Európa jövőjéről vitázott az Európai Parlament

2018. május 31. 08:59

Nagy egyetértésben emelték fel a szavukat a populistának tartott erők ellen az Európai Parlamentben liberális politikusok a Bizottság elnökével. Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke az Európai Parlament szerdai ülésén folytatott eszmecserét az Európai Unió jövőjéről a képviselőkkel és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. Tudósításunk Strasbourgból.

2018. május 31. 08:59
K. Hillier Lili

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke az Európai Parlament (EP) szerda reggeli ülésén folytatott vitát az európai jövőképről Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és a parlamenti képviselőkkel. 

Merre tart, mi az Európai Unió jövője? Talán még sosem volt ennyire megosztott a tagállamok álláspontja. Gazdasági különbségek, migráció, Brexit, környezetvédelem, terrorizmus, közös kül- és biztonságpolitika, egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségek. Lehet közös, európai megoldást találni ezekre a kihívásokra? 

A Mandiner a strasbourgi plenáris ülésről tudósít.

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke

A liberális demokrata Bettel a hatodik uniós állam- vagy kormányfő, aki elfogadta az EP meghívását és megosztotta nézeteit az Unió jövőjét illetően. A vitasorozat eddigi meghívottjai Leo Varadkar ír miniszterelnök, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, António Costa portugál miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Charles Michel belga miniszterelnök voltak. 

Szolidaritás, szolidaritás, szolidaritás

A menekültválságot illetően az uniós tagállamok közötti szolidaritás fontosabb, mint valaha. „Ezt nem lehet relativizálni, nem lehet bevezetni olyan fogalmat, mint például a rugalmas szolidaritás”, mert az a szolidaritás elvetését jelenti – jelentette ki rövid bevezető után a luxemburgi miniszterelnök az EP ülésének szerdai vitáján. 

„Mélyen sajnálom, hogy egyes tagállamok nem hajlandóak részt vállalni a közös európai szolidaritásban és nem vállalják a közös terhet” – fogalmazott Bettel, aki szerint szerint a 2015-ben tapaszalt, több százezer ember beáramlásával járó migrációs nyomás bebizonyította, hogy egyetlen állam sem képes egyedül szembenézni a kihívással. „Paradox módon a populista erők a nemzeti szuverenitás fontosságát emlegetik, de a globalizált világban nem ez az út. Nem ez jelenti Európa jövőjét, egyetlen nemzetállam sem tud a problémával egyedül szembenézni” – mondta.

Közös külső határvédelem

Xavier Bettel felhívta a figyelmet a külső és belső biztonság megőrzésének jelentőségére is. „Elsősorban a külső határok védelmének megerősítésével érhető el a belső biztonság, a Frontex ezért is nagyon fontos.”  Erre a készülő, 2020 utáni időszakra szóló, hosszú távú uniós keretköltségvetésnek is válaszolnia kell – tette hozzá. „A mai globalizált világnak köszönhetően kijelenthetjük, hogy a konfliktusok és a háborúk a szomszédainkban zajlanak, elég akár Ukrajnára gondolnunk. A nemzeti határok értelmüket vesztették, Luxemburg nemzeti határait is csak az EU külső határainál lehet megvédeni.” 

Bettel szerint a határvédelem erősítése mellett meg kell sokszorozni az erőfeszítést a migrációs és menekültpolitika terén is, amely kizárólag az európai összefogás révén lehetséges. Hangsúlyozta: 

az unió alapítóinak nyomába kell lépni.

Hozzájuk hasonló módon össze kell fogni a tagországoknak, és megerősített együttműködés által biztosítaniuk kell az Unió egységét, ugyanis Európa békéje nem magától értetődő.

Kitért az elmúlt időszakban elkövetett terrorakciókra is, elmondása szerint ezek a fenyegetések is mind azt igazolják, hogy meg kell erősíteni az Európai Uniót. „Bátorsággal kell fellépni, hogy az unió politikai, gazdasági és társadalmi szempontból is nyitott és szabad maradjon”  – zárta gondolatait.

Jean-Claude Juncker

Egyhangú döntés a külpolitikai kérdésekben

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke dicsérte az EP kezdeményezését, véleménye szerint „a párbeszéd a tagállami kormányok és az EP között épp olyan fontos, mint a Bizottság és a Parlament között.” Felhívta a figyelmet, hogy 2019-ben európai parlamenti választás lesz, amelynek során változni fog az EP összetétele.

„Európa-szerte erősödnek az euroszkeptikus hangok, jó időben fel kell lépni a populizmus ellen” – hangsúlyozta, és hozzátette: mindenben egyetért a luxemburgi miniszterelnökkel.

Európa jövője szempontjából erős külpolitikára van szükség. Ennek hatékonysága érdekében pedig arra, hogy minősített többséggel szülessenek a döntések. „Ha külpolitikai kérdésekben nem tudunk egységes álláspontot képviselni, nevetségesek leszünk a többi nemzetközi szervezet előtt. Ha fajsúlyos erő akarunk maradni, ezt nem hagyhatjuk” – hangsúlyozta. 

Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője felszólalásában azon véleményének adott hangot, hogy az európai értékek, köztük a sajtószabadság veszélyben vannak Európában. Verhofstadt fellépne az olyan, szerinte populista országokkal szemben, mint Orbán Viktor Magyarországa, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa, vagy a politikailag korrupt máltai rendszer. Megköszönte a luxemburgi miniszterelnöknek, hogy felhívta a figyelmet erre a „fontos problémára”

„Le kell állítani az orbánokat és a kaczynskikat. Sokat halljuk ezt itt a Parlamentben, de úgy tűnik, nem eleget” – fogalmazott a liberális vezető.

Milyen adóparadicsom?

A luxemburgi miniszterelnök sok kérdést kapott a képviselőktől, a legtöbben mégis arról érdeklődtek, hogy mit szándékozik tenni az országában kialakult „adóparadicsom” ellen.

Xavier Bettel hosszan kifejtette: Luxemburg az OECD és az is IMF szerint is megfelel az egyértelműség kritériumainak, és az Európai Bizottság szerint is pozitív lépéseket tettek az átláthatóság érdekében. Bárkinek szívesen elküldi a jelentéseket, egyúttal meghívta a parlamentet: nézzék meg saját szemükkel, hogy Luxemburgban minden a legnagyobb rendben van.

 

(fotók: Multimedia Centre of the European Parliament)

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szilamérné
2018. június 01. 00:12
és a mandinernél jelennek meg időnként a négyzetek és téglalapok, amelyek ugrálnak, azután eltűnnek.
zakar zoltán béla
2018. május 31. 22:58
Valami hülye idióta, virgonc barom azzal szórakozik, hogy a képernyőmet fekete négyzetekkel és téglalapokkal takargatja. Főleg, ha a Mandineren vagyok! Lehet, hogy a szomszéd-ült?!Beteg!!!
pitypang1125
2018. május 31. 18:58
„Európa-szerte erősödnek az euroszkeptikus hangok, " Aztán vajon miért? Vén alkoholista barom!!!!
pitypang1125
2018. május 31. 18:57
"Felhívta a figyelmet, hogy 2019-ben európai parlamenti választás lesz, amelynek során változni fog az EP összetétele." Bizony-bizony és mehettek mind a megérdemelt helyetekre!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!