Először kapott ember sertésszívet

2022. január 11. 08:12

A sertésszív genetikailag módosított volt.

2022. január 11. 08:12
null

A világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték – írta a BBC hírportálja. Az 57 éves David Bennett jól érzi magát három nappal a hétórás, úttörő beavatkozás után – közölték orvosai. A műtétre utolsó reményként tekintettek, mellyel megmenthetik a beteg életét, noha hosszú távú túlélési esélyeiről egyelőre keveset tudni.

Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem”

– mondta Bennett a műtét előtt.

A Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata rendkívüli engedélyt kapott a hatóságoktól az eljárásra azzal az indokkal, hogy ellenkező esetben Bennett meghalt volna.

A szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphat,

mivel egészségi állapota nagyon rossz. A transzplantációt végző orvoscsapat munkáját hosszú évek kutatásai előzték meg, az eredmények emberek életét menthetik meg az egész világon.

„Egy lépéssel közelebb kerül a világ a szervhiány okozta válság megoldásához” – idézte a Marylandi Egyetem orvosi karának közleménye Bartley Griffith sebészt. Az átültetéshez használt sertés számos génjét módosították, ezek kilökődést okozhattak volna, azt azonban nem tudni pontosan, mi fog történni.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció.
Pixabay

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2022. január 13. 16:08
Mijé kérdezedd?
fideszes2022
2022. január 11. 17:06
Gratulálok a ,,kollégáknak", remélem ők is kollégáknak tekintenek engem, mint egyszeri európai nőgyógyászt.
Hyazinth
2022. január 11. 16:10
Én még csak sertésmájat kaptam. Azt is csak vendéglőben.
csakirok
2022. január 11. 11:28
Előljáróban: Nem vagyok szívsebész, sem genetikus, de több évtizeddel ezelőtt a gimnáziumi biológia tanárom a sejtek, az öröklödés tudományának átadása közben (ez még nagyon élénken él emlékezetében) elmondta, hogy a szervek átültetésénél a legfontosabb a kromoszóma-szám, így az ember nem kaphat csimpánz szerveket, mert az ember 23 pár, azaz 46 kromoszómával, míg a csimpánz 24 pár azaz 48 kromoszómával rendelkezik. Ez genetikailag összeegyeztethetetlen. Akkor a sertés 20 pár kromoszómája még inkább összeegyeztethetetlen annak ellenére, hogy a szív felépítése esetében az egyezés majdnem 100%- os. A tudomány nagyot fejlődött azóta, sőt már hallani 3D-s nyomtatott emberi szerveket is... Hajrá orvostudomány! Dícsértessék mindörökké
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!