Felmérés: történelmi vereség fenyegeti a német szociáldemokratákat

2017. szeptember 14. 20:01

Története legrosszabb eredményét érheti el a Német Szociáldemokrata Párt a szövetségi parlamenti választáson, az AfD pedig a harmadik legnagyobb erőként debütálhat egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint.

2017. szeptember 14. 20:01

Története legrosszabb eredményét érheti el a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pedig a harmadik legnagyobb erőként debütálhat a Bundestagban egy csütörtökön ismertetett felmérés alapján.

A infratest dimap kutatóintézet adatai szerint az SPD országos választói támogatottsága jelenleg 20 százalékos. Amennyiben ez nem változik, és a Martin Schulz vezette párt 20 százalékot szerez a tíz nap múlva tartandó választáson, alulmúlja eddigi negatív rekordját, a 2009-es 23 százalékot, és messze elmarad a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 25,7 százaléktól. A szociáldemokraták az egy héttel korábbihoz képest 1 százalékponttal gyengültek. A 20 százalék a legalacsonyabb érték, amelyet az infratest dimap kutatásaiban eddig mértek.

Az ARD országos köztelevízió megbízásából végzett felmérés szerint a CDU/CSU változatlanul 37 százalékon áll. A pártszövetség 2013-ban a szavazatok 41,5 százalékát gyűjtötte össze, és az utóbbi négy évben az SPD-vel kormányzott. A Bundestag ellenzéki oldalán a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal a szavazatok 9 százalékára számíthat, ami 1 százalékpontos gyengülés az egy héttel korábbihoz képest, de 0,5 százalékos emelkedés a 2013-ban elért 8,5 százalékhoz viszonyítva. A Zöldek 7,5 százalékon állnak, gyengültek az egy héttel korábbi 8 százalékhoz, és a 2013-as 8,4 százalékhoz képest. Az 5 százalékos bejutási küszöböt várhatóan két további párt is eléri. Az AfD 12 százalékos eredménnyel, a harmadik legnagyobb frakcióval kerülhet be a Bundestagba. Támogatottsága 1 százalékponttal nőtt az egy héttel korábbihoz képest, és több mint a két és félszerese a 2013-ban elért 4,7 százaléknak. 

A 2013-ban elveszített szövetségi parlamenti képviselet visszaszerzésére készülő jobboldali liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP)  az egy héttel korábbi 9 százalékról 9,5 százalékra emelkedett, ami nagyjából a kétszerese a négy éve elért 4,8 százaléknak - mutatta ki az infratest dimap ARD Deutschlandtrend című felmérése. Ezek az utolsó adatok, amelyeket az intézet a választás előtt közzétesz. A felmérést szeptember 12-én és 13-án készítették, 1003 ember megkérdezésével. Az adatok a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.

Ha a 154 éve alapított SPD valóban történelmi vereséget szenved, a pártban "kitör a lázadás" és elsöpri a teljes felső vezetést, Martin Schulzcal az élen - mondta csütörtökön Berlinben egy újságírókkal folytatott beszélgetésen az egyik legtekintélyesebb német politológus. Oskar Niedemayer, a berlini Freie Universität kutatóegyetem empirikus politikai szociológiára szakosodott munkacsoportjának vezetője hozzátette: a Bundestag-választásokon elszenvedett egymás utáni negyedik vereség apátiába taszíthatja a tagságot, ami nagyban megnehezítené az új vezetés dolgát, ha ismét tárgyalni kellene a CDU/CSU-val a nagykoalíció folytatásáról. 

A kutató az AfD-t nemzeti konzervatív pártként jellemezte, megjegyezve, hogy egyre erősebb szélsőjobboldali tendenciák figyelhetők meg a pártnál, amely az utóbbi két évben mindenekelőtt a berlini vezetés menekültpolitikájának éles bírálatára, és a szélsőséges iszlamizmusként, valamint terrorveszélyként azonosított iszlám elutasítására építette politikáját. Mint mondta, a következő ciklusban dől majd el, hogy melyik irányba indul tovább az AfD. Várhatóan mindent megtesznek majd azért, hogy elkerüljenek egy újabb pártszakadást - mondta Oskar Nidermayer, felidézve, hogy 2015-ben távozott a pártból az addig meghatározó konzervatív-liberális szárny. Hozzátette: az AfD a Bundestag tagjaként valószínűleg semmilyen hatással nem lesz a törvényhozásra, a többi párt várhatóan nem működik majd együtt frakciójával, indítványait nem veszik napirendre.

(MTI)

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2017. szeptember 16. 12:38
Jót tenne az európai szociáldemokrácia jövőjének az SPD nagy, megsemmisítő veresége. Ugyanis az SPD annyi engedményt tett az európai neoliberalizmusnak, hogy ezzel már gátjává vált más európai szocdem párt megújulásának is.
Vörös Gyuláné
2017. szeptember 15. 22:15
Lenyűgözött!
Balango
2017. szeptember 15. 20:16
"az AfD a Bundestag tagjaként valószínűleg semmilyen hatással nem lesz a törvényhozásra, a többi párt várhatóan nem működik majd együtt frakciójával, indítványait nem veszik napirendre" A liberális demokrácia igazi arca.
Héja
2017. szeptember 15. 15:08
A történtek ellenére Schulz pofája óriási. Ahogy Botkáé, Huza-Vonáé, Karácsonyé, Szél Bernadetté, és így tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!