Az ENSZ több mint tizenháromezer munkatársa rekedt a Gázai övezetben

2023. október 09. 22:44

A szervezet szóvivője szerint az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatalának munkatársairól van szó.

2023. október 09. 22:44

Az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt az izraeli blokád alá vett, palesztin lakosságú Gázai övezetben – közölte hétfőn Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője.

„Nyilvánvalóan nincsenek abban a helyzetben, hogy el tudjanak onnan menni” – hangsúlyozta a szóvivő. 

Arra összpontosítanak, hogy a mandátumuk keretében minden tőlük telhetőt megtegyenek”

 – tette hozzá

Dujarric szerint az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) munkatársairól van szó, akiknek a többsége palesztin, de van köztük mintegy 300 külföldi dolgozó is.

Kifogyhat a készleteiből az ENSZ

A mindössze 40 kilométer hosszú és 6-12 kilométer széles part menti sáv teljes blokádját Izrael hétfőn jelentette be, két nappal azt követően, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet – amelyet a világ számos országában terrorszervezetként tartanak nyilván – támadást indított Izrael ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

Dujarric közlése szerint a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel Gázai övezetben, de ezekből „valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy az UNRWA által üzemeltetett egyik iskolát, ahol családok kerestek menedéket, találatok érték. Hozzátette, hogy az incidensben nem sebesült meg senki.

A nemzetközi segélyek, köztük az EU-támogatás befagyasztása iránt érdeklődő kérdésre Dujarric azzal válaszolt: az ENSZ reméli, hogy a palesztin térségekben végzett tevékenységei finanszírozását meg tudják óvni. Hozzátette, egyelőre nem világos, hogy az UNRWA finanszírozását veszély fenyegeti-e.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. október 10. 07:26
Gyermekcsenpész volt a legtöbbjügy, úgyis
Oszodibeszed
2023. október 10. 06:06
Az ENSZ támogatásával élelmezik, iskoláztatják a szegény és elesett (??) palesztinokat, miközben ugyanonnan méregdrága fegyverekkel gyilkolják a szomszéd állam lakosságát...
Szerintem
2023. október 10. 06:04
"az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) munkatársairól van szó, akiknek a többsége palesztin, de van köztük mintegy 300 külföldi dolgozó is" Milyen menekülteket segélyeznek ott? Kik menekültek oda és honnan? Vagy az ott helyben összetoborzottak, akikből nálunk a kerítésnél az irataikat elhajigáló, felfegyverzett lövöldözők lesznek? 13 ezer ENSZ munkatárs, akikből 300 a külföldi? Mi az hogy mind ott rekedtek, ha 12 700 odavalósi, helybéli, ezek szerint?
KomisszárHU
2023. október 10. 01:15
Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatalának munkatársai??? Ennyien??? Szerintem ezek inkább a migrációt szervezték, mert annak nagyobb a látszata, mint a hős segélyezésnek, amúgy meg nem tűnt fel ennek a 13 000 embernek, hogy valami készül azon az oldalon?? Nem tiszta ez az ügy. Ha annyirasegítettek ott, akkor hálából csak kiengedik őket nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!