Tajvani hírszerzés: Kína be akar avatkozni az elnökválasztásba

2023. december 13. 08:05

A kínai légi és haditengerészeti erők novemberben négy összehangolt manővert hajtottak végre Tajvan partjainál.

2023. december 13. 08:05
null

A jövő év eleji tajvani elnök- és parlamenti választásokra készülve december elején magas rangú kínai vezetőkből álló ülést tartottak Pekingben a kormány erőfeszítéseinek hatékonyabb összehangolása céljából, Tajpej szerint azonban Peking a választásokba akar beavatkozni és politikai befolyásolásra törekszik a szigeten.

A tajvani hírszerzés értesülése alapján az ülésen többek közt a védelmi- és az állambiztonsági minisztérium delegáltjai is részt vettek. A tanácskozáson megállapították, hogy a különböző ügynökségeknek „egységesíteniük” kellene a Tajvannal kapcsolatos munkájukat, és a közvéleményt befolyásolni képes kampányokat kellene folytatni a hírcsatornákon és a közösségi médián keresztül – áll a közleményben. 

A Reuters hírügynökség forrásokra és dokumentumokra hivatkozva emellett arról számolt be, hogy

Peking több száz tajvani helyi politikusnak biztosít kedvezményes utazást Kínába a választások előtt.

A tajvani kormány szerint a kínai kormányzat a Peking-barát jelöltek sikere érdekében lejárató kampányt folytat más tajvani jelöltekkel szemben. Tajpej szerint Peking célja, hogy a szavazókat a szorosabb kínai kapcsolatokat támogató jelöltek felé tereljék a január 13-ra kiírt választásokon. 

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949, a kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet, és a pekingi kormány az utóbbi hónapokban fokozta a szigetre nehezedő katonai és politikai nyomást.

Emellett a kínai légi és haditengerészeti erők novemberben négy összehangolt manővert hajtottak végre a Tajvan összefüggő övezet felé, amely 24 tengeri mérföldre (44 km) van a az ország partjaitól.

Tajvani tisztviselők többször figyelmeztettek arra, hogy Kína ezzel megpróbálja a szavazókat olyan jelöltek felé terelni, akik szorosabb kapcsolatokat keresnek Pekinggel.

(MTI)

Nyitókép: Getty images/Wong Yu Liang

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 13. 14:28
És hogy tudja befolyásolni a 24 M szavazót ?
alexandrosz-2
2023. december 13. 12:25
Bolháknak nix ugribugri kedves pici kínai disszidensek! A negy tesó figyel rátok és lesz nagy córesz, ha szarul léptek.
123321
2023. december 13. 10:58
azt csak az amerikaiak tehetik.
Fegyenc8
2023. december 13. 09:27
Skandallum! Nyilvánvalóan csak USA avatkozhat be bármyle ország választásába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!