Kiszorítanák a magyarságot a parlamentből Romániában

2023. június 29. 12:14

Az új törvénytervezet kezdeményezői szerint Romániának jelenleg politikai és gazdasági stabilitásra van szüksége.

2023. június 29. 12:14
null

Megemelné a parlamenti küszöböt Romániában, és ezzel az ország parlamentjéből is kiszorítaná a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusait az a törvénytervezet, amelyet 15 liberális és egy szociáldemokrata törvényhozó terjesztett a bukaresti képviselőház elé – közölte csütörtökön a Digi24 hírtelevízió.

A kormánypárti honatyák tervezete egyetlen cikkből áll, amely a jelenlegi 5-ről 7 százalékra emelné a parlamenti küszöböt.

Az indoklás

Az indoklás szerint az utóbbi két évtizedben a parlament „politikai töredezettsége” megnehezítette a stabil kormánytöbbség kialakítását, emiatt pedig az utóbbi hét évben hét kormányt iktatott be a parlament.

A kezdeményezők szerint Romániának a jelenlegi nemzetközi helyzetben

politikai és gazdasági stabilitásra van szüksége,

ezért a 2024-es választási év előtt az általános parlamenti küszöb megemelése mellett a regionális pártok képviselethez jutását segítő alternatív parlamenti küszöb eltörlését is kezdeményezik a „diszkrimináció” megszüntetése érdekében, arra hivatkozva, hogy az alkotmány szerint a képviselők és szenátorok „a teljes román nép, nemcsak négy választókerület” képviseletét látják el.

A Digi24 szerint a törvénykezdeményezés elfogadása parlamenti képviselet nélkül hagyhatja az RMDSZ-t.

A tévécsatorna felidézte: a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) „kényelmes többsége” van a román törvényhozásban, néhány hete pedig a kormányból is kiszorította az RMDSZ-t a román nagykoalíció két pártja.

Cristian Pirvulescu politikai elemző a Digi24-nek nyilatkozva úgy értékelte: már az ötszázalékos küszöb is „túl magas”, további felemelése pedig demokráciaellenes lenne.

(MTI)

***

Nyitókép: JAAP ARRIENS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. június 30. 11:44
Az RMDSZ semmit nem ér, arra jó, hogy igazolják vele a románok, hogy rendben van a nemzetiségi kérdés.
Jurajur
2023. június 29. 20:13
Iohannis majd ezért is kap Károly-díjat a libsiktől.
Oldalkosár
2023. június 29. 15:02
Három patkány lájkolta eddig.
Ugandai Bubu
2023. június 29. 14:49
Egységesen 2-3% körül kellene lennie a küszöbnek az EU-ban mindenhol, hogy az ilyen trükközéseket ne tudják előadni ne csak a románok, hanem a gyakran még románabb kipcsakok sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!