Most először állítottak ki jogosítványt nőknek Szaúd-Arábiában

2018. június 04. 19:38

Azt még törvény tiltja, hogy autót vezessenek, de jogosítványt már kaphatnak a nők Szaúd-Arábiában.

2018. június 04. 19:38

Szaúd-Arábia történetében első alkalommal állítottak ki jogosítványt nőknek. Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő muszlim királyságban hétfőn egyszerre tíz nő kapott az autóvezetésre feljogosító iratot. „Több ezer jókívánság országunk leányainak” – hangzott el a jogosítványok átadásáról készült felvételen, amelyet a Twitteren tettek közzé.

Az okmányokat a rijádi forgalmi hatóság állította ki. Értesülések szerint olyan szaúdi nőkről van szó, akik külföldön, a többi között az Egyesült Királyságban, Libanonban vagy Kanadában már szereztek jogosítványt, s mindössze egy rövid vezetési tesztet kellett teljesíteniük. Röviddel később Rima Dsudat, az egyik újonnan kiállított szaúdi jogosítvány büszke tulajdonosa, megosztott az interneten egy fényképet az okmányáról. 

A szaúdi tájékoztatási minisztérium közlése szerint a hatóságok várhatóan mintegy 2000 jogosítványt készülnek kiállítani a jövő héten nőknek.

Mohamed bin Szalmán trónörökös reformterveinek egyik mérföldköve a nők autóvezetési tilalmának eltörlése. Tavaly arra utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan szabályozást, amely férfiak mellett nőknek is lehetővé teszi az autóvezetést. Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol egyelőre törvény tiltja, hogy a nők autót vezessenek. A tilalom június 24-én megszűnik.     

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztetett, hogy a rijádi hatóságok váratlan lépésével párhuzamosan Szaúd-Arábiában őrizetben tartanak négy olyan nőt is, akik a nők autóvezetési tilalmának és a férfi gyámsági rendszer eltörléséért kampányoltak.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2018. június 05. 13:52
Ne is vezessenek! Egy ilyen szép nő átnéz rám a külső sávból, az balesetveszélyes.
u.cserkész
2018. június 05. 08:44
Mé' eddig nem vezethettek autót a nők? Az USA külügye ezt szó nélkül hagyta? Nem is értem. Fékek és ellensúlyok rencccere ottan nem kötelező?
kisgul
2018. június 04. 21:09
1 ha tilos vezetni , hogy kapott jogsit? 2 ha tilos vezetni minek a jogsi?
Megtalálta
2018. június 04. 20:43
Mit számít ez. Nem jelent fenyegetést az Usa érdekeire, tehát elismertsége vetekszik a demokráciákkal. Ellentétben például Oroszországgal vagy Iránnal, amelyek sokkal világiabbak, mint ez a kis olajban úszó tetűtenyészet. Sőt, ha hihetünk az Usa külügynek, márpedig miért is ne hinnénk nekik, hiszen ők a mérce, akkor jelen állás szerint a véres kezű Kim Jong-un sokkal nagyobb demokrata, sokkal inkább tárgyalópartner, mint Putyin vagy Orbán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!