Nobel-díjas tudósok ágálnak az EU-nál a génmódosításért

2024. január 24. 07:17

A génszerkesztés engedélyezését a klímaváltozás tette sürgőssé.

2024. január 24. 07:17

A Guardian arról ír, hogy harmincnégy Nobel-díjas tudós kéri az európai parlamenti képviselőket egy levélben: 

utasítsák vissza a tudományellenes hisztériakeltés sötétségét."

Szerintük az Európai Uniónak lazítania kell a gyakorlatilag az összes féle mezőgazdasági génmódosítást tiltó jelenlegi szabályozáson, írják. Hozzáteszik, hogy nem a klasszikus, több mint harminc éve létező génmódosítás engedélyezését követelik, hanem az úgynevezett új genomikus technológiákét, vagyis a génszerkesztését. 

Emlékeztetnek, hogy a génszerkesztés engedélyezését a klímaváltozás tette sürgőssé: 

a megváltozott klímához új növényfajtákat kell létrehozni, különben a mezőgazdaság hamarosan képtelen lesz élelemmel ellátni az emberiséget,

mivel a jelenlegiek nem teremnek jól a forróságban. 

A hagyományos növénynemesítő technológiák borzasztó lassúak, amire nincs idő,

 írják.

A nyílt levélnek az ad aktualitást, hogy „az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságában szerdán szavaznak az Európai Bizottság azon indítványáról, ami kivonná a génszerkesztéssel előállított élelmiszereket a szokványos génmódosítással létrehozott terményekre vonatkozó rendkívül szigorú – a kritikusok szerint teljesíthetetlen, és a gyakorlatban a betiltással egyenértékű – biztonsági szabályok alól.”

Nyitókép: CasarsaGuru/Getty Images

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nibiru
2024. január 26. 19:42
elkurvult a tudomány.
Chardonnay99
2024. január 24. 13:32
Már csak az a kérdés, milyen pénzből kutatnak ezek a tudósok?
bagoly-29
2024. január 24. 13:25
A génmódosítás nem ördögtől való, csak az eredményét kell figyelni és kizárni az olyant, amely egyoldalú nyereséget hoz a felhasználójának, vagy károsítja a környezetet!
egonsamu
2024. január 24. 12:08
Ezeknek a "tudósoknak" a génszerkezetét kellene rendesen "megszerkeszteni". Sátánt akarnak játszani az emberiség kiirtására. Minden jót amit a Teremtö megalkotott szarrá akarnak rombolni. Mint a génmanipuláló vakcina, amiben szintén Nobel-díjas magyar bünözö is részes... Itt egy embergyülölö milliárdosok által tervezett és pénzelt hallatlan méretü népirtásról van szó. Aki ezt nem értette meg, az nyugodtan "szerkesztesse" át a génjeit....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!