EU-csúcs: A helyreállítási alapról és a keretköltségvetésről tanácskoznak

2020. június 19. 11:46

A hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap abban segítené a tagországokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően.

2020. június 19. 11:46

A koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről tanácskoznak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői a pénteken videokonferencia keretében megkezdődött egynapos uniós csúcstalálkozón.

Az Európai Bizottság által május 27-én bemutatott, hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap egyebek között abban segítené a tagországokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően, ez ugyanis az egységes piac működésére is káros hatással lenne. Az EU hétéves költségvetésére épülő 750 milliárd eurós csomag finanszírozná továbbá az uniós politikákat, valamint hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára és beruházásaikat is ösztönözné. A bizottság tervei szerint az alap költségvetésének több fele vissza nem térítendő támogatásokból, egyharmad része pedig hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagállam részesülne.

Charles Michel (fotónkon), az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke szerdai meghívólevelében sürgette az alappal kapcsolatos mielőbbi döntéshozatalt: „Állampolgárainkat és gazdaságainkat megviselte a járvány. Gyors és célzott orvoslásra van szükség késlekedés nélkül” – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet, hogy minden tagország érdeke a mielőbbi megállapodás, ugyanakkor vitát kell folytatni a helyreállítási alap különféle elemeinek méretéről, az elosztásról, s a tagállamoknak meg kell vitatniuk, hogy az alap mekkora részét fordítsák vissza nem térítendő támogatásra, kölcsönök nyújtására és pénzügyi garanciákra. Megegyezésre kell jutni továbbá, az alap elosztásához köthető jogállami politikai feltételek kérdésében is.

A vírusfertőzés európai megjelenése óta ötödik videokonferenciájukon a tagállami vezetők mindemellett megvitatják a Brexit-tárgyalások legutóbbi fejleményeit.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2020. június 19. 19:44
(folyt) A másik értelmezés: kiegyenlíteni a gazdaságok fejlettségi színvonalát, ABSZOLÚT értelemben.?? Ez viszont teljesen lehetetlen, hacsak egy óriási Marshall segélyt nem terveznek a még feltörekvő országoknak. Ezt viszont a ma még fejlettebbeknek kéne megfizetni. Ez viszont nincs a pakliban.
figyelő4322
2020. június 19. 19:38
A segélyek és kölcsönök azt szolgálnák, hogy "...ne alakuljon ki lényeges eltérés..." a gazdaságok között?? Ezt a kifejezést lehet többféle módon értelmezni. Egyik: a gazdaságok visszállítása a vírus előtti szintre. Ez mondjuk Mo-nak hátrányos lenne, hiszen elveszítené az esetleges előnyt, amit a virusveszély jó kezelése miatt elveszítene. Még nemzetközi szakemberek szerint is az ország lényeges előnnyel kerülne ki a válságból, pl. a nagy déli országokhoz képest.
istvánkeve
2020. június 19. 15:12
Ideje lenne tiszta vizet önteni a pohárba: A javaslat összevegyíti az EURO pénznemü országok problémáit az EU országok gazdasági problémáival. A maastrichti szerzödés szerint minden tagország a saját hiteleiért felelös. Olaszországra leszükítve: az államadósság év végére a GDP 159 %-a lesz (2500 Mrd. EURO) Olaszországnak sürgösen kellene visszatérni a Lirához, mert az EURO stabilitásával nem versenyképes. A "vissza nem téritendö segély" a beetetés tipikus esete, amire a válasz a nem Euro pénznemü országok vétója kell hogy legyen!
EMM195
2020. június 19. 14:56
Most megy éppen az alkudozás. Orbán reggel ezt mondta a rádióban: "Ha mégis úgy gondoljuk, hogy hitelt veszünk fel, mert először akarunk költeni és utána megdolgozni érte, akkor meg minden család, minden ember, minden ország tegye azt a saját kockázatára, mert ez rendkívül kockázatos. És ha rosszul döntött, ne rántsa magával a szomszédját, a családtagját, egy másik családot vagy éppen egy másik országot. Most azonban pénzügyi szempontból olyan gyalázatos állapotban van számos európai uniós ország, hogy aligha tudjuk elkerülni azt, hogy jóváhagyjuk, hogy Magyarország is hozzájáruljon egy ilyen nagy közös hitelfelvételhez. Ez egyszerre veszély és egyszerre lehetőség. Veszély, mert ha rosszul költik, rosszul költjük el, akkor elbukunk. Ugyanakkor esély is, mert ha meg jól csináljuk, akkor meg tudunk erősödni." Politika, alkudozás, szurkoljunk, hogy azt tegye, ami jó lesz nekünk. Sajnos, ha az EU-ba akarunk tartozni (én nem!) akkor muszáj lesz kompromisszumot kötni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!