Nem szavazhat a választáson huszonötezer olasz diák

2013. január 23. 09:12

Az Erasmus-ösztöndíjjal külföldön tanuló olasz diákok nem szavazhatnak a februári választásokon – jelentette be a római ügyvezető kormány. Huszonötezer fiatal szavazatáról van szó.

2013. január 23. 09:12

A római kormány „megoldhatatlannak” tartja az Erasmus-ösztöndíjasok választási részvételét. A kormány szerint, ha velük kivételeznének, ez a szintén külföldön, de ösztöndíj nélkül tanuló olasz fiatalokat hozná hátrányos helyzetbe. Így a 25 ezer Erasmus-ösztöndíjas olasz diák kizárólag úgy adhatja le voksát a februári parlamenti választásokon, ha saját költségén hazatér Itáliába.

Az érintett diákok internetes közösségi oldalakon tiltakoznak a döntés ellen, amellyel véleményük szerint bebizonyosodott, hogy „szavazatuk semmit sem ér”. Január 19-én, Giorgio Napolitano, államfőhöz fordultak, azt kérve, hogy tartózkodási helyükön adhassák le voksukat anélkül, hogy ösztöndíjukat megszakítva haza kellene térniük Olaszországba.

A fiatalok abszurdnak nevezték, hogy az internet korában nem voksolhatnak online vagy levélben, ahogyan például a külföldön szolgáló olasz katonák teszik. Ennek lehetőségét a belügyminiszter már korábban kizárta. Ehelyett 70 százalékos utazási kedvezményt ígért a választásra hazatérő fiataloknak.

Mario Monti ügyvezető kormányfő és az Európai Unió megoldást sürgetett, amely azonban végül nem született meg. Dennis Abbot, az Európai Bizottság oktatási biztosának szóvivője úgy fogalmazott, hogy az olasz döntés ellentmond az európai diákok számára biztosított mobilitásnak.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2013. január 23. 10:24
nem ertem, miert nem szavazhatnak a nagykovetsegen mint minden mas kulfoldon tartozkodo allampolgar?
Odoaker
2013. január 23. 09:52
Aki nem akar egy-két száz eurót áldozni a szavazati jog gyakorlására, az annyit is ér.
ördöngös pepecselés
2013. január 23. 09:43
ahogy elmézem lesz még kötelező regisztráció az EUban és akkor Fletó együtt fog vonulni Schifferrel és Mesterházyval a regisztáció érdekében.
flora_
2013. január 23. 09:35
Egyértelmű diktatúra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!