600 éve ugyanazok a leggazdagabb családok Firenzében

2019. január 09. 12:15

Ennyit a mobilitásról?

2019. január 09. 12:15

Hatszáz éve ugyanazok a legnagyobb adófizető családok Firenzében – írja egy tanulmányban két olasz közgazdász, Guglielmo Barone és Sauro Mocetti, akik az 1427 és 2011 közötti időszakot vizsgálták át. 

Mindehhez elsősorban a vezetékneveket vizsgálták, amelyek az olaszoknál regionális használatúak és egyeneságon öröklődnek. A két kutató 52 ezer firenzeit talált ezekkel a bizonyos vezetéknevekkel. Az érintett családok és nevek közt van a Bernado-család és a Grasso-család is.

A leggazdagabb családok, úgy tűnik, túlélték Firenze számos ostromát, a napóleoni háborúkat, az olasz egyesítést, Mussolinit és két világháborút.

Más tanulmányok szerint hasonló jelenség figyelhető meg Angliában is, ahol 800 évre, 28 generációra figyelhető meg az elitcsaládok pozícióban maradása; de Kínával kapcsolatban is mutattak már ki hasonlót. 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2019. január 11. 12:06
Jaj, végre megtudtuk, annyira érdekelt mindenkit..elég sokáig Magyarországon is ez volt a helyzet.
kálmi
2019. január 11. 05:14
Innen látszik, hogy arrafelé nem söpört végig a nagy szocialista forradalom és a proletár diktatúra. Bezzeg nálunk államosították a vagyonokat és punktum. Az állami vagyonra meg a rendszerváltáskori kiárusítás a külföldieknek és az itthoni káderek vetettek keresztet.
Jason Bourne
2019. január 10. 07:27
Egy kis szocializmus megoldotta volna, hogy ne így legyen.
Bell & Sebastian
2019. január 09. 23:07
Suba a subához, guba a gubához Az olaszoknál quadriga vezeti az országot, az említett, zsidó bankárok, többségük fiorentin, a maffia, a pápai állam és a (báb)kormány. Minden jelentősebb változást megbeszélnek, amit a miniszterelnökkel végrehajtatnak. A politikai flikflakok, amint a szemünk előtt játszódó is, sanszosan csak a taktika részei, nem a stratégiáé. A társadalmi mobilitás felemlegetése jogos, érte a legtöbbet A.H. tette, ellene meg, minálunk Orb. De ez ne csüggessze a benne hívőket, mert gyakorlatilag az EU, élén Németországgal, is ezért maradt állva, miközben a világ elhaladt, szabálytalanul, jobbról előzve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!