Felemás nyomásgyakorlás: az USA azt szeretné, ha Zelenszkij beszédet mondana Argentína és Brazília törvényhozóinak

2023. április 07. 15:45

Csakhogy a latin-amerikaiak nem akarják, hogy belerángassák őket valamibe, amihez semmi közük sincs, írja a Foreign Policy.

2023. április 07. 15:45
null

Február 23-án, az ukrajnai háború első évfordulójának előestéjén Marc Stanley, az Egyesült Államok argentin nagykövete összeült Szergej Nebrattal, Ukrajna nagykövetségének ügyvivőjével Buenos Airesben. A diplomaták látszólag egy fotókiállítást nyitottak meg, amely az ukrán nép ellenálló képességét ünnepli. A valóságban viszont az esemény arra szolgált, hogy elítéljék Vlagyimir Putyin orosz elnököt és arra is, hogy nyomást gyakoroljanak az argentin kormányra, hogy még inkább Ukrajnához igazodjon – írta a Foreign Policy.

Nem mondhatom meg Argentínának, hogy mit tegyen, de szeretném, ha Zelenszkij beszédet mondhatna Argentína, Brazília és más országok törvényhozóinak”

– fogalmazott beszédében Stanley. Az ukrán diplomata azonban nem köntörfalazott. A helyi és a nemzetközi sajtó képviselőihez szólva sürgette Alberto Fernández argentin elnök balközép kormányát, hogy legyen az első latin-amerikai kormány, amely gazdasági szankciókat vezet be Oroszország ellen.

Fernández jövő héten találkozik Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Házban, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokat, az FP szerint ez próbára fogja tenni a térség konszenzusát Oroszországot illetően.

A latin-amerikai országok eddig határozottan elutasították a szankciókat, valamint azt, hogy katonai támogatást nyújtsanak Ukrajna részére, annak ellenére, hogy többségük Ukrajna oldalára állt a konfliktusban. „Az egyik terület, ahol az argentin kormány meglepően következetes, az a külpolitika” – mondta María Esperanza Casullo, az argentin Río Negro Nemzeti Egyetem politológia professzora.

„Igazodnak az Egyesült Államokhoz és a nyugat-európai szociáldemokrata kormányokhoz, de nem túlzottan.”

Casullo hozzátette, a viszonylagos semlegességnek ez a pozíciója „természetes a legtöbb latin-amerikai ország számára”.

Brazília egyike a kivételeknek. Az ország agráripara az Oroszországból származó műtrágyától függ. Brazília egyike volt annak a hét latin-amerikai és karibi országnak, amely tartózkodott a 2022. áprilisi, Oroszországról szóló ENSZ-szavazáson. Lula a nyugati fősodortól hatrozottan elértően nyilatkozott Vlagyimir Putyinról. Tavaly májusba arról beszélt, hogy

Újraválasztása óta pedig Lula visszautasította, hogy katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, ehelyett Brazíliát potenciális közvetítőként pozícionálja konfliktust illetően. Eduardo Mello, a Fundação Getulio Vargas politikai és nemzetközi kapcsolatok egyetemi docense úgy véli, hogy „a Biden-kormányzatnak előre látnia kellett volna ezt, mielőtt Lula mellé állt”. Mello szerint Lula függ pártja balszárnyától is, amely a korrupciós botrányok és a börtönbüntetése alatt is hű maradt hozzá. „Bizalmatlanok az amerikai kormány szándékaival szemben,

és ami azt illeti, az amerikaiaknak sincs semmi közük”.

 

Nyitókép:Luis ROBAYO / AFP

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2023. április 10. 19:23
békét
mijjamano
2023. április 08. 01:14
"nem akarják, hogy Brazíliát belerángassák valamibe, amihez semmi közük, és ami azt illeti, az amerikaiaknak sincs semmi közük”." Brazilia milyen földrészen van, te fosíró? Olvtársak, találjunk már egy normálisabb helyet, mert ez már EP szint :(
Tikkadt Szöcske
2023. április 07. 18:25
Az igazi, valamire való nép miniszterelnöke félévenként Kyjivbe zarándokol és meghívja Zelenszkíjt a saját parlamentjébe térítő igét hírdetni. Szabadidejében homárokkal barátkozik, vonul és meghívókat osztogat LMBTQ-t népszerűsítő NGOk-nak. Az országa összes hadifelszerelését Ukrajnának adományozza, beleértve saját gyerekkori csúzliát is. Az USA elnökét istenként tiszteli, földi helytartója előtt térdreborul, ahányszor megpillantja, vagy valaki elsuttogja a nevét. Remélem kimaradunk.
Bitrex®
2023. április 07. 17:55
Marc Robert Stanley is an American trial lawyer, political activist, Jewish community leader, and philanthropist who has served as the United States Ambassador to Argentina since 2022. Early life and education Born to a Jewish family, Stanley received a Bachelor of Business Administration from the George Washington University in 1979 and a Juris Doctor from the University of Texas School of Law in 1982. Egy újabb zsidó amerikai. (amerikai zsidó)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!