A holland király bocsánatot kért a rabszolgatartás miatt

2022. december 25. 19:55

Korábban Mark Rutte kormányfő „emberiesség elleni bűncselekményként” hivatkozott a rabszolgaságra.

2022. december 25. 19:55
null

Vilmos Sándor holland király is csatlakozott vasárnap Mark Rutte holland miniszterelnökhöz, aki a hét elején a holland állam nevében bocsánatot kért országának a gyarmati időszakban a rabszolgaságban játszott szerepéért és annak a rabszolgák leszármazottjaira gyakorolt hatásaiért.

Karácsonyi beszédében a király hangsúlyozta, hogy

a királyság egykori gyarmatain kegyetlenül bántak az emberekkel, de ezért a ma élő emberek közül már senki sem tehető felelőssé.

„Mindazonáltal megteremtjük a közös jövő alapját azzal, hogy őszintén szembesülünk közös múltunkkal és elismerjük az emberiesség elleni bűncselekményt megtestesítő rabszolgaságot” – emelte ki Vilmos Sándor.

Rutte hétfőn ünnepélyes beszédet mondott a hágai nemzeti levéltárban, amelynek keretében „emberiesség elleni bűncselekményként” említette a rabszolgaságot, és hangsúlyozta, hogy a holland társadalomnak ennek fényében kell alakítania gondolkodásmódját az ország történelmével kapcsolatban.

Európában utolsóként tiltották meg a rabszolgaságot

A holland birodalom a világ szinte minden pontján – Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, valamint az indiai szubkontinensen és a karibi térségben is – rendelkezett gyarmatokkal. A Holland Nyugat-indiai és a Kelet-indiai Társaság rabszolga-kereskedelme jelentősen hozzájárult az ország gazdasági világhatalmi státuszához a 17. században. Becslések szerint mintegy 600 ezer ember kerülhetett rabszolgasorra a holland uralom alatt.

Hollandia az egyik utolsó európai országként, 1863. július elsején tiltotta meg a rabszolgaságot.

A hágai vezetés most aktívan együtt akar működni az egykori rabszolgák leszármazottjaival a múltbéli szenvedések feldolgozásán. 2023-at ebből a célból emlékévvé nyilvánították. Vilmos Sándor szerint a holland királyi ház aktívan részt kíván venni e folyamatban, fellépve a hátrányos megkülönböztetés, kizsákmányolás és igazságtalanság mai megnyilvánulási formáival szemben is.

(MTI)

Nyitóképen Vilmos Sándor holland király trónbeszédet tart felesége, Maxima királyné jelenlétében. Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alkaloidablog
2022. december 27. 00:30
"...együtt akar működni az egykori rabszolgák leszármazottjaival a múltbéli szenvedések feldolgozásán..." Mondhatni szép gesztus, nemértem miért kell agyoncsapni egy ekora balfaszsággal. Hogyan lehetne már 150 évvel ezelőtti események kapcsán megélt, kitudja hány generációval ezelőtti szenvedéseket "feldolgozni"? Ekkora balfaszságot.
az ember
2022. december 26. 18:24
Inkább dobáljon wécészészéket, mint királykodjon. ( Sör hercegként (ez volt a beceneve) Vilmos Sándor díjat nyert a legmesszebbre hajított narancssárga angolvécével.)
Mirtilla
2022. december 26. 17:58
„emberiesség elleni bűncselekményként” hivatkozott a rabszolgaságra. Mivel a bennszülöttek ma már átlátnak az üveggyöngyökön, ez most a jól kódolt, korszerü, "verbális üveggyöngy",mellyel továbbra is ők mozgatják a szálakat.
norbert1970
2022. december 26. 15:03
Fizessetek jóvátételt,viricsátok a lóvét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!