Véres vasárnapok után – 25 éve őrzik a törékeny békét Észak-Írországban

2023. április 10. 07:01

Sokan elvesztek, de ki is nyert? Több évtizednyi véres polgárháborút zárt le most negyed évszázada a Nagypénteki Egyezmény, ami viszonylagos békét teremtett a katolikusok és protestánsok között Észak-Írországban.

2023. április 10. 07:01
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Negyedszázaddal ezelőtt egy mesterségesen létrehozott kis nyugat-európai államban a felek – nem kis külső nyomásra – úgy döntöttek, megpróbálnak véget vetni a folyamatos, pusztító polgárháborúnak. Ekkor,

1998. április 10-én született meg a Nagypénteki Egyezmény,

és indult meg az a hosszú megbékélési folyamat Észak-Írország katolikus és protestáns, Dublin- és London-hű fele között, amelynek legutóbb a Brexit adott nagy döccenőt.

A történetet lehet messziről és közelről is kezdeni; a messziről kezdés esetünkben azt jelentené, hogy visszamegyünk az angol-ír egyezményig, amelynek nemrég volt a centenáriuma.

Ez szentesítette 1921-ben Írország viszonylagos függetlenségét egy sajátos „Trianonnal”,

a hat, protestáns többségű, ulsteri megye elszakadásával az országtól. De ott az 1801-es unió Nagy-Britanniával, amely a katolikusok elnyomását fokozta, bebetonozva a feszültségeket. És elmehetnénk akár 1690-ig, amikor II. Jakab király katolikusai csatában elbuktak Belfastban, és az érzékenységükről híres, győztes protestánsok a mai napig remek hangulatú felvonulásokat tartanak a harc helyszínén, e triumfálással bízvást hozzájárulva a megbékéléshez a katolikus honfitársaikkal.

Ahol a harangok zúgnak

Ha csak a Nagypénteki Egyezményhez elvezető, közelmúltbéli eseményeket nézzük, akkor a kezdődátumunk mindenképpen 1968. október 5-e. Eddigre a feszültség már kézzel fogható volt, mivel az Írországtól elszakított, mintegy másfél milliós lakosság alig-többsége volt koronahű protestáns. Eközben 40 százalék körüli volt a katolikusok aránya, akikre kutya világ köszöntött: kiszorították őket a közhivatalokból és a politikából, ötből négyen munkanélküliek voltak,

nyomorban éltek a lényegében apartheidet bevezető országban.

Észak-Írországot félkaréjban vette körül a katolikus és nacionalista Ír Köztársaság; a kis országrész közepén viszont protestánsok gyűrűjében élt a katolikus kisebbség.

Az évtized közepétől feléledő, elsősorban a katolikusok diszkriminációja ellen fellépő polgárjogi mozgalmak tartottak tömegtüntetéseket. Az egyik ilyen szervezet, az Észak-Írországi Polgárjogi Szövetség (NICRA) felvonulásán robbantak ki az első utcai harcok, mivel a felvonulást a koronahű északír hatóságok betiltották, majd a mégis felvonuló békés tüntetőket verni kezdték, amit az ír nacionalisták sem hagytak annyiban. Hamarosan puskák ropogtak, bombák robbantak Belfastban és Londonderryben, és megkezdődött az a véres polgárháború, amely újra lángba borította az Ír-sziget ezen felét,

csupán az első nap öt halottról és 120 (!) sebesültről szólt a fáma.

Ekkor vette kezdetét az az alacsony intenzitású, de permanens polgárháború, amit a britek Bajok (The Troubles), az írek Zavargások (írül: Na Trioblóidí) néven eufemizáltak, és ami csak fokozódott, amikor a helyi rendfenntartó erők számára még abban az évben erősítés érkezett brit katonák képében.

A véráztatta Belfast

Bombamerényletek, orvlövészek támadásai és véres utcai harcok kezdődtek, nemzedékek nőttek fel a három évtizeden át elhúzódó konfliktusban, amelyben egymást követték a bizarr és brutális események, amelynek főszereplői az IRA (Irish Republican Army), utóbb a hasonszőrű INLA (Irish National Liberation Army), loyalista oldalról pedig az Ulster Védelmi Szövetség (Ulster Defence Association) voltak. Ugyanakkor a brit hatóságok, amelyek az ulsterieket egyáltalán nem kívánták vagy tudták megfékezni, is igen gyakran folyamodtak békés(ebb) tüntetések erőszakos leveréséhez, méghozzá a tömegbe lövetés hagyományait követve.

Ilyen volt a Véres Vasárnap 1972. január 30-án,

amikor a brit hadsereg tüzet nyitott egy függetlenségpárti tüntetés résztvevőire Derryben,

az összecsapásokban pedig 14 ember halt meg; a hét évvel későbbi Warrenpoint-i robbantás, ahol a határmenti kikötőben az IRA két bombát robbantott, az itteni merénylet 18 brit katona életét követelte. Hasonló merényleteket követtek el Enniskillenben 1987-ben a brit hadsereg veteránjainak emlékünnepségén, 11 ember halálát okozva.

Ezek azonban csak a nagyobb, a folyamatosan növekvő ingerküszöböt elérő események voltak: 1976-ig egyes becslések szerint mintegy 1500 ember életének vetettek véget a harcok, ez a szám 1998-ra 3500-ra emelkedett úgy, hogy az áldozatok több mint fele egyébként civil volt.

Természetesen a kegyetlenkedésből a már említett brit hatóságok is kivették részüket. Ennek csak egy enyhe formája volt az elfogott IRA-tagok börtönéveinek pokollá tétele – a kibogozhatatlanul sok sérelmet hordozó konfliktus egyik emlékezetes eleme volt az 1981-es Maze éhségsztrájk, amikor a hasonló nevű börtönben

a kegyetlenkedéseknek kitett IRA-tagok éhségsztrájkkal tüntettek az embertelen bánásmód ellen,

közülük tízen életüket is vesztették.

A terror, talán éppen ezért, csak egy bizonyos pontig segítette az Írországgal való egyesülést pártolókat: az 1973-as népszavazáson az északírek többsége továbbra is azt válaszolta, hogy Nagy-Britannia fennhatósága alá kíván tartozni.

Az egyszerű civilek pedig a vérontást eközben olyannyira megelégelték, hogy a hetvenes évek közepén nők – mindkét felekezet asszonyai – sorozatos béketüntetéseket szerveztek az erőszak megfékezéséért. 

Hasonló célokat szolgált volna az 1985-ös angol-ír egyezmény, ahol a britek lényegében bevonták Írországot egyfajta tanácsadói szerepben a konfliktus rendezésébe;

azonban a tényleges tűzszünetekig még így is egy évtizeden át ropogtak a fegyverek.

Hideg köd száll a hajnali háztetőkre

A felek fokozatosan kimerültek a polgárháborúban; tűzszüneti próbálkozások voltak már a ’90-es évek első felében is, például 1994 nyarán; végül amerikai közvetítéssel és bábáskodással kezdődtek meg a valódi béketapogatózások, miután az ír emigránsok latba vetették befolyásukat, és Bill Clinton elnök 1995-ben George J. Mitchellt nevezte ki az Egyesült Államok észak-írországi különmegbízottjává.

A mindkét fél szélsőségesei, különösen az IRA ellenében zajló tárgyalásokra a különböző politikai pártok között végül 25 évvel ezelőtt, 1998 nagypéntekén – amely akkor április 10-re esett – került pont.

A megállapodás alapján visszaállították Észak-Írország önkormányzatát,

ami értelemszerűen köztes megoldásként sem a Londonhoz, sem a Dublinhoz húzó radikálisoknak nem tetszett. Egy évre rá végrehajtó bizottság alakult a négy nagyobb pártból, a katolikusok elnyomását szimbolizáló RUC-ot pedig átalakították és átnevezték Észak-Írország Rendőrségévé, sorait katolikusokkal töltötték fel. A britek kivonultak, laktanyáit, megfigyelőpontjait fokozatosan bezárták.

A megbékélés irányába való elmozdulás az IRA szakadásához is vezetett egyébként, a magukat valódi IRA-nak nevező (RIRA) csoport kivált és még éveken át követett el brutális merényleteket, Omagh-ban egyből az egyezmény aláírása után, 29 emberrel, köztük két csecsemővel végezve, illetve rendszeresen részt vettek azokban a zavargásokban, amely az ezredfordulós és a 2000-es évek elejei protestáns (a cikk elején említett módon „megbékélést segítő”) felvonulásokat kísérték. A RIRA jelenléte folyamatosan fékezte a tényleges megbékélést, amely évtizedes munkának köszönhetően jött létre úgy-ahogy.

A hamu alatt azonban még izzik a parázs: 2019 áprilisában egy új határellenőrzési rendszer, 2021-ben a Brexit, illetve az omagh-i merénylet végrehajtóival szembeni vádemelés elmaradása miatt törtek ki zavargások,

és úgy fest, a parázs bármikor lángra is kaphat,

hogy eleméssze mindazt, amit huszonöt éve nagypéntek ünnepén a két párt józanabbjainak sikerült összehozni.

Nyitókép: Wikipedia (lojalista banner és graffity Belfastban, 1970)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2023. április 10. 15:50
A britek kivonultak, laktanyáit, megfigyelőpontjait fokozatosan bezárták Ez volt a lényeg. Ha nem jönnek vissza, marad a béke és kiírják újra az egyesítésről a népszavazást
Akitlosz
2023. április 10. 14:21
Go on Home British Soldiers Song by Wolfe Tones Go on home British Soldiers Go on home Have you got no fucking homes of your own For 800 years we've fought you without fear And we will fight you for 800 more If you stay British Soldiers If you stay You'll never ever beat the IRA For the 14 men in Derry Are the last that you will bury So take a tip And leave us bloody be So Go on home British Soldiers Go on home Have you got no fucking homes of your own For 800 years we've fought you without fear And we will fight you for 800 more We're not British We're not Saxon we're not English We're Irish and proud we are to be So fuck your Union Jack We Want our country back We want to see old Ireland free once more So Go on home British Soldiers Go on home Have you got no fucking homes of your own For 800 years we've fought you without fear And we will fight you for 800 more We'll fight them British Soldiers For the cause We'll never bow to Soldiers because Troughout our history We were born to be free So geo out British bastards leave us be So Go on home British Soldiers Go on home Have you got no fucking homes of your own For 800 years we've fought you without fear And we will fight you for 800 more Go on home British Soldiers Go on home Have you got no fucking homes of your own For 800 years we've fought you without fear And we will fight you for 800 more https://www.youtube.com/watch?v=NieKfRjgy5U
Akitlosz
2023. április 10. 14:16
"a parázs bármikor lángra is kaphat, hogy eleméssze mindazt, amit huszonöt éve nagypéntek ünnepén a két párt józanabbjainak sikerült összehozni." Mert mit sikerült összehozni? A brit megszállás könnyebb fenntartását? Benne van az ország nevében, hogy Írország. Észak-Írország nem Észak-Anglia.
Sincero
2023. április 10. 13:40
Takarodjanak ki az angolok Írországból. Világ kalózai és gyarmatosítói!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!