Így nyújtózik mostantól a NATO Oroszország határáig

2023. április 04. 17:40

Egy évnyi ukrajnai háborúzás után Oroszország több mint ezer kilométernyi NATO-s határszakaszt kapott, miután Finnország csatlakozott a védelmi szövetséghez. Hamarosan Svédország is követi.

2023. április 04. 17:40
null

A keddi napon Finnország csatlakozott a NATO-hoz. Ezzel Oroszország, amely biztonsági és befolyási zónájának védelme, illetve bővítése miatt támadta meg tavaly februárban Ukrajnát, most több mint ezer kilométernyi közvetlen NATO-határszakaszt kapott északon.

Szentpétervár mellől a Jeges-tengerig nyúlik most már a nyugati védelmi szövetség határszakasza,

amit északon a régóta NATO-tag Norvégia határvidéke zár le.

Délebbre a két balti állam, illetve a kalinyingrádi enklávé miatt Litvánia és Lengyelország határos közvetlenül NATO-tagként Oroszországgal. Románia és Bulgária a Fekete-tengeren fekvő felségvizeivel ér Oroszország övezetének közelébe. A Fekete-tenger déli felét, annak kijáratát, a Boszporuszt, illetve a Kaukázus térségéig nyúló területet pedig a szintén NATO-tag Törökország ellenőrzi.

Svédország hamarosan várható NATO-csatlakozása után már csak Ausztria, Svájc, Írország, valamint Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó marad ki a posztszovjet térségen túli Európában a NATO-ból.

A NATO európai tagállamainak új térképe (forrás: Euronews)

 

Oroszország távoli túlsó felén pedig, ahol Nyugat és Kelet a dátumválasztó vonalnál találkozik, alig 82 kilométerre fekszik egymástól a Bering-szoros két oldalán Oroszország és a NATO-alapítótag Egyesült Államok.

A Wall Street Journal épp kedd folyamán írt arról:

amennyiben a NATO annak idején nem terjeszkedik keletre, akkor a háború jelenleg lengyel földön folyna,

és „Putyin ott lihegne minden érintett ország nyakában”. A cikkszerző Robert Kaplan azt írta, hogy téves az az állítás, amely szerint az egykori szocialista országok felvétele vezetett az orosz invázióhoz. 

 

Nyitókép: Euronews térképrészlet

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pektester
2023. április 05. 20:09
A tiszta képért. Nem csak Oroszorszának szünt meg a biztonsági zóna, hanem a Natonak is. Oda-vissza működik a dolog.
GBacsfalvi
2023. április 05. 09:13
Szép volt putyi, igazi nagy stratéga vagy! Legalább mint a magyarországi talpnyalód, aki feltette az ország jövőjét az orosz szövetségre! Bravó!
peterk19
2023. április 05. 07:44
Sivalkodjatok csak, ruszkinyaloncok.
zuriktodor
2023. április 05. 04:07
A térképet nézve is érthető, miért nem erőltetik már a svédek a dolgot és miért kalimpálnak a finnek a svéd tagságért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!