Macron: Nagy hibát követ el a NATO, ha Ázsiában terjeszkedik

2023. június 06. 06:46

A francia elnök újra megnehezíti az amerikaiak dolgát.

2023. június 06. 06:46
null

Emmanuel Macron francia elnök ellenezte a tokiói iroda megnyitására vonatkozó NATO-javaslatot, mert szerinte a transzatlanti biztonsági szövetségnek továbbra is a „saját” észak-atlanti régiójára kellene összpontosítania – írta a Financial TImes. A lapnak az ügyet jól ismerő források elmondták, Franciaország ellenállása megnehezítette a NATO-n belül hónapok óta tartó vitát a szövetség első képviseletének létrehozásáról az Indo-csendes-óceáni térségben.

Egy francia tisztviselő szerint Párizs úgy véli, hogy

A vitát a NATO-n belül ismerő egyik személy szerint Franciaország nem szívesen támogat bármit, ami hozzájárul a NATO és Kína közötti feszültség növeléséhez.

Egy múlt heti konferencián Macron azt mondta, hogy a NATO-nak nem kellene kiterjesztenie hatókörét az Atlanti-óceán északi részén túlra, és hozzátette:

Egy új NATO-iroda felállításához az Észak-atlanti Tanács, a NATO legfőbb politikai döntéshozó szervének egyhangú támogatására van szükség, ami azt jelenti, hogy Franciaországnak lehetősége van megakadályozni a lépést.

A Financial Times megkeresésére azonban a NATO nem kívánt részleteket közölni „a folyamatban lévő tanácskozásokról”.

De Gaulle újra támad - miért ment neki Macron Amerikának?

Méghogy az unalmas, eszkaláló fősodor uralja az európai háborús gondolkodást: Emmanuel Macron francia elnök húsvétvasárnap odaállt a magyar miniszterelnök mellé az európai stratégiai autonómiát követelők sorába. Európai vezető ilyen nyílt Amerika-kritikát talán még soha nem fogalmazott meg, nem is maradt visszhang nélkül.

Nyitókép: BERTRAND GUAY / AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2023. június 06. 13:29
Jó irányban halad Macron, Orbán segít neki az európai béke megteremtésében. Macron úgy látszik, nem akar a nyugati haverjaival együtt megbukni a következő választáskor.
pulsarito
2023. június 06. 13:18
Ez a NATO egy védelmi szövetség! Ehhez képest úgy terjeszkedik, mint a Római Birodalom.
pepita
2023. június 06. 09:12
Csak annyi,hogy a választások(EU) előtt ezt a szerepet kell eljátszania?
SzkeptiKUSS
2023. június 06. 09:05
Van néhány terület, ahol Macron reálpolitikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!