Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy Zelenszkijnek villája lenne Egyiptomban

2023. augusztus 29. 14:02

Ugyanolyan dezinformációs kampányról lehet szó, mint az ukrán földek ügyében.

2023. augusztus 29. 14:02
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Ismét dezinformációs kampány indulhatott az ukrán elnökkel szemben, amely módszerében hasonló a tavaly tavasszal az ukrán földek ügyében végrehajtott információs művelethez. 

A földekkel már megpróbálták

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: akkor a jól csengő nevű, de valójában inkább „ausztrál Mindenegyben blogként” működő Australian National Review szemlézett egy semmilyen forrással alá nem támasztott Telegram-posztot egy kamuprofiltól, melyben azt állították, hogy a Cargill, a DuPont és a Monsanto megvásárolt 17 millió hektár ukrán földet. 

Ennek hátterét akkor részletesen feltártuk: Ukrajnában a mai napig törvényileg tilos külföldieknek földet vásárolni. A termőföld ezért mindenféle zsebszerződéseken és bérleti szerződéseken keresztül áll holdingok kezelésében, melyeket főleg ukrán oligarchák birtokolnak. Külföldi (amerikai, szaúdi és francia) tulajdonú holdingok összesen 605 ezer hektár felett rendelkeztek akkor, az említett három cégnek pedig semmilyen földje nem volt, mindössze vetőmaggyárai – sőt, a Monsanto 2018 óta nem is létezik. (Az ukrán földek körüli jelenlegi helyzetről például ebből a műsorból tájékozódhatnak.)

Ennek ellenére ugyanakkor a három amerikai agrárgigász ukrajnai földszerzésével kapcsolatos álhírt széles körben sikerült teríteni, s a hitelesen csengő „Australian National Review” újságnév miatt bedőltek neki annak idején magyar sajtóorgánumok is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Újrajátszás Egyiptommal

Ugyanez a módszer került bevetésre Zelenszkij állítólagos egyiptomi villájának esetében is. A tekintélyt parancsoló forrás szerepét itt most a Medium játssza, amelyet számos magyar orgánum is összetévesztett egy újsággal – azonban a Medium nem újság, hanem platform, ahol független bloggerek cenzúrázatlanul publikálhatnak. Egyáltalán nem biztos, hogy minden fake news, ami a Mediumon megjelenik, de ez egymáshoz nem kapcsolódó bloggerek szerkesztetlen játszótere, nem újság – mindenki olyan szégyentelen hazugságot vagy butaságot ír a Mediumra, amilyet szeretne.

A Zelenszkij villájáról szóló cikk egy Deborah L. Armstrong nevű szerző Medium-blogján jelent meg, s kijelentő módban azt állítja, hogy „egy egyiptomi oknyomozó újságíró olyan dokumentumra bukkant, amely bizonyítja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök luxusvillát vásárolt El Gounában, amelyet a helyiek csak »a milliomosok városaként« ismernek”.

A szóban forgó „dokumentum” egy nigériai hírportálon, a Punchon jelent meg, s ezer kitakarás mellett annyi szerepel rajta, hogy egy El Gounában található ingatlanra adásvételi szerződést kötött egy bizonyos „Olga Kiyashko” – a név így, angol átírásban szerepel.

Olhák harca

Mohammed Al-Alawi „egyiptomi oknyomozó újságíró”, akinek egyébként a világhálón egyetlen korábbi írása, munkája, tényfeltárása sem található meg, 38 feliratkozóval rendelkező YouTube-csatornáján közzétett videójában azt állítja, hogy ez az „Olga Kiyashko” Volodimir Zelenszkij anyósa, ergo a villa Zelenszkij családjáé. Ezzel két probléma van: egyrészt Zelenszkij anyósa, Olha Kijasko (ukránul Ольга Кияшко) neve angol átírásban nem „Olga Kiyashko”, hanem „Olga Kyiashko”, esetleg „Olga Kyyashko” lenne – ugyanúgy, ahogy a magarul Zelenszkijnek hívott elnök helyes angol átírása sem Zelenskiy, hanem Zelenskyy vagy Zelenskyi. Ennél valamivel jelentősebb probléma,

hogy arra sincs semmi bizonyíték, hogy az Ukrajna-szerte élő jó pár ezer Olha Kijasko közül épp Zelenszkij anyósa volna az, akinek a neve az állítólagos adásvételi szerződésen szerepel.

Ettől még Zelenszkijnek bármije is lehet akárhol, Ukrajna nem az a hely, ahol a vagyonnyilatkozatokra gránitpalotát lehetne építeni – de hogy Egyiptomban villája lenne, arra éppenséggel a világon semmiféle bizonyíték nincsen.

Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Összesen 275 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimiska-2
2023. szeptember 04. 01:32
Z olasz villája is biztosan csak kitaláció.D féket nyúz.
Tarpibp
2023. szeptember 01. 08:09
Kedves cikkíró Kijelented, hogy Ukrajnában tilos külföldieknek földet vásárolniuk, ezért megtennéd, hogy elküldöd a hivatkozás alapját képező törvények linkjét? Gondolom ezeket átolvastad, mivel tényként közlöd. A gazdasági élet minden szereplőjére vonatkozó adatokat szívesen olvasnám. Magánszemélyekre, cégekre, NGO-kra, stb. vonatkozó információk kellenek. A hosszútávú szerződésekre vobatkozó törvények is relevánsak ez ügyben. Szerintem erre hiába várok tőled választ, mert szinte biztosan valós információk nélkül írtad ezt a cikket. (U.i a Monsantó létezik, a felvásárlás nem szüntette meg a céget.)
bagira002
2023. augusztus 31. 02:04
Erre sincs bizonyíték ,,Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy Zelenszkijnek villája lenne Egyiptomban,,
bagira002
2023. augusztus 30. 19:07
Korrupt kommunista tolvajok mosodája, közben amerikai fegyverszállítások Urkrajnában terroristák kezébe eljutottak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!