Védőoltásra kötelező szabályozást támadnak oltásellenes anyukák egy kanadai tartományban

2019. október 29. 15:07

Öt anyuka fogott össze azért, hogy a kanadai Ontario tartomány kötelező védőoltásokkal kapcsolatos szabályozását támadják meg bíróság előtt. Állításuk szerint az oltások beadására kötelező törvény alkotmányos jogokat sért.

2019. október 29. 15:07
null

A Kanada délkeleti részén fekvő Ontario tartomány a gyermekek védelme érdekében szigorú védőoltásokkal kapcsolatos szabályokkal rendelkezik, amelyek szűk kivételekkel kötelezik a szülőket a védőoltások beadatására a gyermekeik számára. 

Öt anyuka és a Vaccine Choice Canada nevű civil szervezet szerint az ontarioi szabályozás sérti többek között a lelkiismereti- és vallásszabadságot, illetve az egyén szabadsághoz és biztonsághoz való jogát. 

A szabályozás indoka, hogy az utóbbi években számos olyan rettegett betegség – mint például a kanyaró vagy a szamárköhögés – ütötte fel a fejét, amelyek egyébként védőoltásokkal megelőzhetők, és amelyek terjedésének hátterében vélhetően az oltásellenesség áll. Jelenleg így Ontario és New Brunswick tartományokban van hatályban olyan szabályozás, amely védőoltásokról szóló igazolást követel meg az iskolai beiratkozáshoz, illetve részvételhez.  

Eltanácsolhatók a gyerekek az iskolából, ha nem kapták meg az oltásokat

A pontos ontarioi szabályok alapján a szülők kötelessége, hogy a gyermekeiket beoltassák meghatározott betegségek ellen, kivéve, ha orvosi okokból felmentést kapnak e kötelezettség alól.

A szülők abban az esetben is felmentésben részesülhetnek, ha aláírnak egy nyilatkozatot, amely alapján a lelkiismeretük, illetve vallásuk alapján nem kötelezhetők a védőoltás gyermekeik részére történő beadására. 2017-től ez utóbbi esetben azonban először részt kell venniük egy oltásokról szóló tájékoztató előadáson. 

A törvény alapján azok a gyermekek, akiknek a szülei nem tesznek eleget a törvényi követelményeknek, egy egészségügyi hivatalnok által hozott határozat alapján az iskolából eltanácsolhatók.

Az egészségügyért felelős miniszter, Christine Elliott úgy nyilatkozott az ügyben, hogy a kormány elkötelezett egy erős és hatékony védőoltási rendszer mellet. „Az Egészségügyi Minisztérium folyamatosan értékeli a rendelkezésre álló legjobb bizonyítékokat az oltásokkal kapcsolatos felfogás javítására, a járványok kitörésének megakadályozására és annak érdekében, hogy az ontarioi lakosok a lehető legjobb egészségnek örvendjenek.” – emelték ki egy emailben. Hozzátették, hogy további információval nem szolgálhatnak, mivel az ügy jelenleg bíróság előtt van. 

Az anyukák szerint a törvény sérti a jogaikat

Az anyukák között olyan nők vannak, akik megtagadták az oltás beadatását a gyermekeik számára, így állításuk szerint a gyerekeket eltanácsolták az iskolából. 

Az egyik anyuka azt állítja, hogy az ötből két gyermekénél heves reakciókat váltott ki a vakcina, azért a többi gyermekénél megtagadta azok beadatását. Egy másik anyuka elmondása szerint pedig megtagadták a gyermeke beiratkozását az iskolába, mert nem volt hajlandó aláírni a lelkiismeretről és vallásról szóló nyilatkozatot. 

A csoport keresetlevelében azt állítja, hogy a nyilatkozat aláírására való kötelezés kényszernek minősül és sérti a jogaikat azzal, hogy „potenciális büntetőjogi felelősséggel fenyeget”. A dokumentum azon részét kifejezetten aggályosnak tartják, amelyik felsorolja azokat a veszélyeket, amelyek az oltások elmulasztása esetén fenyegetnek, illetve amelyik azt állítja, hogy a dokumentum aláírásával a szülő azt vállalja, hogy kockára teszi a gyermek egészségét, akár életét. 

Továbbá, a tájékoztató előadásokon való részvételi kötelezettség szerintük „egyoldalú, elfogult képet ad az oltásokról, kihagyva azok kockázatait, ezáltal nem teszik lehetővé a tájékozott beleegyezést és a választást”. Szerintük az iskolákban nincs megfelelő tájékoztatás az oltások veszélyeivel kapcsolatban.

Érvelésük szerint ráadásul az iskolai beiratkozás megtagadása vagy az eltanácsolás sérti a gyermekek oktatáshoz való jogát. 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aczel
2020. január 04. 17:16
Szamárköhögés: kezelhető! Sárgaláz - kezelhető, de itthon mondjuk nálunk ez nem téma, hiszen nem kötelező. Az oltáspártiak adathatják maguknak, az ő döntésük, vállalják a felelősséget érte + a saját testük.. ... Lépjünk. Érdekesebb a gyermekbénulás. Jelenleg a polio esetek többsége oltás eredetű megbetegedés. Az oltóanyag ugyanúgy bénulást okozhat és veszélyes, mint ahogyan a normál esetben enyhe, ám bizonyos körülmények között bénulással is társulható vad fertőzés. A tetanusz nem fertőző betegség, az oltáskötelezéspártiak egyik legnagyobb öngólja. Hiszen még véletlenül sem lehet semmiféle társadalmi védettségről, még a magyarokhoz fogható birkáknál sem lehet "nyájimmunitást" kialakítani tetanusz fertőzéssel szemben. Egyébként amennyi potenciális kórokozót kitalálsz, annyi vakcinát köteleznél bele az emberekbe? Mert akkor figyi talizzunk, én hozom a kedvenc késem és végezz velem inkább holnap, tisztán. Inkább így egyenesen semmint a gyógyszarjaidtól lassan elpusztulva végezzem, oké?
Aczel
2020. január 04. 17:15
Feltűnt neked, hogy az oltottak hullanak mint a legyek? Pontosabban krónikus betegségektől szenvednek az oltottak, már kisgyerekkortól. Ezt ne ignoráls már.
Aczel
2020. január 04. 17:15
Téged most véd vagy nem véd az állítólagos "védő" oltásod? Amúgy mióta döntöd el, hogy kibe milyen gyógyszart, mérget, tűt szúrnak bele? Én is megmondhatom neked, hogy milyen inváziv orvosi beavatkozásoknak vesd alá magad? Mégis hol élünk? Vissza a 20. századi fasizmusba?? És ha nem értek egyet veled, veletek, ha én ragaszkodom az önrendelkezésemhez, nem engedem hogy beoltsál, vagy hogy a gyerekemhez hozzáérj akkor lelősz? Vagy bezársz az egyik stadionba? Nem tudnak az oltásnácik csak simán békében élni? Hagyjátok már békén az embereket, baszki!
august
2020. január 04. 17:15
:) Mert mi az hogy nincsen jogom fertőző betegséggel közösségbe vinni a gyerekemet? A karantén, és az elkülönítés meg valamilyen fasiszta dolog, ahol korlátozzák a szabad mozgáshoz való jogomat is. -- Az emberek olyan fokú elhülyülése folyik a szemünk előtt, amit korábban elképzelni sem lehetett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!