Felmérés: nagyon szkeptikusak a választási rendszerrel kapcsolatban a republikánus szavazók

2023. december 27. 18:15

Az amerikai előválasztások kezdetén felmérések azt mutatják, hogy az amerikai választópolgárok – különösen a jobboldaliak – nem bíznak saját választási rendszerükben, sem a végső elnökjelölt kiválasztási mechanizmusában, sem a voksszámlálásban.

2023. december 27. 18:15
Donald Trump holds a campaign rally
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

December első napjaiban 1074 választójoggal rendelkező amerikai állampolgár részvételével végzett gyors, reprezentatív, 4 százalékos hibahatárral teljesítő közvélemény-kutatást az amerikai AP hírügynökség a NORC Center for Public Affairs Research csoporttal. A mérés azt mutatta, hogy a konzervatív választók rendkívül bizalmatlanok már nemcsak az országos, de a saját pártjuk által rendezett belső verseny, a republikánus előválasztások tisztességes lebonyolításával kapcsolatban, illetve a választók általában a szokásosnál rosszabb kilátásokat jósolnak a két nagy amerikai pártnak, a Republikánus és a Demokrata Pártnak.

Bizalmatlanság a voksszámlálásban

A felmérési adatok szerint a republikánus szavazók csupán 

egy harmada hisz abban, hogy a voksaikat tisztességesen számolják össze a pártbeli előválasztásokon és jelölőgyűléseken. 

További egy harmaduknak van „kis” bizalma ebben, míg az utolsó harmadnak egyáltalán nincs bizalma a voksolást lebonyolító szervekben. Ez éles kontrasztot mutat a Demokrata Párt választóival, akiknek 72 százaléka teljes bizalommal van a szavazási eljárás tisztaságával kapcsolatban, sőt, még a rivális konzervatív előválasztások tisztaságában is jobban hisznek, mint maguk a republikánus szavazók.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanígy az országos választás, a 2024 novemberében esedékes amerikai elnökválasztás tisztességes megrendezésével kapcsolatban is rekord-szkeptikusok a Grand Old Party (GOP) választói: egy negyedük nem hisz abban, hogy pontosan, tisztességesen számolják át a leadott voksokat a választási bizottságok szavazatszámlálói.

Az AP emlékeztet: ez az intézményi szkepticizmus különösen a 2020-as elnökválasztást követően erősödött fel a jobboldali szavazók körében, miután Donald Trump választási csalást emlegetett. Az eltelt három évben szövetségi és szövetségi állambeli választási tisztségviselők cáfolta ezt a vádat, illetve bíróságok utasították el megalapozatlanság miatt az ezzel kapcsolatos kereseteket, mégis, 

a választás intézményével szembeni bizalmatlanság óriási mértékű lett.

Az amerikai hírügynökség által megszólaltatott jobboldali szavazók zöme hasonló véleményt fogalmazott meg: a 2020-as fiaskó után egyszerűen nem tudnak biztosak lenni abban, hogy ez nem ismétlődhet meg. 

Az AP-NORC felmérése azt a riasztó tendenciát mutatja, hogy a pártpreferenciával rendelkező amerikai állampolgárok negyede annyira bizalmatlan a választási rendszerrel kapcsolatosan, hogy nem hiszi, az előválasztások során a két nagy párt azt az elnökjelöltet választja, amelyek valóban bírják a két párt szavazói többségének a támogatását. A részarány a bizonytalan pártválasztók körében még nagyobb: közel a felük nem hisz abban, hogy az előválasztások leképezik az igazi népakaratot, és az összesített adatsor is borús: az összes amerikai választópolgár 

46 százaléka gondolja hasonlóképpen, vagyis, hogy az ország vezetőit nem reprezentatív módon választják meg.

Rossz úton a nagy pártok 

Az amerikai szavazók fele borúsan látja a Republikánus Párt jövőjét: a jobboldali voksolók harmada, illetve a függetlenek 45 százaléka véli úgy, hogy a párt rossz irányba halad. A Demokrata Párt mutatói is gyengék: saját választói egy negyede pesszimista, illetve a független voksolók 41 százaléka nem látja optimistán a liberális párt jövőjét.

Az AP által megszólított szavazók elégedetlenek a két nagy párt teljesítményével: sokaknak nem tetszik, amire a közpénzeket költik, amilyen döntéseket hoznak a kongresszusban, vagy ahogy védik az amerikai polgárok biztonsági és gazdasági érdekeit. 

Érdekes vetülete az amerikai rendszernek a kontraszelekció: a helyben népszerű, jól teljesítő politikusok általában nem teszik ki magukat az országos megmérettetésnek, 

így sok tehetséges politikus, már kipróbált vezető egyszerűen nem jut a hatalom, a szövetségi közhivatal közelébe.

A másik zavaró tendencia, hogy a választópolgárok mindkét nagy párt háza táján azt érzik, a pártok előválasztásai során olyan elnökjelölt-aspiránsok maradnak talpon, akik aztán a novemberi elnökválasztáson nem képesek győzelemre vinni saját politikai közösségüket. Vagy éppen olyan személyiségek, akik sem saját pártjuk nézeteit, sem az amerikai nép érdekeit nem tudják jól képviselni az elnöki székben.

A számok nyelvén, konkrétan: a demokratapárti szavazók csupán egy harmada gondolja, hogy a saját előválasztási folyamatuk során olyan elnökjelöltjük lesz, aki az amerikai nép többségét hitelesen tudja majd képviselni. Ugyanilyen arányú a republikánus szavazók véleménye is, ahogy ők sejtik a republikánus előválasztások kimenetelét. 

Konkrét személyekre lebontva: a demokratapárti szavazók egy része pontosan látja, hogy 

ebben a rendszerben – ahol a kampányok mögötti pénzek döntenek el sok mindent – Joe Biden újraindulásának van a legnagyobb esélye,

 annak ellenére, hogy az elnök tetszési indexe alacsony, illetve annak ellenére is, hogy ők azért látnának alkalmasabb jelöltet is a tisztségre, de ezek az indulók végül félreállnak az előválasztási közdelemben. Hasonló a helyzet a másik oldalon is: Donald Trump dominanciája miatt más, szintén alkalmas jelöltek kiesnek a pártbeli megmérettetésen.

--

Nyitókép: Donald Trump a durhami University of New Hampshire Whittemore Center Arenájában kampányol 2023. december 16-án  (forrás: ,Joseph Prezioso / AFP)

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kőbaltás
2023. december 28. 05:20
Amennyiben legális eszközökkel nem sikerül Trumpot félre állítani,akkor illegális módon fogják megtenni,mivel a pénzügyi hatalomnak a volt elnök nem felel meg. Szinte nulla az esélye annak,hogy Trump még egyszer elnök lesz.
pityesz74
2023. december 28. 03:37
Nem csodálom. Bár hol a világon csak a fele csalás derült volna ki mint a jenkiknél, azonnal új választásokat írtak volna ki.
Isten jobb keze
2023. december 28. 01:48
Akkor ajánlom a jenkiknek hogy próbáljákki a Magyart 😂😂😂😂 bőven kevesebb mint a fele szavaz rájuk, és 2/3-ad😂😂😂😂ilyen a fidesz matek, plussz fideszes agynélküli birkák kombó..😂😂
states-2
2023. december 28. 01:21
Az amerikai választási rendszerből csak két dolog hiányzik, a választás és a rendszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!