Magyarországra is veszélyt jelent a német parlament döntése

2024. február 27. 08:00

Németország áprilistól legalizálja a marihuánát, ami a Drogkutató Intézet szakértője szerint aggasztó, a káros hatásokra pedig a magyar hatóságoknak is fel kell készülniük.

2024. február 27. 08:00
Major police operation in Mannheim

Magyarországon egyesek ünneplik a német törekvéseket, azonban a tudományos érvek nem támasztják alá a kannabisz legalizációjának esetleges pozitív hatásait – közölte Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója. Sőt, véleménye alapján ennek az ellenkezője igaz: az intézkedés súlyos társadalmi, egészségügyi és szociális következményeire lehet számítani.  

A 444.hu-n megjelenő drogriporter blog foglalta össze a marihuána németországi legalizációval kapcsolatos tudnivalókat. A témával a Drogkutató Intézet is részletesen foglalkozott, már a törvénytervezet első olvasatánál (2023. április), valamint a második körben, a módosított javaslat benyújtásakor is.

Ezt is ajánljuk a témában

„A most megjelent, a legalizációt egyértelműen pozitív lépésként bemutató összefoglaló állításait azonban érdemes ismét árnyalni vagy cáfolni, hogy az olvasók reális képet kapjanak a folyamatról” – jelentette ki Téglásy Kristóf.

Ebből még Brüsszel sem engedett

Mindjárt az elején arról ír a szerző, hogy „a társadalmi vita során a tervek sokat változtak”. A szakértő szerint az igazság azonban az, hogy

az első olvasatban tervezett kannabiszboltok szembe mentek minden EU-s jogszabállyal és azokkal a nemzetközi egyezményekkel is, amelyeket Németország aláírt, így ezeket még az EU legerősebb tagállama sem tudta átnyomni a vele szemben egyébként teljes mértékben lojális brüsszeli apparátuson.

Így a cikkben is említett kétpilléres legalizáció második pillére, a forprofit cégek és boltok beengedése nemhogy halasztást szenvedett, hanem egy az egyben lekerült a napirendről.

„A törvénytervezetet benyújtó német egészségügyi miniszter érveinek álságosságáról már többször írtunk, most csak pár egyszerű tényt szeretnénk felvillantani" – folytatta Téglásy Kristóf. Az elfogadott szöveg szerint a legálisan előállított szer tiszta THC-tartalma maximum 15 százalék lehet, míg a feketepiacon kapható terméknél ugyanez az arány átlagosan 25 százalék körül mozog. A járulékos költségek pedig az árat emelik meg, aminek következményeként olcsóbb és erősebb anyagot tud vásárolni a szerhasználó a dílertől, ez pedig nem a feketepiac visszaszorulását vetíti előre.

Az egyéb részletszabályokról is nagyon kétkedően, sőt elítélően nyilatkozott a tervezet vitája alatt a német rendőrség és a legfelsőbb bíróság képviselője is. A rendőrségnek nincs kapacitása, hogy a fogyasztás esetén ellenőrizze, hogy betartják–e az előírt 100 méteres távolságot az iskoláktól, játszóterektől.

Arról nem is beszélve, hogy a 21 éven aluliak esetében engedélyezett maximum 10 százalékos tiszta THC-tartalmat ugyanúgy lehetetlen az utcán ellenőrizni, mint az általánosan engedélyezett 15 százalékot, ilyen eszköz a rendőröknél nyilvánvalóan nincs. A bíróság képviselője szerint pedig a legalizálás nemhogy csökkentené a bíróságok leterheltségét, de a sok kétes határeset miatt az csak nőni fog.

Kábítószer-értékesítésből megerősített gazdaság

Az adóbevétel és a gazdasági haszon érve is ingatag lábon áll a szakértő szerint: „Most tegyük félre azt az erkölcsi dilemmát, hogy az Európai Unió egyik tagállama a gazdaságát kábítószer-értékesítésből kívánja kicsit megerősíteni, de ha összeszámoljuk az összes idevonatkozó költséget, az egészségügyi, rehabilitációs vagy az állami ellenőrzések költségét, a remélt haszon gyorsan elillan."

A legalizálást már-már sikerként bemutató cikk is elismeri, amit sokáig tagadtak:

a marihuána használat is függőséget okozhat. A rendszeres használók mintegy 15 százaléka lesz fizikai függő, pszichés függőség ennél jóval nagyobb arányban alakulhat ki.

Erre szerintük a következő a megoldás: „A törvény számol a kannabisz fogyasztásának kockázataival, így a függőséggel is, és intézkedik a megelőzésről. Így például egy olyan digitális prevenciós platformot hoznak létre, ahol a fogyasztók számára közérthetően tájékoztatnak a kannabisz hatásairól, kockázatairól, az ártalomcsökkentésről, illetve a kezelési lehetőségekről a függők számára”.

A magyar hatóságoknak is fel kell készülniük

Téglásy Kristóf szerint azonban joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ha mindenhonnan, így a jogalkotó nyilatkozataiból, valamint a legalizálás tényéből magából is az sugárzik, hogy a marihuána semmilyen veszéllyel nem jár, vajon miért olvasgatna egy kannabisz klubba belépő tag prevenciós oldalakat? Amikor meg már kialakult a függőség, az ezzel kapcsolatos információs oldalak nem segítenek, ott a hosszadalmas és drága kezelés és rehabilitáció a megoldás. 

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatójának konklúziója szerint a Bundestag döntése tehát nemhogy nem dicséretes és örömteli, éppen ellenkezőleg, nagyon aggasztó és veszélyes. A káros hatásaira pedig fel kell készülnie nemcsak a német, de a magyar hatóságoknak és szakembereknek is – ez akkor is igaz, ha a magyar kormány álláspontja szilárd és semminemű kábítószer-legalizálásról szó sem lehet hazánkban.

Nyitókép: AFP/DPA/Rene Priebe

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2024. április 28. 17:01
Fakenews. Nincs THC határ. Dátum április 28 4 héttel a legalizálás után. Még mindig ugyanolyan a világ. Sehol nem szaladgálnak füves zombik. Egyetlen jó, amit ez a kormány tett. Egyetlen racionális döntés. Valószínűleg véletlen, de akkor is...!
Mindenhova
2024. február 28. 21:54
"Magyarországon egyesek ünneplik a német törekvéseket, azonban a tudományos érvek nem támasztják alá a kannabisz legalizációjának esetleges pozitív hatásait" Azt javaslom, h. mindenki keressen rá a kanabisz szócikkre a wikipedián, de ne azt olvassa el, hanem görgessen le a jegyzetekhez, ahol számos A tipusú tanulmányt fog találni. Nem csak a maradi magyar egészségvédők (-nek csúfolt) szavára kell figyelni, hanem megnézni a világban ma is folyó kutatásokat. A politika és a tudomány két egymástól teljesen eltérő irányzat. Politikusok meg abből csinálnak pénzt, ami számukra a legkönnyebb. Megkérdezik az alultáplált népet, h. szerintük mi a jó. Azok meg mondják, h. hát bor a sor meg a pálinka. A többi szar és nem is lehet jó mert nincs benne az ember alkotta szar bibliájukban.
123321
2024. február 27. 12:58
a szarevő padóbaloldal mindenre ezerrel rápörög, ami pusztítja a társadalmat. Mocskos paraziták.
papy on board
2024. február 27. 11:25
Érdekes, hogy az eu, amely az uborka görbületét is előírja, meg hogy az autókba milyen elektronikát kötelező beletenni, ebben a témában hallgat. Pedig ez az egészségünket nagymértékben érinti. Most nem az orvosi felhasználásról van szó, azt nyilván nem szabad tiltani, hanem arról, hogy boldog-boldogtalan beszívott állapotban fetrenghet az utcán, mint Fentanilisztánban van erről jó sok videó a yútyubon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!