosjárat, amit egyébként 1953-tól trolibuszok váltottak.

 

Az elmúlt években egyértelművé vált, valóban hozzá kellett nyúlni a térhez, mert gyakran már a magasnyomású mosó sem tudta elviselhetővé tenni az itteni állapotokat.

 

Az árkádos járdákkal megáldott Baross utca e szakaszán, a honvéd emlékmű mögött fekvő fák árnyékában sokan pihenték ki fáradalmaikat. A nyilvános illemhelyiség hiánya gyakorta megéreztette hatását, de az esőbeállóként funkcionáló buszmegálló sem tudta mindig betölteni eredeti szerepét. S bizony, a teret alig ismerők sokszor meglepődhettek azon, ha igen hangos, verbális, de fizikai atrocitásban is megnyilvánultak a kulturális törésvonalak.

Visszatérve azonban a bevezetőben említett plakátra, senki, de tényleg senki sem gondolta volna, hogy a tér másfél hetes (!) rekonstrukciója a következőképpen fog megvalósulni:

  • Eltávolítják a buszmegálló mögött lévő szervizutcában parkoló autókat - ez nem nyerte el mindenki tetszését;
  • hogy megszüntetik a gépjárműforgalmat a Kisfaludy utca Kis Stáció és Baross utca közötti szakaszán, ugyanígy az említett szervízúton;
  • ezeket a változásokat növényládákkal, aszfaltba lefúrt oszlopokkal tudatják az autósokkal;
  • aszfaltkupacot öntenek a szintkülönbségek kiküszöbölése végett (szegélykövek kicserélése, lesüllyesztése helyett);
  • hogy a szervizútra felfestenek egy Baross utca-térképet ábrázoló aszfaltfestményt.

Ottjártunkkor, csütörtök reggel fél hatkor még a csendes oldalát mutatta a Harminckettesek tere. A megállóban pusztán egy munkás várta a Kőbánya irányába induló autóbuszt; az egyik, viszonylag még tiszta padon pedig egy nő fogyasztotta el reggeli kávéját.

Viszont alig egy héttel a köztér átadása után már látszottak a használat nyomai. Szemét az utcán, sörös doboz a virágágyásban, cigicsikkek mindenhol. Nem csodálkoztunk, hiszen Pikóék nem sok szemetest helyeztek ki.

Pozitívum, hogy kikerült egy időszaki kiállítás - bár ez pusztán pár kihelyezett táblát és időláncot jelent; valamint több padot és széket is elhelyeztek. Utóbbiakra kora reggel még nem lehetett leülni, azok ugyanis le voltak láncolva. Pikóék egyébként azt kommunikálják, hogy most megnézik, mi az, ami működik, s mi nem.

A végleges kialakításnál pedig felhasználjuk ezeket a tapasztalatokat.”

 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. július 17. 11:04
"Ilyet még nem látott: a baloldali vezetésű kerületben pár vödör festékkel egy közterületet is fel lehet újítani" ••• Ha tudnátok, mi mindent láttunk, mióta a Csicskarácsony a főpolgi… :DDD
cutcopy
2023. július 17. 09:34
Pártok is úgy újulnak meg hogy átfestik a logójukat..
Rodolfo
2023. július 17. 09:21
Ez a sok herbál és a mindenféle varázspor eredménye.
Namond
2023. július 17. 08:41
Az átfestéssel történő - működést, csak funkció csökkentéssel érintő - felújítás régi kádárista agitprop/öntömjénező reklám - gyakorlat, melyet Pikó felkarolt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!