Konzervatívabb elnöke lett Paraguaynak, máris rajta az amerikai nyomás

2023. május 04. 10:50

Az Orbán Viktoréhoz hasonló nézeteket valló Santiago Peña nyerte a paraguayi választásokat. Az amerikai nagykövettel hasonló problémái vannak, mint a magyar vezetésnek. Interjúnk a paraguayi helyzetről Sergio Velascóval.

2023. május 04. 10:50
null
Szilvay Gergely

Mint azt hétfőn írtuk: a kormányzó konzervatív Colorado Párt jelöltje, Santiago Peña nyerte a paraguayi elnökválasztást. A 44 éves politikus a szavazatok 42,8 százalékát szerezte meg.

Peña, aki korábban pénzügyminiszter volt, a hatóság szerint 15 százalékpontos előnnyel vezetett balközép riválisával, a 60 éves Efraín Alegrével szemben, akit az Autentikus Radikális Liberális Párt (PLRA) támogatott. 

Az elmúlt 76 évben a Colorado Párt mindössze egyetlen választást veszített el a dél-amerikai országban,

amikor 2008 és 2013 között nem volt hatalmon. 

Santiago Peña nagyra tartja Orbán Viktort, pártját pedig hasonló módon vegzálja a helyi amerikai nagykövet, mint azt teszi a magyar kormánnyal David Pressman. Interjúnk a paraguayi elnökválasztásról Sergio Velasco spanyol politikai elemzővel.

***

Tekintve, hogy a Colorado Párt évtizedek óta kormányozza Paraguayt, mi a jelentősége annak, hogy megint nyert?

Ez igaz. A Colorado Párt évtizedek óta kormányozza ezt a kis latin-amerikai országot. Ugyanakkor Santiago Peña, a leendő új elnök mégis egy alternatív megoldást jelent a gazdaságpolitikát tekintve. Ő gazdasági miniszter volt Horacio Cartes 2018-2023 közti kormányában, és tevékenysége javára vált az országnak. Mégiscsak hetven éve kormányoz ez a párt, kivéve a 2012-2018 közti időszakot, amikor a baloldal volt hatalmon.

Ezzel együtt Peña belső demokratikus választásokon került a párt élére, szembenézve a kormány hivatalos jelöltjével, szembemenve a párt „kontinuista” szárnyával; és

a Biden-adminisztráció beavatkozásai ellenére mégis jelentős többséggel nyerte meg a parlamenti választásokat.

Peña egyébként technokrataként jelenik meg a közéletben, azaz úgy, mint aki a saját világlátásán túl rendbe teszi az országot; ő a fiatal, konzervatív vezető, aki hű az elveihez, és a közgazdász, aki meggyőzte a választókat, hogy ő nem pusztán a Colorado Párt egy újabb figurája.

Melyek a paraguayi közélet főbb témái mostanában?

Erre részben válaszoltam fent, minthogy Peña győzelme részben a paraguayi emberek igényeire adott válasz. Santiago Peña egy jól ismert közgazdász, aki pontosan tudja, miről beszélgetnek a paraguayiak: a gazdaság állapotáról.

Mint oly sok latin-amerikai országnak, Paraguaynak is jó adottságai vannak,

és az  új elnök szeretné olyan országgá tenni hazáját, amelyet elismernek nemzetközileg, és ami vonzó a befektetők számára. Röviden: munkahelyeket kell létrehoznia. Az energiaárak miatt is aggódnak a paraguayiak; Peña nemhiába említette meg többször, hogy egyik fő célja a fosszilis energiahordozók árának csökkentése. A másik nagy téma az egészségügy, mivel a Covid-járvány nagy pusztítást végzett Paraguayban. Az új elnök egyik célja az egészségügyi rendszerek modernizációja, egyben költségvetésük növelése (szeretne építeni öt új kórházat), és az adminisztrációban is komolyabb sztenderdeket vezetne be. Úgyszintén belengette, hogy szeretne harcolni a korábbi kormányzatok korrupciója ellen is, és ilyen szempontból megújítaná a pártot, amivel növelhetné a beléje vetett bizalmat is, ami a legutóbbi botrányok után jelentősen csökkent.

Hogyan áll Peña az éledező nemzetközi konzervatív együttműködéshez?

Peña elnök

a konzervatív értékek védelmezője,

egy igaz hazafi, aki ellenez minden külföldi beavatkozást, és védi a nemzeti szuverenitást. Győzelme a bolivár nyomulást is megállíthatja a régióban, mivel Paraguay a kontinens közepén helyezkedik el. Pedig a hispán világ baloldali erőit tömörítő São Paulo-i Fórum több ügynökét is ráállították a Colorado Párt elkaszálására, mégis a parlament mindkét házában többséget szerzett. Ez nagyszerű hír, tekintve hogy Dél-Amerika tele van szocialista kormánnyal, és Bolsonaro veresége után mára már csak egy valóban konzervatív kormányzatú ország maradt.

Mi a São Paulo-i Fórum? A latin-amerikai marxisták ebben szervezték újra magukat, miután összeomlott az addig bőkezű támogató Szovjetunió. Az ideológiai motor mindig Kuba volt, az erőt – értsd: az anyagiakat – a Luiz Inácio Lula da Silva, illetve az Hugo Chávez vezette Brazília, illetve Venezuela adta. A sajátos latin-amerikai identitásra, a térség népeinek testvériségére alapozott szocializmust hirdető újmarxista-progresszív csoport szoros kapcsolatot ápol a drogkartellekkel is. Ma Latin-Amerika országainak többségében a São Paulo-i Fórumhoz tartozó pártok, mozgalmak kormányoznak. A szervezet Európában is ad egy kormányzó erőt, a spanyol koalíció kisebbik tagját, a Képesek Vagyunk (Podemos) nevű pártot, amelynek létrehozását Venezuela több millió dollárral támogatta. E formáció nevéhez kötődik a transztörvény kidolgozása is.

Milyen az új elnök ideológiai profilja?

Egy CNN-nek adott interjúban világossá tette: „A konzervatív párthoz tartozom, Paraguay egy konzervatív ország, konzervatív vagyok. A család és az élet védelme központi fontosságú. A házasság csak egy férfi és egy nő közt lehetséges.” Ezek nyomán azt mondhatjuk, Peña egy igazi konzervatív, nem úgy, mint az Európai Néppárt tagjai. Gazdaságilag kapitalistának nevezhetnénk, olyan valakinek, aki a szabad piacot preferálja, némi szabályozással. A gazdaságot olyan pillérnek tekinti, amire rá lehet építeni a konzervatív Paraguayt; számára a gazdaság a legfontosabb tényező. Ahogy Orbán Viktor mondta a 2020-as Nemzeti Konzervativizmus konferencián Rómában: „a gazdasági és pénzügyi siker a kulcsa minden bármilyen konzervatív politika megvalósításának. Ha nem vagy sikeres gazdaságilag helyi szinten, hiába vezeted jó úton a kormányodat nemzetközileg, reggelre halott leszel.”

Ha jól tudom, a paraguayi kormány és a helyi amerikai nagykövet között hasonló konfliktus van, mint Magyarországon. Ez miben áll?

A Biden-adminisztráció folyamatosan nyomást gyakorol a Colorado Párt vezetőire. María Elvira Salazar képviselő asszony például elítélte a Biden-kormányt, amiért az beavatkozott a paraguayi választásokba, például Efraín Alegre baloldali jelölt ellenfeleinek szankcionálásával. Bidenék a baloldali kormányokat támogatják Dél-Amerikában. Mindemellett az Egyesült Államok olyan nagykövetet küldött Paraguayba, aki nyíltan támogatja az LMBTQ-mozgalmat, és aki rendszerint a paraguayi kormány álláspontjával ellentétes álláspontra helyezkedik. Santiago Peña úgy fogalmazott a spanyol El Paísnak adott interjúban:

És igen, azt gondolom, hogy ez számos szektorban nyugtalanságot kelt, főleg a legkonzervatívabbakban. Ezt bizonyosan lehet jelként értelmezni. Mi, paraguayiak egy hagyományos kultúrával rendelkezünk, ahol a család, amelyet hagyományosan értelmezünk, a társadalom központja, nem csak azért, mert a Biblia és a hit ezt tanítja, hanem mert az alkotmányban is ez áll.”

Nyitóképen: Santiago Peña  és támogatói  (Norberto Duarte / AFP)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2023. május 04. 13:33
"Colorado Párt évtizedek óta kormányozza Paraguayt" na, az megbocsáthatatlan bűn!!!4 :,D
budapesti
2023. május 04. 13:21
"Bidenék a baloldali kormányokat támogatják Dél-Amerikában." Mondjuk ez az egy nem igaz a cikkből. Az amcsi ballib kormány mindenki mást igyekszik a saját ideológiája szerint presszionálni. Ha egy kormány erkölcsileg konzervatív, az a bajuk vele, ha a gazdaságpolitika terén szociális szempontokat érvényesítő, akkor meg az.
nempolitizálok
2023. május 04. 12:56
Hétfő óta az sem jogállam.
Palatin
2023. május 04. 12:22
Mint fizikus, hajlamos vagyok a társadalmi-politikai csatározásokat is úgy vizsgálni, mint az erök, energiák, tömegek ketrecharcát. Rájöttem, hogy ennek a látásmódnak igenis van jogosultsága, persze "mutatis mutandis". Pl. az a kérdés, hogy miért van az, hogy a bolsik nemzetköziek, a konservativok pedig nemzetiek, ezzel a módszerrel ragyogóan vizsgálható. A bolsik is a konservativok is hatalmat akarnak, vezetni akarnak. Most attól tekintsünk el, hogy melyik miért. A kérdés az, hogy miért nemzetközi az egyik és nemzeti a másik? A válasz erre elég egyszerü. A bolsik törekvései, eléggé emberidegenek, ök kinevezik magukat mindentudónak, akik egyedül tudják, hogyan kell a világot megváltani, a hatalom azért kell nekik, hogy ök diktáljanak. Egy ilyen programmal soha nem lehet elnyerni a nép támogatását. De ha az ilyen rendszerek összefognak, nem lesz hova menekülni azoknak, akik az ilyen rendszerböl nem kérnek. Tehát a bolsik nemzetközisége nem más, mint a népek csapdába ejtése. Ez a harci taktika a hatalom megszerzésére és megtartására. A konzervatívok ezzel ellentétben a nemzet saját erejében, saját lehetöségeiben bíznak. Támaszkodni akarnak a már elért és bevált eredményekre, és motiválni akarják saját népüket az aktivitásra, szorgalomra, a közös sikerekre. Erre akarják épiteni a hatalmukat is, azért remélik a hatalmon maradásukat, mert a saját népük elégedettek velük. Nos ehhez nem kell nemzetköziség, legalábbis nem azért, hogy a saját népüket csapdába ejtsék. Nemzetközi kooperációt viszont ök is nagyon fontosnak tartják a kölcsönös elönyök alapján. A fontos tanulság ebböl az, hogy a bolsevokok a nemzetköziséggel valójában egymás népeit közösen csapdába ejtik. Olyasmi ez, mint mikor a halászok akkora hálóval halásznak, hogy a halaknak nincs hova menekülniük, mert mindenhogyan a hálóban találják magukat. Nem tudom, hogy a bolsevik nemzetköziségnek ez az oldala, - mint a leglényegesebb jellenzö -, bevonult-e a köztudatba. Ha nem, akkor itt az alkalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!