Hoppá: a francia jobboldal nem kér Von der Leyenből

2024. február 20. 16:44

A Republikánusok elutasítják a német politikus újbóli jelölését.

2024. február 20. 16:44

François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok (LR) EP-listavezetője az európai uniós választásokon nem támogatja Ursula von der Leyen második bizottsági elnöki mandátumra benyújtott pályázatát – írja a Politico. A konzervatív politikus arra szólított fel, hogy a júniusi választások után „új többségnek” kell kialakulnia az Európai Parlamentben, és 

bírálta von der Leyent, amiért hivatalba lépése óta nem teljesítette az elvárásokat.

Megjegyzését egy nappal azután tette, hogy von der Leyen – a jobbközép Európai Néppárt (EPP) képviselője – bejelentette, újra megpályázza az Európai Bizottság elnöki posztját. Bellamy azonban közölte, az EPP-hez kötődő LR) nem fogja támogatni őt. („Von der Leyen) nem a mi jelöltünk volt 2019-ben, hanem Emmanuel Macroné” – mondta Bellamy a France Inter rádióállomásnak adott keddi interjújában. „Az LR nem fogja támogatni őt, mert a teljesítménye elmarad az európai elvárásoktól”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EPP a március 6-7-i bukaresti választási kongresszusán dönt az elnökjelöltről. Bár az LR támogatásának hiánya valószínűleg nem fogja megingatni von der Leyen jelölését – jelenleg ő az egyetlen jelölt, és a német CDU – az EPP legnagyobb küldöttsége –, valamint a görög és lengyel EPP-tagok támogatását is élvezi –, ez rávilágít az uniós politika összetett természetére.

Míg Brüsszelben az EPP, a szocialisták és a centrista Renew de facto koalíciót alkot, addig a francia parlamentben az LR ellenzéki pártnak számít, és igyekszik elhatárolódni Emmanuel Macron elnök politikájától mind belpolitikai, mind uniós szinten. A Politico közvélemény-kutató intézet felmérése szerint jelenleg európai szinten az EPP áll az élen, Franciaországban viszont az LR-nek hét százaléka van, az európai parlamenti mandátum megszerzéséhez pedig legalább öt százalékos eredményt kell elérni.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2024. február 26. 11:48
Merkel Ursula Juncker eut tönkre tették főben járó bűnösök .
atti64
2024. február 20. 22:02
FELÉBREDTETEK???????????????????????
KBA98
2024. február 20. 19:57
Kinek kell egyáltalán?
Zolotarjov
2024. február 20. 19:25
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!