Döbbenet! Az Európai Parlament mégis elveheti hazánktól a soros elnökséget?

2024. január 03. 10:51

Az Observer publicistája egy komplett stratégiát ismertetett ezzel kapcsolatban.

2024. január 03. 10:51

„Az Európai Parlament egyedülálló lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa, mennyit is ér a szava”. Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök év eleji pekingi találkozójára reagálva megelőzheti a tervezett magyar elnökségét – hívta fel a figyelmet  Jaap Hoeksma az Observernek írt véleménycikkében.

Hoeksma kijelentette, hogy „bár az Európai Parlament jogi eszközei korlátozottak az Európai Tanács belső eljárásainak befolyásolására”, majd felvázolt egy lehetséges stratégiát „a cél elérésére”. Hangsúlyozta: „a 2024 júniusi európai parlamenti választások előestéjén 

a parlamentnek meg kell mutatnia, hogy harapni is tud”.

Ezután azzal folytatta, hogy „a politika kézikönyvének egyik első leckéje, hogy a politikusoknak nem szabad túlzásba esniük”.

„Az úgynevezett akadályozó stratégiák mindaddig hatékonyak lehetnek, 

amíg végrehajtóik tiszteletben tartják a játékszabályokat. 

Lehet, hogy bosszantják vagy felbosszantják kollégáikat, de nem lehet őket kirúgni. Ha azonban egyszer átlépik a határt, a játék elrontóinak bélyegezhetik őket”.

Majd kijelentette, hogy „ezen a ponton emlékeztetni kell arra, hogy Magyarország 2004. május 1-jén önként csatlakozott az EU-hoz”.

Magyarország önként csatlakozott a Lisszaboni Szerződéshez

Hoeksma azzal folytatta, hogy Magyarország 2007-ben önkéntesen írta alá a Lisszaboni Szerződést, amely az Uniót az államok és a polgárok értékközpontú szervezetévé alakította át.

 Lisszabon óta a tagállamoknak a demokrácia és a jogállamiság hasonló kritériumainak kell megfelelniük. 

(...) Nyilvánvaló, hogy ez a konstrukció csak azokra a területekre vonatkozik, amelyek esetében a tagállamok beleegyeztek abba, hogy a szuverenitást átadják az Uniónak, a külügyre nem. A Lisszaboni Szerződés pedig továbbra is tiszteletben tartja vétójogukat” – fűzte hozzá a szerző.

Hoeksma felidézte, hogy „Orbán Viktort az októberi EU-csúcson a Putyinnal való pekingi találkozója miatt megrovásban részesítve Emmanuel Macron francia elnök szépen összefoglalta a jelenlegi helyzetet, amikor azt mondta magyar kollégájának, hogy bár országa szuverenitást élvez a külügyek terén, nem szabad veszélyeztetnie az uniós politikát a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében. 

Az Unió belső felépítése teljesen más” 

– olvasható a véleménycikkben. 

Több opciója is van az EP-nek

Az írás végén Jaap Hoeksma arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel „az EU  236. cikke feljogosítja az Európai Tanácsot arra, hogy minősített többséggel megváltoztassa a Tanács elnökségének összetételét, a parlament elsődleges stratégiai célja az kell, hogy legyen, hogy 

meggyőzze a tagállamokat a magyar elnökség felfüggesztéséről.

E cél megvalósítása érdekében az európai parlamenti képviselőknek elsősorban a nemzeti kormányokra és parlamentekre kellene befolyást gyakorolniuk”.

„Amennyiben ez a stratégia nem vezet a kívánt eredményre, a parlament élhet még azzal az opcióval, hogy megtagadja tanáccsal való együttműködést” – jegyezte meg.

„Bár egy ilyen irányú állásfoglalás példa nélküli lenne, mégis indokolható azzal a megfontolással, hogy egy rossz gyümölcs nem ronthatja el az egész hordót” – zárta gondolatait a szerző.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2024. január 04. 14:52
1) Az erőlködésnek nyögés a vége; A nyögésnek meg besz@rás. 2) "...a parlamentnek meg kell mutatnia, hogy harapni is tud" Fog nélkül harapni? Úgy csak szopni lehet... És fogtok is balfaszok. Mint a torkos borz.
Antifleto
2024. január 04. 08:45
Orbán rámutatott mitől rohad az unió, ettől agyfaszt kapnak sorosista ügynökök és epét hánynak, de így van jól.
nitsahon
2024. január 04. 07:41
Mennyi PLUSZ szawazatot hozNA ez Orbannak ha elwenNÉK MAGIARORSZÁGTŐL a SOROS elnökséget? TÖBBET ÉSSZEL, mint ÉSZ nélKÜL!!!
Syndicalist-Cat
2024. január 03. 20:29
Izisz és Gébi hova tűntek el? Hiányoznak a hozzászólásaik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!