Megtalálhatták a „Mikulás” sírját Törökországban

2022. október 20. 21:02

A régészek korábban is tudtak arról, hogy egy ókori bazilika alapjaira egy másik templomot emeltek a szent sírjának védelmére.

2022. október 20. 21:02
null

A Dailymail számolt be arról, hogy egy törökországi templom feltárása során a régészek rábukkanthattak Szent Miklós görög püspök sírját. Mint ismert a 3-4. században élt szent alakja ihlette a Mikulás figuráját, aki a hagyomány szerint december 5-ről 6-ra virradóan megajándékozza a jó gyerekeket.

A legenda szerint Myra püspöke egy családban három eladósorba került lánynak is segített nagylelkű adományaival, amelyeket a kéményen keresztül dobott be hozzájuk. Így megmentette őket attól, hogy prostituáltnak kelljen állniuk. 

Az ókori bazilika alapjaira új templomot emeltek

A portál a mostani felfedezés kapcsán arról írt, hogy a régészek korábban is tudtak arról, hogy egy ókori bazilika alapjaira egy másik templomot emeltek a szent sírjának védelmére, de csak a közelmúltban fedezték fel hogy a templom szentélye alatt a korábbi szentély mozaik- és kőpadlóját, amely Szent Miklós végső nyughelyére vezette őket.

A szakértők a mostani felfedezés kapcsán arra is felhívták a figyelmet, hogy a templom szerkezete Szent Sír-temploméra hasonlít. Ennek oka az lehet, hogy ezzel is szerették volna Szent Miklós alakját Jézuséhoz kötni – írta a Dailymail.

 

Nyitókép: Twitter-fotó

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyugyesz
2022. október 21. 01:48
MEGHALT A MIKULÁS?
Ricsibmf
2022. október 21. 00:53
Szent Miklós Myra város püspöke volt, a sírját is itt találták meg. Eredeti cikk, a Dailymail is erre hivatkozott https://www.dha.com.tr/english/new-discovery-in-santa-claus-church-his-grave-and-where-he-stood-were-found-2145054?fbclid=IwAR0cQrU0ydxpmfTZ9hhQMqtfAEIHuHfLi_F55lku6kxoQuv9NBOzoI8Xzms Kis Ázsia roppant gazdag volt, annak ellenére, hogy folyamatosan fosztogatták, különösen a rómaiak. Ami 2000 év után megmaradt az is impozáns! Látható az Isztambuli Régészeti Múzeumban is, a Hagia Sofia mögötti utcában!
Lombi
2022. október 20. 22:23
Nem hiszem el. Minden decemberben eljön a gyerekekhez.
kohe
2022. október 20. 22:04
A mai Törökország területe korábban nagyrészt (legalább 60%-ban) keresztények által lakott hellenisztikus kultúrájú régió volt. Sajnos a mai törökök muzulmán-ateista kombinációjú, nagyrészt "európai módon" hitehagyott népségek, akiket a múlt csak akkor érdekel ha az ő elképzeléseiket és elbeszéléseiket támasztja alá. Néha azért jó hogy a múlt felbukkan és fityiszt mutat ezeknek a népeknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!