Hazatért szülővárosába a Nobel-békedíjas Malala Juszafzai

2018. március 31. 09:22

A Szvat-völgyben 2012-ben a tálibok fejbe lőtték a most 20 éves nőjogi aktivistát.

2018. március 31. 09:22

Ellátogatott szombaton az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyben található szülővárosába, Mingorába Malala Juszafzai Nobel-békedíjas nőjogi harcos, először azóta, hogy 2012-ben a tálibok merényletet követtek el ott ellene – közölték biztonsági források.

Malala a szüleivel együtt, fokozott biztonsági intézkedések mellett, katonai helikopterrel érkezett a Szvat-völgybe, ahol várhatóan csak egy napot tölt. Nagybátyja azt mondta, hogy a 20 éves aktivista ellátogat korábbi otthonába és rokonokkal, barátokkal találkozik. A Szvat-völgyben működik a Nobel-békedíjjal járó pénzjutalomból létrehozott Malala Alapítvány finanszírozásával megépült lányiskola. 

A Nagy-Britanniában élő, az Oxford Egyetemen tanuló Malala Juszufzai csütörtökön érkezett meg Pakisztánba. A fővárosban találkozott Sahid Hakan Abbaszi pakisztáni kormányfővel, és rövid nyilatkozatot tett az állami televízióban. Biztonsági okok miatt eleinte bizonytalan volt, hogy a hatóságok engedélyezik-e a Szvat-völgyi látogatást. Malala már kisgyerekként küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok ezért 2012-ben fejbe lőtték, amikor hazafelé tartott az iskolájából. Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, és azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa.

Mostani látogatása csak pár napig tart Pakisztánban, hétfőn utazik vissza Nagy-Britanniába. Malala Juszufzai azt tervezi, hogy tanulmányai befejezése után Pakisztánban fog letelepedni.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kingsjewel
2018. március 31. 13:46
Pedig Európa állítólag rasszista és iszlamofób. Mégis Európa menti meg ennek a lánynak az életét, és biztosítja az iskoláztatását. Remélem a lány felnőve nem lesz valamiféle menekültpártoló...
jóember
2018. március 31. 13:22
Mióta Obama is megkapta a Nóbel-békedíjat, azóta már nem olyan fényes annak az imidzse, mint az előtt. A tálibokról csak annyit, hogy az amerikaiak ugyan már szétzavarták őket egyszer, de újabban egyre nagyobb területeket vonnak uralmuk alá. Ez nyilván csak úgy lehetséges, hogy a lakosságtól is kapnak némi támogatást. Sőt, azt olvastam valahol, hogy már tárgyalópartnernek is elfogadnák őket az amik a helyzet rendezésében. Szóval nem lesz könnyű dolga a kis hölgynek ott. Az meg egyenesen morbid, hogy az unió retorika szinten harcol a vallási szélsőségesek így í talibán ellen is, közben meg a tettek szintjén egyengeti annak az útját Európa felé. Agyrém!!
Gombóc XVI. Artúr
2018. március 31. 10:44
Vallástól függetlenül rohadjon el az összes mocskos gazember aki egy gyerekre kezet emel!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!