Eldugnák a szegényeket és a migránsokat a franciák az olimpia idejére

2023. december 22. 17:55

A francia kormány szeretné megőrizni Franciaország országimázsát az olimpia alatt, ezért igyekszik „megtisztítani” a sportesemény környékét. Azonban a kritikusok szerint ezzel csak azt érte el, hogy Párizs utcáin megnőtt a hajléktalanok száma.

2023. december 22. 17:55
null

Legalább hatvan hajléktalantelepet számoltak fel a Párizs mellett található Seine-Saint-Denis megyében – számolt be az Euractiv. 

A jövő évi olimpiai játékok jelentős része ebben a megyében lesz megtartva, és itt épül az olimpiai falu is. 

A Párizstól keletre fekvő terület Franciaország egyik legszegényebb lakosságú megyéje. A másfél millió lakosnak otthont adó Seine-Saint-Denisben jelentős számú roma és migráns él, vannak, akik üres épületekben, mások illegális sátortáborokban találtak menedékre. 

A francia belügyi tárca azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a kilakoltatásoknak semmi köze az olimpiához,

hanem csak a normális jogi eljárást követik. A kilakoltatások felgyorsítása a minisztérium szerint annak köszönhető, hogy elfogadtak egy törvényt, amely súlyosabb büntetést szab ki azokra, akik illegálisan elfoglalnak egy épületet. 

A Reuters rámutatott: a bezárt hajléktalan telepek jelentős része valamilyen olimpiai helyszín közelében volt. Például egy migránsok által elfoglalt egykori cementgyár, amiből a francia rendőrség 400 szudáni és csádi lakost költöztetett ki idén, alig egy kőhajításra volt az olimpiai falutól. 

Egyre többen vannak az utcákon

Lea Filoche, Párizs alpolgármestere szerint drámai a hajléktalanhelyzet a francia fővárosban, és kijelentette:

még soha nem látott ennyi hajléktalan embert a város utcáin.

„Ha az a céljuk, hogy a játékokat olyan helyen tartsák, ahol majd nem látszik a szegénység, akkor a kilakoltatás nem túl jó ötlet, hanem hülyeség, hiszen a közterekre engedik ki ezeket az embereket” – nyilatkozta az alpolgármester. Filoche szerint az üres épületeket a hajléktalanok rendelkezésére kellene bocsátani. 

Anna Hidalgo, Párizs polgármestere elmondta: az olimpiáig nem fognak tudni elég ideiglenes szállást biztosítani az utcákon élőknek. 

Idén a francia kormány kísérletet tett arra, hogy a Párizsban koncentrálódó hajléktalankolóniákat áttelepítse az ország más részeibe. Ennek egyik oka az is volt, hogy a hotelek felmondták a szerződéseiket a kormányzattal a migránsok és hajléktalanok befogadására, hogy helyet készítsenek az érkező turistáknak. 

Az imázs mindenek felett

A kormány kidolgozott egy tervet „Nulla Bűnözés” néven, amelynek része a kolóniák felszámolása – írja a Reuters. 

„Az emberek nem láthatják a nyomortelepeket. Az olimpiával Franciaország imázsát próbáljuk eladni külföldön” 

– mondta Sebastien Piffeteu, egy ügyész, aki látta a kormányzati terveket. 

A hajléktalanokat támogató szervezetek szerint semmi értelme felszámolni az illegális telepeket, mivel az egyébként is üresen álló épületek sokak számára az egyetlen jó lakhatási opciót jelentik. 

Nem csak az épületeket, hanem a sátortáborokat is elkezdték felszámolni Párizsban. Idén rekordszámú, 35 tábort bontottak le a rendőrök. 

 

Nyitókép: MIGUEL MEDINA / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. március 14. 06:46
A gloire visszfényeként legyártják a franciák a hamis képet magukról. Azután a képvásznat egyszercsak átszakítja a valóság. A francia szabadkőművesek eddigi elmúlhatatlan bűne a hamis szándék, a hamis élet, a hamis képpel hamis útra vitel. De a végén a számla benyújtása mindezekért igaz lesz. Isten óvja a francia népet és Európa minden népét!
SABOTAGE
2023. december 26. 07:02
Fasszopó fideszbérenc csicska mandiner, tahó tarlós olimpia nelkül is eldugdosta a hajléktalanokat Budapesten, és még büntette is öket!!! A kurva anyátokért , akkor miért nem ugattatok orbanfasszopo ingyenélő szarjancsik. Rohadt képmutató álszent szarjancsik!!!
Martell 2
2023. december 23. 00:22
Ilyenkor egyből tudják a libsi retkek, hogy kellene elintézni az élősködőket.
robertdenyiro
2023. december 22. 22:58
No-limpia lesz a migráncskáknak? Ez rasszizmus. Fegyőr bandi és ostoba sleppje nagyon szomi lesz. Ők nem ezért harcoltak és nem is ezért fizették őket. Migráncskáknak ott a helyük a libnácika tesókáik mellett, a páholyban. Mert egy család ők. Bizonyám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!