Ferenc pápa: A szegényeket is bevonó fejlesztési modellek kellenek a járvány után

2020. november 22. 08:00

A járvány elmúlására a legrosszabb reakció az volna, ha még lázasabb fogyasztásba és önzésbe kezdene a világ, mint amit előtte folytatott – jelentette ki az egyházfő.

2020. november 22. 08:00

Ferenc pápa arra kérte a fiatal közgazdászokat, vállalkozókat és üzletembereket egy szombati ifjúsági fórumon az olaszországi Assisiben, hogy a koronavírus-járvány elmúlása után olyan fejlesztési programokat kezdeményezzenek, amelyekbe be lehet vonni a szegényeket is.

A járvány elmúlására a legrosszabb reakció az volna, ha még lázasabb fogyasztásba és önzésbe kezdene a világ, mint amit előtte folytatott – jelentette ki az egyházfő a fórumra készített videoüzenetében. Ehelyett a szegények hadd vehessenek részt azokban a vitákban, amelyek egy „más gazdaságtörténetről” szólnak, egy olyanról, amelyre nagy szükség van – mondta.

Arra kérte a fiatalokat, hogy segítsenek fenntarthatóbbá tenni a termelési láncokat és a fogyasztási szokásokat, mert a gazdasági modellek közvetlen céljának nem csak a profitnak és a politika támogatásának kell lennie, figyelmen kívül hagyva, hogy ezek milyen emberi, társadalmi és környezeti károkat okoznak. Nem elég testvéreinknek csak a legalapvetőbb szükségleteit kielégíteni, hanem el kell fogadnunk, hogy a szegényeknek is joguk van ott ülni a megbeszéléseken, részt venni a vitákban, hogy utána megtermelhessék javaikat. Ez a modell meghaladja a jóléti államét – szögezte le Ferenc pápa.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. november 22. 11:21
"a szegényeknek is joguk van ott ülni a megbeszéléseken, részt venni a vitákban, hogy utána megtermelhessék javaikat. " Inkább helyette kellene. A vitákból sok megehető jav nem lesz.
Akitlosz
2020. november 22. 11:19
Talán ha nem importálnák folyamatosan a szegényeket Afrikából és Ázsiából Európába, akkor Európa nagyobb részén már fel lehetett volna számolni a szegénységet. A túlnépesedés miatt nem lehet felszámolni a szegénységet. Nem létezik akkora GDP növekedés, aminél egyes népek ne lennének képesek jobban szaporodni. 1800-ban még nem élt egymilliárd ember sem a Földön. Ma milyen életszínvonalon tudna élni egymilliárd ember? Sőt nem csak egymilliárd ember tudna jobban élni, de a többi földlakó is, tigrisek, elefántok, cápák stb. is. Azért semmi értelme nincsen visszafogni a fogyasztást, hogy még egymilliárd mindenhol felesleges négert tudjanak idetelepíteni.
mokány
2020. november 22. 10:23
Máté evangéliuma : 6. fejezet : 33. vers : Isten országáért dolgozzatok első helyen, " és mindenek megadatnak nektek.". Ehelyett , ez világ urainak könyörög.
elfújta az ellenszél
2020. november 22. 09:22
''részt venni a vitákban, hogy utána megtermelhessék javaikat'' Kétfajta ember van: az egyik megcsinálja amit kell, a másik meg csak fecseg össze-vissza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!